Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.02.2012.
08:00
SarajevoX A

Rusi otkrivaju tajnu života na Zemlji

Poznato je da su ruski naučnici uzeli prve uzorke vode iz jezera pod ledom na Antakrtiku, a sada istraživači Instituta za Arktik i Antartik na naučnom brodu "Akademik Fedorov" donose u Sankt Peterburg, gde će stići sredinom maja.

Naučnici zemalja antarktičke zajednice jezero Vostok odavno smatraju jedinstvenom pojavom. Ništa slično ne postoji nigde više na Zemlji. O ovom jedinstvenom objektu ruski naučnici su prvi put govorili na međunarodnoj konferenciji u Rimu.

Foto: Ilustracija

Oni su ustanovili da se neposredno ispod ruske naučne stanice "Vostok", na dubini od četiri kilometra, nalazi ogromno jezero ispod leda. Na osnovu tadašnjih podataka pretpostavili su da se površina praistorijskog jezera može uporediti sa Ladoškim jezerom ili jezerom Ontario.

Do danas je obavljen već značajan broj paleografskih i mikrobioloških istraživanja. Senzaciju predstavljaju bakterije - termofili, pronađene u ledenim pećinama, koje se sreću još samo u gejzirima.

Krajem 1998. godine radnicima na bušenju je preostalo svega 100 metara da dođu do nje. I tada je svetska naučna javnost zahtevala garancije da prodiranje u jezero neće dovesti do njegovog zagađenja. U Rusiji su problemu pristupili ozbiljno i napravili jedinstvena tehnička sredstva.

O ovome je bilo reči na savetovanju predstavnika zemalja potpisnica Sporazuma o Antakrtiku. I tek posle opšteg odobravanja nastavljeno je sa bušenjem.

"Pritom su se primenjivale tehnologije koje danas ne poseduje ni jedna od zemalja. Tehnika i metode se mogu uporediti sa radovima u kosmosu", rekao je stručnjak.

"Značaj radova na Antarktiku potvrđuju već obavljena istraživanja. Međutim, stalno se otvaraju nove perspektive za dalja otkrića. Sad se može zamisliti kako je začet život ne samo na Zemlji, već i na drugim planetama.

Recimo, Jupiter ima satelit Evropu, koji je pokriven debelim pancirom od leda. Naučnici pretpostavljaju da ispod leda možda postoji život. I proučavanje jezera pod ledom na Antarktiku pomoći će u tačnijem prognoziranju mogućnosti postojanja života na drugim planetama", objašnjava Martiščenko.

Radovi na jezeru Vostok biće nastavljeni kad na Antarktiku bude moglo da se vrši bušenje, odnosno u toku leta. Ono tamo traje samo dva meseca - decembar i januar. Do početka sledeće sezone uzorci vode koji se sad nalaze na brodu "Akademik Fedorov" biće analizirani na Institutu za Arktik i Antarktik u Peterburgu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online