Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.03.2014.
08:00
B92 A

Šta Dajmler i Bosch zameraju Tesli?

Nakon Sjedninjenih Država, kompanija Tesla Motors nastavila je da proširuje meržu svojih superpunjača po zapadnoj Evropi, kako bi vlasnici Modela S mogli da koriste svoje automobile i na dužim putovanjima. Ipak, ovim potezom nisu svi zadovoljni

Tesla roadster na otvorenom putu. 

Vlasnik marke "Mercedes, Dajmler" , i proizvođač delova za auto-industriju, kompanija Robert Boš, zameraju američkom proizvođaču električnih automobila što brzi punjači koje instalira duž evropskih puteva nisu standardizovani, već ih jedino mogu koristiti vlasnici Tesla automobila.

Dve nemačke kompanije zastupaju stanovište da stanice za punjenje vozila na električni pogon treba da budu standardizovane tako da mogu da ih upotrebljavaju vozači svih vrsta i tipova elektromobila.

- Budućnost leži u standardizaciji, kao što je to sada slučaj sa benzinskim stanicama- kaže šef razvoja kompanije Dajmler, Tomas Veber.

-Punjači treba da služe svim korisnicima električnih vozila, ne samo zbog smanjenja troškova u izgradnji infrastrukture, već i zato što je to pogodnije za same kupce elektromobila- objašnjava on.

Izvršni direktor kompanije Bosch, Volkmar Denner, smatra da nema nikakvog smisla da svaki proizvođač postavlja sopstvenu mrežu punjača koju će moći da koriste samo vlasnici automobila određene marke.

Teslini punjači pune besplatno

Punjenje baterija na brzim punjačima za vlasnike Tesle S je besplatno, a američka kompanija već je instalirala mrežu superpunjača u SAD, uz čiju pomoć je Modelom S moguće preći sa jednog na drugi kraj kontinenta.

Tesla Motors je u januaru otvorio četiri stanice za brzo punjenje Modela S na putu između Minhena i Kelna, na kojima vlasnici ovog automobila mogu dopuniti baterije za 30-ak minuta.

Kompanija planira da u 2014. proširi mrežu punjača u Nemačkoj, kako bi pokrila polovinu površine ove zemlje. Stanice koje su postavljene u Nemačkoj deo su mreže od 14 superpunjača koji se nalaze širom Evrope.

Dajmler trenutno na tržištu kupcima nudi dva električna modela, Smart ForTwo Electric Drive i Mercedes B klase Electric Drive. Oba vozila su pre svega namenjena za kraće relacije, a ne za duža putovanja, kao što je to slučaj sa Teslom S.

Interesantno je i da oba modela nemačke kompanije koriste baterije koje proizvodi Tesla Motors, u kome Daimler ima 4,3 odsto vlasništva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online