Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.07.2010.
15:54
Tanjug A

Svaki drugi Srbini koristi Internet

Prosečan korisnik interneta u Srbiji je muškarac star između 12 i 29 godina, koji ide u srednju školu ili studira na nekom od beogradskih fakulteta, rezultat je najnovijeg istraživanja o korišćenju novih medija koje je danas prezentovala agencija Ipsos Stratedžik Marketing.

Oko 76 odsto mladih u Srbiji ima svoj profil na Fejsbuku
 

"Prema istraživanju koje je rađeno od 6. do 20. aprila ove godine, više od polovine građana ima pristup internetu u svom domaćinstvu, a 68 odsto ispitanika ga koristi svaki dan", rekla je direktor za medije u toj agenciji Jasna Milošević.

Više od polovine građana Srbije ima pristup internetu u svom domaćinstvu, a 68 odsto ispitanika ga koristi svaki dan.

Svega jedna trećina građana ima pristup internetu u školi, na fakultetu ili poslu, a oko 35 odsto njih ide na internet svaki dan, dodala je ona.

Prema njenim rečima, 90 odsto populacije internet koristi za pretraživanje informacija tj. ''surfovanje'', 77 odsto za čitanje vesti i informisanje, nešto manje za razmenu elektronske pošte - 71 odsto, dok svega 15 odsto korisnika internet upotrebljava za obrazovanje, a samo dva odsto u svrhu obavljanja posla.


"Internet sajtovi se najčešće posećuju između 17 i 22 sata", rekla je ona i dodala da, kada je reč o kupovini preko interneta, svega devet odsto građana je barem jednom nešto kupilo na taj način.

 

Televizija za 77 odsto ispitanika još uvek predstavlja najvažniji medij za dobijanje dnevnih informacija.

Milošević je podsetila da je oko 50 odsto populacije koja koristi internet, i oko 76 odsto mladih koji su odrasli uz digitalne tehnologije, aktivno na društvenoj mreži Fejsbuk, a svega šest odsto ima svoj blog.

Predstavljajući deo istraživanja koje je rađeno licem u lice, među populacijom koja ima više od 12 godina i živi u urbanijim područjima, predstavnik agencije Predrag Kurčubić je naveo da televizija za 77 odsto ispitanika još uvek predstavlja najvažniji medij za dobijanje dnevnih informacija među ukupnom populacijom.


"Internet je u ovom slučaju na drugom mestu sa 13 odsto, dok su štampani mediji sa sedam odsto i radio sa dva odsto zauzeli treće i četvrto mesto", naveo je Kurčubić.


Prema njegovim rečima, oko 60 odsto populacije istovremeno gleda televiziju i surfuje internetom, a 24 odsto istovrememo sluša radio.


Kada je reč o načinima komunikacije, Kurčubić je naveo da za 35 odsto populacije fiksni telefon i dalje predstavlja dominantan način komunikacije, mobilni telefom koristi 24 odsto, dok komunikaciju licem-u-lice i dalje praktikuje oko 15 odsto populacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online