Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.02.2010.
12:00
Vestionline A

Etno selo sa heliodromom i spa centrom

Daleko od užurbanog života i svakodnevnice, u skladu sa duhom i običajima kraja u kome se nalazi i zahtevima savremenog čoveka za trenucima mira i aktivnim odmorom, niklo je ekološko etno selo Vraneša na obroncima planine Zlatar.

Psiholozi sve više napominju da dugačke godišnje odmore treba zameniti sa više kraćih pauza od posla i gradskog tempa života. Stalno se govori o takozvanom “vikend-brejku”, dva dana potpunog opuštanja koje se u gradu, gde vas svaki semafor i telefonski poziv podsećaju na svakodnevni pritisak da se još negde stigne i još nešto uradi, teško postižu.

Ekološko etno selo Vraneša je upravo to mesto gde je “vikend-brejk” moguć. Selo se nalazi 270 kilometara od Beograda, na nadmorskoj visini od 943 metra, u četinarskoj šumi, sa pogledom na Zlatarsko jezero. U njegovoj blizini je vidikovac, do koga se stiže stazom kroz šumu, a odakle se pruža neverovatan pogled na zlatne planine i Radoinjsko jezero.

Svaki gost ima potpuni mir jer je oko centralnog objekta, selo kao i svako zlatarsko, raštrkano na više bungalova i apartmana sagrađenih od drveta, šindre i kamena.

Kuriozitet sela je sopstveni heliodrom koji gostima obezbedjuje da brzo i bezbedno sletanje u Vraneše.

U ekološkom selu Vraneša jutro u bungalovima "Iva", "Nana", "Klek", "Glog" i "Neven", uz vatru u kaminu započinje mirisom poljskog rastinja i svežinom šume, uz kašičicu slatkog od šumskih plodova i zvuk vode koja prska kamen lavaboa nad kojim se umivate. Tu je i nesvakidašnji pogled na beloglave supove kojima je ovaj delić neba nad Srbijom dom.

Aparmtman "Bele noći"

Apartmani “Bele noći” i “Romantika”, veličine 90 i 50 kvadrata dovoljno su prostrani da se udobno smesti cela porodica ili veće drušvo, a enterijerom opravdavaju svoj naziv. Opremljeni su ručno rađenim nameštajem, čiji je svaki komad jedinstveno oslikan i obojen. Pored spavaćeg imaju i prostor za rad (internet i telefonsku vezu), kupatilo sa hidromasažnom kabinom i đakuzijem.

Pravi spa centar u srpskom ambijentu nalzi se u posebnom objektu koji je povezan sa letnjim i zimskim bazenom. Na 390 kvadrata smešteni su ruska banja, finska sauna, ledena pećina, tapidarijum, svetlosna terapija, sale za masaže i đakuzi.

Aktivan odmor

 

Na Uvačkom, Zlatarskom, Radoinjskom jezeru na Uvca i Potpećkom na Limu mogući su gotovo svi sportovi od raftinga, kajaka do jedrenja. Tu se može pecati, a postoje i lovišata.
Oni koje vole manastirske ture uvek mogu da odu u neku od crkava i manastira Mileševske eparhije čije sedište je nezaobilazan manastir Mileševa. U okolini se nalaze i izvanredni primeri islamske arhitekture: džamija u Novoj varoši i Kajmakana.

Svadbarski kupus, pršut i vegetarijanska kuhinja


U etno restoranu sva jela se pripremaju po starim, domaćim receptima zlatarskog kraja: sir, kajmak, pršuta, heljdopita, proja, pite od ručno razvijenog testa i svadbarski kupus iz zemljanog lonca. Slatko od šumskih plodova, domaći sokovi i ostala zdrava hrana bude sećanja na vremena koja su daleko iza nas. Možda neočekivanio, ali etno-restoran nudi i vegetarijansku kuhinju.

  

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online