Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.01.2013.
08:00
Tportal A

Najbolje zimske destinacije u Evropi

Evropska zima vrlo je raznolika, od ozbiljnog severnog snega i polarnih noći, u kojima sunce skoro da ne izlazi, do prijatnih osunčanih dana u gradovima južnog Mediterana u kojima uz možete uživati piće na terasama.

Magična Aurora borealis
 

Osim za obilazak velikih metropola i šarmantnih sela, zima je, po preporuci "Lonli planeta", razdoblje u kojem možete da uštedite na cenama smeštaja krenete, ako krenete put posle Nove godine. Pogledajte za koja evropska mesta najznačajniji turistički vodič predlaže da ih posetite upravo zimi.

Rovaniemi, Finska - Dom darežljivog starca sede kose i brade u crvenom odelu, koji je pod raznim imenima postao zaštitni znak Božića i Nove godine, odlično je mesto za početak upoznavanja polarnog kruga.

Uz kuću Deda Mraza, ili kako ga već zovu, tu je i Arktički muzej, koji daje uvid u život u tim geografskim širinama. Ali ne zaboravite - termometri tamo imaju više stepeni ispod nego iznad nule, što zahteva ozbiljniju zimsku odeću.

Praznici u Kelnu

Božićni sajmovi u Nemačkoj i Austriji - Širom Nemačke i ostalih srednjeevropskih zemalja tradicija božićnih sajmova traje i nekoliko vekova. Kao što znate, tamo možete pronaći svašta, od medenjaka do sanki, zvona, ukrasa i mnogo dobrog raspoloženja, a sve uz čašu mirisnog kuvanog vina. Koristan savet – na najpoznatijim sajmovima, poput onih u Beču i Kelnu, može biti gužva pa potražite jednako simpatične u manjim mestima.

Abisko, Švedska - Ovo laponsko mesto jedno je od najsevernijih u Evropi do kojih se može doputovati vozom i zaista je samo za prave ljubitelje zime. Sunce ne izlazi nekoliko nedelja u decembru i januaru, što ovo mesto čini jednim od najboljih na svetu za posmatranje veličanstvene polarne svetlosti - Aurore borealis. Ostale atrakcije su kros-kantri skijanje duž nacionalnih parkova i vožnja na zapregama koje vuku haskiji. U obližnjoj Kiruni možete videti i poznati hotel od leda.

Atina, Grčka - Zima je vreme kada na vašoj fotografiji napravljenoj ispred Partenona sigurno neće biti još barem 500 drugih ljudi. Osim gužve, zimi nisu problem ni previsoke cene, redovi, nepodnošljiva vrućina i zagađen vazduh. Iako je zbog toga zima odlična za istraživanje drevne grčke baštine i kulture, nezgodno je što je većina smeštaja na ostrvima zatvorena.

Romantični Kopenhagen
 

Kopenhagen, Danska - Ako tragate za bajkovitom evropskom zimom, teško je pobediti dom Hansa Kristiana Andersena. Grad je pun lepih barova i kafića iz kojih na toplom možete posmatrati kako napolju sipi sneg. U srcu grada nalazi se romantičan i kičast park Tivoli iz 19. veka, gde će vam dušu ogrejati nezaboravno božićno osvetljenje, a telo topli grog.

Budimpešta, Mađarska - Ljubitelji klizanja retko gde će se dobro provesti kao na otvorenom klizalištu u parku u centru mađarske prestolnice. Ako vam bude posle toga hladno, opustite se u nekoj od termalnih kupki ili banja po kojima je Budimpešta poznata još iz sjajne habsburške prošlosti. Ljubitelji noćnog provoda u Budimpešti će uživati u mnogim originalnim klubovima i barovima.

Nezaboravno klizanje u Budimpešti
 

Jasna, Slovačka - Slovačka nudi kvalitetno skijanje po povoljnim cenama. Smeštaj i hrana su takođe pristupačni, a tu je i osećaj srdačnosti i prijateljstva koji je nestao s nekih od otmenih alpskih skijaških staza. Jasna je jedno od najboljih slovačkih turističkih naselja smešteno u prekrasnim Tatrama.


Andaluzija, Španija - Delovi Andaluziji nalaze se južnije od severne afričke obale, tako da vrlo blage temperature mogu biti i zimi. Smeštaj je vrlo jeftin, a gužve su manje u popularnim turističkim odredištima kao što su Alhambra u Granadi ili katedrala u Sevilji. Osim toga, tapasi i noćni život u gradovima pristupačni su kao i u ostalim delovima godine.

Sumorna srednjevekovna Transilvanija
 

Transilvanija, Rumunija - Drakulu ne bi bilo u redu posetiti tokom lepih sunčanih dana. Tragovima najpoznatijeg vampira bolje je krenuti kada je nebo srebrnkasto-sivo, stabla ogoljena, a tlo prekriveno snegom. Brasov i Sigisoara raskošni su srednjovekovni gradovi povezani s Drakulom, transilvanijskim plemićem Vladom Tepešom. Ipak, književnik Bram Stoker, koji ga je svojim delom zaista učinio besmrtnim, nikada nije posetio Rumuniju pa ne očekujte mnogo sličnosti s knjigom ili filmovima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online