Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.03.2011.
08:00
Vestionline A

Hodočašće iz Barija na Rumiju

Grupu ruskih nautičara u hodočasničkoj misiji od Bara do Barija predvodio legendarni avanturista Fjodor Konjuhov

Rusi i otac Jovan kod crkve na Rumiji
 

Preploviti Jadran dva puta, a potom bez odmora popeti se na Rumiju i sve to u manje od 48 sati, običnom građaninu deluje kao nemoguća misija. No, kada ste u grupi koju predvodi legendarni ruski globtroter i avanturista Fjodor Konjuhov, to je tek jedan od maltene svakodnevnih ispita sopstvenih mogućnosti.
 

Obišli i ruski manastir


U povratku sa Rumije svratili smo nakratko u ruski manastir Svetog Sergeja, na brodu smo bili uveče oko 20 sati mrtvi umorni ali i prezadovoljni što smo u potpunosti ostvarili misiju - zaključio je Tuzov.

 


Ikona


Delo zlatnih ruku Vadimovih majstora je i fascinantna ikona Svetog Nikole koja je zaštitnik 27 metara duge preuređene bivše ribarice "Sveta Viktorija".

 

Grupa ruskih nautičara testirala je ovako sebe nedavno u svojevrsnoj hodočasničkoj misiji od Bara do Barija. Brigantin "Sveta Viktorija" prevezao je preko Jadrana Konjuhova, njegovog sina Oskara, vlasnika broda Vadima Ciganova, akademskog slikara Olega Molčanova i privrednika Fjodora Tuzova na poklonjenje moštima Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca i putnika.


- Naravno da bi sve bilo lakše da smo seli u avion, međutim, mošti sveca su u Bari iz grada Mire stigle morem i mi smo hteli da im na poklonjenje dođemo sa mora. Priznajem, noć uoči dolaska u Bari nisam spavao od treme zbog susreta sa moštima čudotvorca - priča Konjuhov (59), sveštenik ruske pravoslavne crkve.

Konjuhov je globalno poznat po tome što je dosad šest puta oplovio Zemljinu kuglu, 14 puta prešao Atlantik, od toga jednom na vesla, obišao jedrilicom Južni Pol, a na Severni pol izlazio na skijama i psećoj zaprezi, ispeo se na Mont Everest… Do sada je imao više od 40 jedinstvenih putovanja, a svoju viziju sveta izražava slikama i knjigama. Jedini je čovek koji je osvojio pet ekstremnih polova planete - Severni i Južni pol, Arktički Pol, Mont Everest i Rt Horn (o čemu su pisale "Vesti"). Sa njim na komandnom mestu, ni talasi nisu prepreka.

Konjuhov (prvi sleva) sa ruskim moreplovcima i planinarima
 


- I na putu do Barija i u povratku bili smo praćeni nevremenom, ali nije bilo straha. Na tlu Italije nismo se dugo zadržavali, odmah smo otišli do Starog grada do Bazilike Svetog Nikole. Čim smo rekli povod dolaska, odmah su nas sproveli do odaje gde su mošti, ostavili nas da se poklonimo i pomolimo. Nakon toga, obišli smo i rusku crkvu u Bariju - priča Ciganov koji u Moskvi vodi veoma poznatu i uglednu majstorsku radionicu.


Tuzov, koji je sa zemljakom Aleksejem Korolevim bio prevodilac, kaže da je Sveti Nikola bio Rusima od pomoći u povratku jer su u Crnu Goru stigli na vreme da zaokruže svoje hodočašće.


- Odmorili smo možda sat vremena i odmah krenuli na vrh Rumije do crkve Svete Trojice sa ocem Jovanom Plamencom koji je bio sa nama i u Bariju. Od podnožja do vrha Rumije stigli smo po snegu za sat i po vremena. Na vrhu planine dočekao nas je jak vetar, Fjodor Konjuhov i otac Jovan pročitali su molitvu u crkvi i krenuli smo nazad - kaže Tuzov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online