Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.11.2011.
08:00
D. Lj. Joksić - Vesti A

Devojačka kletva okamenila svatove

Nekada davno, jedan mladić iz makedonskog sela Kuklice, koje se sada nalazi iznad kamenog grada Kratova, rešio je da se ženi, ali nikako nije mogao da se odluči između dve devojke. Jedna je živela u Gornjoj, a druga u Donjoj mahali. Obe su bile lepe i zavodljive, pa je on zaprosio obe.


Svadba je bila zakazana u isti dan, subotu, iako je tada vladao običaj da se istog dana u istom selu ne prave dve svadbe kako se neveste ne bi videle. Svaka u svojoj mahali, devojke obučene u belo čekale su da po njih dođe izabranik njihovog srca. Muzika se začula i u Gornjoj i u Donjoj mahali.

To je nateralo jednu devojku iz Donje mahale da proviri i vidi ko to u isto vreme pravi svadbu u Gornjoj mahali. Imala je šta i da vidi - svog mladića sa drugom nevestom! Razočarana, ljuta i tužna, nesuđena nevesta je proklela mladence rečima:

"Okamenili se dabogda, pa makar i ja sa vama!" U tom trenutku se svi svatovi pretvoriše u kamen, pa i ona sa njima.

Lutke pod staklenim zvonom


Da bi zaštitili "Okamenjene svatove", Uduženje nezavisne građanske inicijative iz Kratova predlaže da se asfaltira put do tog lokaliteta, a kamene lutke zaštite staklenim zvonom. Priznaju da je ta ideja teško ostvariva jer bi njena realizacija bila izuzetno skupa, ali dodaju da ona bar lepo zvuči.


Vilina molitva


Prema jednom od brojnih predanja koji se vezuju za Đavolju varoš u Srbiji, ispod planine Radan, blizu Kuršmlije, živeli su mirni i pobožni ljudi što je smetalo đavolu, pa im je spremio pakleni plan. Dao im je da popiju đavolsku vodu, a omamljeni meštani rešili su da venčaju brata i sestru.

 

Đavolji plan je pokušala da spreči dobra vila, a pošto nije uspela da urazumi svatove, počela je da se moli bogu da na neki način spreči rodoskrnavljenje. Gospod je uslušio njenu molbu, spojio je nebo sa zemljom, dunuo je jak, hladan vetar i okamenio je svatove sa mladencima.

Legendu o nastanku makedonske Đavolje varoši priča Stevče Donevski, službenik muzeja u Kratovu.

Meštani ovo čudo prirode zovu Okamenjeni svatovi, Zamrznuti vojnici ili, jednostavno, Kuklice (Lutkice).

Tu, pored sela Kuklica i Ketenovo, blizu Krive Reke nalazi se mini grad sa više od stotinu kamenih žitelja koji podsećaju na prave ljude.


- Oni su nemi svedoci mitova i legendi koje su o njima vekovima ispredali žitelji okolnih sela. Zato su na njih uvek gledali sa strahopoštovanjem.

Čak se nisu usuđivali ni reku da pređu, udaljenu svega stotinak metara od okamenjenih ljudi. Oni su za njih uvek bili bogovi, a prelazak reke bio je moguć samo uz njihovo odobrenje - priča Donevski.


Žitelji ovog kraja se zaklinju da je natprirodna sila okamenila ljude. Njihove siluete visoke desetak metara, a ima ih tačno 120, prelivaju se u raznim bojama i nijansama, od sive i zelenkaste, pa do roze i bele.


Krste Tasevski, 80-godišnji meštanin Kuklice, čija se kućica od kamena i blata nalazi svega nekoliko metara od kamenog grada, od svog dede čuo je nešto drugačiju priču:


- Na ovom mestu u prošlosti je postojala velika i gusta šuma. U vreme ratova, u jednoj od bitaka koje su se tu vodile, vojnici su je zapalili. Šuma je izgorela do poslednjeg stabla, a mesto gde se sada nalaze Lutkice pretvorilo se u pustinju.

Jednoga dana vojska je ponovo morala da prođe tuda. I baš tada poče da duva jak vetar, a temperature postadoše izuzetno niske. Vojnici su se smrznuli i pretvorili u kamene figure.


Nekada je u selu Kuklice bile više od 100 kuća, a danas ih je svega dvadesetak, raštrkanih po okolnim brdašcima. Kada zaduva prohladni jesenji vetar, žitelji vele da se među kamenim lutkama stvara jeziv, mističan zvuk. Leti je drugačije, kažu da je posebno lepo kamene figure posmatrati noću, na punoj mesečini. Tada siluete izgledaju baš kao pravi ljudi. Najupečatljiviji su nevesta i mladoženja, koji jedno drugo gledaju u oči. Oni su najviši, a pored njih stoje dever i deveruša.


Meštani svedoče da svakih pet do šest godina u Gornjoj i Donjoj mahali, koje deli jedno brdašce, niče po jedna kamena figura.


Naučnici tumače da se geomorfološke figure koje imaju oblik kamenih lutki stvaraju prirodnom erozijom. One su se formirale pre 10 miliona godina od minerala koji su se topili u vodi. Zbog erozije, ostajala je samo čvrsta kamena materija, prošarana parčićima rude. Tokom vremena priroda je od njih izvajala retka remek-dela za koja meštani okolnih sela i danas veruju da imaju isceljiteljske moći.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2011. 09:17
Interesantna prica...i za Djavolju Varos u Srbiji postoji slicna...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online