Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.11.2017.
01:30
Vestionline, b92.net A

Može li vozač da spreči sudar autonomnog vozila?

Početkom novembra, mini-van bez vozača sudario se u Las Vegasu se kamionom za čijim upravljačem je bio čovek. Sve se dogodilo manje od dva sata nakon svečanog puštanja u saobraćaj, kako kažu zvaničnici, prvog vozila bez vozača u javnom saobraćaju u SAD.

youtube.com/KSNV News 3 Las Vegas
Sudar samovozećeg automobila i kamiona: Ko je kriv?

U samovozećem šatlu nalazilo se osam putnika, a prilikom nezgode niko nije povređen. Gradski zvaničnici naveli su tada da je za ovaj blaži sudar kriv vozač kamiona. 

"Šatl je radio šta treba da radi, i njegovi senzori su registrovali kamion. Vozilo se zaustavilo da izbegne nezgodu. Nažalost, kamion nije stao i okrznuo je prednji deo šatla. Da je kamion bio opremljen istim senzorima kao šatl nesreća se ne bi dogodila", navedeno je u saopštenju gradskih vlasti Las Vegasa. 

U međuvremenu, američki Nacionalni savet za bezbednost u saobraćaju (NTSB) pokrenuo je istragu povodom ovog incidenta, koji je dobio veliki publicitet u medijima s obzirom da je u sudaru učestvovalo i jedno vozilo bez vozača, a da se u bliskoj budućnosti najavljuje ekspanzija samovozećih automobila na javnim saobraćajnicama.

Kako prenosi Rojters, četiri NTSB istražitelja ispitaće okolnosti pod kojima je došlo do nezgode. Prema dosadašnjim informacijama, predstavnici grada Las Vegasa i loklane policije izjavili su da je do kontakta dva vozila došlo tako što je kamion sa vozačem udario šatl bez vozača, koji se u tom trenutku nije kretao. 

Gradski zvaničnici naveli su da su senzori na šatlu registrovali nailazak kamiona i da se vozilo zaustavilo kako bi izbeglo sudar. Međutim, vozač kamiona je nastavio dalje i pritom je došlo do kontakta sa šatlom. 

Mada je po svemu sudeći za nezgodu odgovoran čovek (vozač kamiona), novinarDigital Trendsa, Jeff Zurschmeide, koji se nalazio u šatlu u trenutku udesa, smatra da samovozeći šatl nije učinio dovoljno da spreči sudar, u poređenju sa identičnom situacijom u kojoj bi se za volanom nalazio vozač od krvi i mesa. 

- Iza šatla je u tom trenutku bilo oko 6 metara slobodnog prostora i većina ljudi bi to iskoristila da pomeri vozilo unazad, kako bi izbegli kamion. Na kraju krajeva, čovek bi u takvoj situaciji legao na sirenu i tako upozorio vozača kamiona na svoje prisustvo - objašnjava Zurschmeide. 

Podsećamo, samovozeći šatl ovalnog oblika može da preveze do 12 osoba, u njemu se vozi jedan službenik i ima kompjuterski monitor ali nema volan ni pedale za kočenje. Vozilo koristi GPS i elektronske senzore i druge savremene tehnologije za kretanje. Može da razvije maksimalnih 45 km/h, ali obično se vozi brzinom od oko 25 km/h. 

Proizvela ga je francuska kompanija Navija (Navya) i prvi put je testirano u Las Vegasu u januaru. Manje od dva sata pre incidenta u Las Vegasu je organizovana svečana promocija prve vožnje. Zvaničnici su rekli da je ovo prvo vozilo bez vozača u javnom saobraćaju u SAD. 

Predstavnik grada Las Vegasa izjavio je da je šatl provozao još dva kruga posle incidenta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online