Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 11.01.2014.
08:00
Vestionline A

Proizvodi koji neće postojati za pet godina

Uz današnju brzinu inovacija u tehnološkoj industriji, teško je predvideti kakvi će se sve uređaju pojaviti i ispuniti naše svakodnevne živote. Ipak, možemo dovoljno precizno da predvidimo šta će nestati u narednih pet godina.

Ključeve za paljenje automobila zamenjuju pametni uređaji
 

Kao što su smartfoni učinili mnoge fotoaparate zastarelim i nepotrebnim, a Netflix potresao tržište DVD i Blu-ray diskova, jasno je da će tehnološka budućnost izgledati znatno drugačije nego danas.

Blu-ray i DVD plejeri - Neverovatno da je ceo biznis Blu-rej i DVD diskova (kao i veliki američki lanac video klubova Blokbaster) uništen zbog jedne jedine kompanije. Netflix je za kratko vreme postao "iTunes za filmove". Blu-rej plejeri tako postaju zastareli, baš kao što se nekada dogodilo s videorekorderima.

GPS uređaji u automobilima - Za nešto više od šest godina, više od 1,3 milijarde ajfon i android pametnih telefona prodato je širom sveta, a svi ovi uređaji imaju pristup softveru sa geografskim kartama i navigacijom. Kombinujte to sa sve više ugrađenih GPS sistema u novim automobilima i zaključićete da je brza propast samostalnih GPS uređaja neminovna, uprkos njihovom velikom uspehu početkom i sredinom 2000-ih. Kad su smartfoni 2008. godine počeli da nude GPS opciju, prodaja samostalnih GPS uređaja za automobile počela je da pada između 15 i 20 odsto godišnje.

Dajl ap pristup internetu - Da, dajl ap još postoji i ljudi ga i dalje koriste. Recimo, danas tri odsto Amerikanaca još koristi dajl ap internetu. To je devet miliona ljudi, što je više od celokupne populacije Srbije. Međutim, zahvaljujući nužnosti interneta i novim alternativama za spajanje na internet s većim brzinama, dajl ap se neće još dugo održati. U kombinaciji sa širenjem novih televizijskih platformi, kao što su IPTV i kablovska televizija koje nude i pristup internetu, očekuje se da će dajl ap biti ugašen u narednih pet godina.

Amaterski digitalni fotoaparati - Za ovo najviše možemo zahvaliti Eplu. Godine 2010. kad je predstavljen ajfon 4 i njegova nova kamera, mnogi proizvođači amaterskih fotoaparata i kamera u vrednosti do 200 dolara našli su se u problemima. Ostali proizvođači smartfona takođe su reagovali. To znači kraj za jeftine digitalne fotoaparate. Naravno, još ima potrošača koji vole optički zum ili duže trajanje baterije, ali kamere u smartfonima su sve bolje i jeftinije, pa u narednih pet godina možemo očekivati da će se kompanije kao što su Nikon, Kenon i Soni preusmeriti na srednji i gornji segment visokokvalitetnih fotoaparata.

Ključevi automobila - U poslednjih nekoliko godina uveliko se raspravlja o odbacivanju fizičkih ključeva automobila i uvođenju pametnih ključeva (poput novog ključa za BMW i8). Zanimljivo je da se ova inovacija dogodila bez mnogo buke. Uz pogodnosti kao što su otključavanje automobila bez ključeva, sistem "start/stop", prilagođavanja profilu vozača i daljinsko paljenje, kupci novih vozila uživaju u pogodnostima novih "pametnih" automobila.

POVEZANE VESTI

Subota 11.01.2014. 21:03
Za kljuceve jos cemo da cekamo, kad svi budemo mogli da kupujemo nove aute, a to ce biti nikad u srbiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online