Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.04.2011.
11:05
Sarajevo-x A

Ajfon tajno prati kretanje svojih korisnika

"Eplovi" (Apple) uređaji tajno prate lokacije svojih vlasnika i čuvaju te podatke bez njihovog znanja, javlja CNN.

Mapa puta kojom se kretao Sem Bidl koju je napravio Eplov ajfon
 

Neovlašćeno praćenje je počelo u junu 2010. godine, kada je predstavljena poslednja verzija "Eplovog" operativnog sistema namenjena mobilnim telefonima. Ovu priču su potvrdila dva istraživača koja su otkrila skrivene datoteke sa podacima o kretanju i objavili ih zbog brige za korisnike. Iz kompanije Epl nije stigao odgovor na ove optužbe.

Istraživači su objavili program na internetu koji omogućava korisnicima Ajfona da vide mapu svog kretanja u periodu od juna 2010., kada je predstavljen operativni sistem iOS 4.0, pa sve do danas.

Epl ajfon

Kreatori ovog programa, Alasder Alan i Pit Varden, rekli su da nema dokaza da su podaci o kretanju dostupni kompaniji "Epl" nakon što su ih njihovi uređaji prikupili i sačuvali.

"Skupljanje takvih informacija je gotovo neizbežno kod svih provajdera. To je dio njihovog posla. Podaci se strogo čuvaju, te je potreban sudski nalog kako bi se dobio pristup. Međutim, u ovom slučaju se može svako 'dokopati' tih informacija ko dođe u posed vašeg mobilnog telefona.

Otkrivanjem i praćenjem vaše lokacije bez dozvole, "Epl" je omogućio svakom, od ljubomorne supruge do privatnog detektiva, da ima detaljan uvid u to gde se krećete", rekli su Alan i Varden.

Podaci o kretanju korisnika iPhonea se prikupljaju u nasumičnim intervalima, a za to se koriste predajnici mobilnih provajdera koji određuju približnu lokaciju korisnika.

Ovi podaci se čuvaju u datoteci pod nazivom "conslodated.db", a još uvijek nije poznato zbog čega ih Apple prikuplja.

"Prikupljanje informacija o kretanju se možda vrši u svrhu razvoja nekih novih mogućnosti, ali su to samo špekulacije. Činjenica je da prikupljanje informacija nije slučajno", napisali su Alan i Varden na internet-stranici "Ajfon trekr" (iPhone Tracker). Ove vesti su razbesnele mnoge korisnike Ajfona.

Sem Bidl, urednik internet-stranice Gizmodo koja predstavlja vodič za gadžete, iskoristio je program kako bi video kuda se kretao u poslednje vreme. To iskustvo je, kako kaže, bilo jezivo.

"Ovo je mapa mog kretanja tokom proteklih mjeseci. Sve je zabeleženo. Nisam nosio uređaj za praćenje. Nemam posla sa FBI-jem. Nosio sam samo svoj "Ajfon". Podaci su iznenađujuće precizni. Pokazuju moje kretanje od dana kad sam kupio svoj Ajfon 4 u julu. Zabeležene su sve lokacije koje sam posetio, moj put kući, poseta porodici, odmori, čak i mesta koja sam i sam zaboravio. Moj ceo profesionalni i privatni život je zabeležio jedan mobilni za koji nisam znao da je ujedno i uređaj za praćenje. Svi podaci su dostupni. Nemam šta da krijem, ali nije u redu da se informacije prikupljaju bez mog znanja", napisao je Bidl u članku objavljenom na stranici Gizmodo.com.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA "Ajfon" nije više broj jedan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online