Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.09.2013.
08:00
B92, punkufer.hr A

Minhen nudi mnogo više od dobrog piva

Bez imalo preterivanja, za Minhen se može reći da je grad piva. Ali, uprkos tome što se u Minhenu uskoro održava najveći svetski festival piva ovaj grad vam može ponuditi mnogo više od kobasica sa zeljem i pola litre piva.

Od sofisticirane vinske scene do izazovnih koktel barova, Minhen ima za svakog ponešto. Na Odeonsplatzu nalazi se, sad već kultni, Schaumann Bar. To je ona vrsta bara koja izgleda više kao lobi hotela s pet zvezdica, nego kao Bavarska pivnica. Preporučujemo da svakako rezervišete svoj sto, naročito četvrtkom kada je prepun.

Shaumann je klasičan primer onoga na šta su vlasnici minhenskih barova naročito ponosni, jer ima kartu pića u obliku podeblje knjižice.

Ponuda im je raznovrsna. Od velike kolekcije viskija do ogromnog popisa koktela. Ono po čemu je Schaumann naročito poznat je Campari, tamno crven, gorki aperitiv sa slatkom notom. Avanturisti mogu isprobati Negroni, mešavinu džina, vermuta i Kamparija. S druge strane grada u Isarvorstadt kvartu nalazi se Königsquelle, pravi mali raj za ljubitelje viskija. Spolja izgleda kao standardni pab u jednoj od mnogih stambenih četvrti, ali iznutra je sasvim drugačiji.

Kad uđete, prvo što primetite su prašnjave, prazne boce koje se nalaze na svim zidovima i jedan akvarijum smešten u samoj sredini paba. Nema standardne cenovnike, nego svakodnevno rukom ispisuju ponudu koju trenutno imaju na lageru. Znači, ako ste jedan dan pili određen viski kod njih, ne znači da ćete za nedelju dana opet piti isto. U ponudi se nalaze retki viskiji iz svih važnijih destilerija širom sveta.

Nekoliko blokova jugozapadno nalazi se bar Toskana Vino. U osnovi, to je prodavnica s vinima koja ima nekoliko stolova na kojima možete uživati u pokojoj čašici vina.

Vlasnik ovog bara je poreklom iz Italije i u ponudi ima sva važna toskanska vina, ali i druga vina italijanske regije. U ovom baru ponekad se održavaju i seminari o vinarstvu i degustaciji vina.

Za one koji su željni više konvencionalnog isprobavanja vina svakako preporučujemo Geselinu vinoteku. Ta vinoteka nalazi se u hotelu Excelsior u blizini glavne gradske železničke stanice. U ponudi imaju više od 600 vrsta vina koje možete naručiti na boce, ali i širok spektar vina koje poslužuju na čaše.

Ipak naglasak je stavljen na predstavljanje nemačkih vina - sovinjona, belog pinota, te tradicionalnih rizlinga. Gusari koji su željni pravog ruma u Minhenu mogu naći pravo mesto. Roosevelt bar nalazi se u Lehel četvrti istočno od centra grada.

Ovaj bar ima terasu na kojoj se uglavnom poslužuje kafa, a u unutrašnjosti je najbolja ponuda ruma koju jedan ljubitelj može zamisliti. Na raspolaganju je veličanstvenih 245 vrsta ruma s Havaja, Mauricijusa, Filipina, Venecuele itd. Svakako vredi isprobati one poreklom s Haitija i Gvatemale. Zato, ako krećete put Minhena, nipošto se nemojte držati samo piva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online