Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.09.2013.
08:00
Vestionline A

Mesta koja nikada nećete posetiti (II)

Nastavljamo priču o mestima koja običan turista neće imati priliku da poseti, a koja zbog svoje ineteresantne i kontroverzne istorije privlače pažnju javnosti.

5. Sudnji dan: Maunt Veder, Virdžinija, SAD


Nadajmo se da niko neće biti prinuđen da vidi unutrašnjost ovoga mesta. Krizni centar Maunt Veder prava je verzija bunkera za sudnji dan kakve koriste visoki vladini funkcioneri u filmovima. Podzemni kompleks nalazi se u planinama Blu Ridž, oko 40 kilometara od Vašingtona. Zamišljen je kako bi u njemu mogli da se prežive nezamislivi uslovi. Kompleks je završen 1958. u jeku Hladnog rata, godinu dana pošto su Sovjeti lansirali satelit Sputnjik. Maunt Veder je i danas "u funkciji". Obilazak nije nikada nikome bio dozvoljen, a 1991. magazin "Tajm" objavio je intervju s jednim od penzionisanih inženjera. Objekt je toliko čuvan da čak i regularni organi nemaju pristup. Navodno ima vlastitu policiju i vatrogasce.

6. Vatikanski tajni arhiv: 80 kilometara polica

Srećan je naučnik koji ima pristup ovim hodnicima
 


Pre pola milenijuma Sveta Stolica je stvorila privatni arhiv kako bi se zaštitila od spoljnjih elemenata i znatiželjnih očiju. Prema rečima pisca Dena Brauna, vatikanski tajni arhiv je sjajna haj-tek tvrđava puna tajnih dokumenata i zaboravljenih naučnih teorija. U stvarnosti, arhiv se oslanja na staromodnu tehnologiju sa škripom metalnog lifta koji povezuje spratove i milione dokumenata sakupljenih u poslednjih 1.200 godina.


Reč "tajni" nije potpuno održiva, jeer bilo koji dokument, pod uslovom da je stariji od 75 godina, može da se vidi, ali u sam arhiv se ne može ući. Od 1881. godine samo odabrani akademici, radi određenih istraživanja, imaju dozvolu za ulazak. Kako bi išao u korak sa vremenom Vatikan je virtualno otvorio vrata arhiva, pa se deo može videti na sajtu Vatikana. Danas se tvrdi da arhiv ima čak 80 kilometara polica popunjenih knjigama, dekretima i pismima između papa i nekih od veoma značajnih istorijskih ličnosti.

 

7. Klub s bizarnim opkladama: Vajts džentlmen klub, London, Engleska

Fasada je sve što se od najzatvorenijeg kluba može videti
 


Poziv u Vajts džentlmen klub, najekskluzivniji klub u Engleskoj, verovatno nećete dobiti, osim ako ste član kraljevske porodice ili neka osoba na visokom položaju. Osnovan 1693. godine, ovaj klub je do današnjih dana ostao skoro nepromenjen. Članovi su isključivo muškarci, i to aristokrate, a ta etiketa je vrlo važna.

Klub je poznat po svojoj "knjizi za klađenje", u kojoj se zapisuju neverovatne opklade članova kluba. Jedna od najpoznatijih je ona u 3.000 funti na to koja će od dve kapi brže skliznuti niz prozor. Ostale opklade fokusirane su uglavnom na politiku, sport i društvena pitanja, kao što su muška moda i venčanja.

Pročitajte: Mesta koja nikada nećete posetiti (I)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online