Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.01.2012.
08:00
B92 A

Najstrašnija sletanja na svetu

Dramatični snimci otkrivaju kako piloti uspevaju da stave pod kontrolu avione prilikom nekih od od najstrašnijih sletanja na aerodrome.

Foto: Ilustracija
 

Upoznajte se sa nekim od najstrašnijih staza na svetu.

Paro, Butan

Okružen vrhovima Himalaja, Paro je jedan od najizazovnijih aerodroma za pilote. Zaista, samo osam pilota na svetu trenutno ima dozvolu da tu sleti. Nalazi se u dubokoj dolini između planinskih venaca, strmih padina i piloti moraju naglo da skreću između njih neposredno pre spuštanja.

Matekane, Lesoto

Nalazi se visoko u planinama, pa poletanja odavde nisu za ljude slabog srca. Naime, avion poleće sa litice visoke 600 metara i u zavisnosti od vetra, dešavalo se da letelica ne uspe da se vine u vazduh pre završetka staze duge 400 metara.

Sea Ice pista, Antartik

"Urezana“ u led ostrva Ros ova četiri kilometra duga staza radi gotovo cele zime na Antartiku. Piloti moraju da izbegavaju naglo spuštanje i letelica mora biti posmatrana kako ne bi potonula dublje od 25 centimetara u led.

Međunarodni aerodrom Princess Juliana, St Maarten, Karibi

Prilaz tom aerodromu je s vode, što znači da piloti moraju stalno da proveravaju instrumente kako bi se uverili da održavaju tačnu visinu, budući da panorama u takvim uslovima može da dezorijentiše.

Obližnja plaža Maho čak je postala popularno mesto za posmatranje dolazećih aviona. Kako bi poleteli, avioni moraju naglo da skrenu na desno, tačnije naprave zaokret u obliku slova "U“ kako bi izbegli opasne planine nad stazom.

Tenzing-Hillary aerodrom, Lukla, Nepal

Taj aerodrom nedavno je nazvan prema prvom čoveku koji je osvojio obližnji Mont Everest i on ne dozvoljava greške pilota. Dramatično sletanje podrazumeva praćenje veoma uske rute kroz Himalaje, a odmah pošto dotakne tlo, propeleri se vraćaju "u rikverc“ kako avion ne bi udario u gigantske stene koje se nalaze na kraju staze. Ni poletanja nisu ništa manje stresna, jer avion mora da poleti pre nego što dođe do ivice provalije na drugom kraju piste.

Funchal, Madeira

Jedan od najopasnijih aerodroma na svetu ima kratku pistu i provaliju na jednom kraju. Prvi put je 1980. staza produžena nakon što je 131 putnik poginuo u Boeing-u 727 koji se strmoglavio sa litice prilikom sletanja. Ponovo je renovirana 2000. i danas se gotovo cela polovina nje drži na 150 betonskih stubova. Ipak, blizina ovog aerodroma planinama i moru i stalni rizik od turbulencije, znači da mukama pilota ovde nikad neće doći kraj.


Ostrva Barra, Škotska

Ovo je jedini aerodrom na plaži za zakazane letove. Red letova je određen plimom i osekom, pa „pistu“ svake noći prekriva voda.

POVEZANE VESTI

Subota 17.03.2012. 09:59
sve je to malo lepshe uz muziku born to be wasted evo top liste 10 najboljis spustanja u svetu http://www.youtube.com/watch?v=bQnDPIkaJ34
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online