Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.12.2013.
08:00
Srna A

Višegradski hotel: Mesto za one sa kravatom

Višegradski hotel uskoro će ponovo biti otvoren za posetioce. Kada ga je kupila opština dobio je ime "Andrićev konak", a kada je prvi put otvoren, ovaj hotel bio je najsavremeniji turističko-ugostiteljski objekat u regiji.

Višegrad: Andrićev grad na obali Drine
 

Hotele na obali Drine, neposredno uz most Mehmed-paše Sokolovića, sa letnjom baštom prekrivenom kestenovima i platanima, izgradilo je preduzeće "Panos" u okviru "Projekta Sarajeva". Svojevremeno je bilo planirano da hotel ima tri sprata, ali se zbog nedostatka novca stalo na dva. Dugogodišnji ugostiteljsko-turistički radnik, a sad penzioner, Duško Andrić priseća se dana "punih zanosa i elana", kada je u hotelu radilo 40 radnika, a 17 konobara.


"U letnjem periodu radilo se u tri smene, a gostiju je bilo napretek. Ostalo je zabeleženo da je u vreme proslave na Tjentištu na Sutjesci u hotelu za jedan dan prodato 8.000 boca piva i mesa od 38 jagnjadi", priča Andrić. Tada su žene koje su sekle jagnjeće meso na ražnju menjane svaka četiri sata jer bi ih, pošto su držale "sečku", zabolele ruke!


Na trgu pored hotela nalazila se autobuska stanica pa je, recimo, istovremeno pet autobusa "Autoprevoza" iz Čačka na liniji Sarajevo - Skoplje tu pristajalo, a putnici su bili gosti hotela. Prolaskom vozila u tranzitu za vreme turističke sezone na relaciji Beograd - Dubrovnik bila je opterećena i Ćuprija na Drini jer se na njoj, istovremeno, a to svedoče i stare fotografije, nalazilo i po desetak autobusa.


"Tada je Zavod za zaštitu spomenika kulture BiH postavio brojač koji je izbrojio da je Ćupriju za 24 časa prešlo 10.000 različitih vozila, računajući i teške kamione", seća se Andrić.


Višegradski hotel je bio mesto okupljanja i starih i mladih. U toku zime za omladinu su pripremane čajanke, bez točenja alkohola, ali su se oni, kao i uvek, snalazili, pa je potrošnja ruma u čaju bila povećana na desetine puta.


Kada je otvoren hotel, po selima se pričalo da seljaci u opancima ne mogu u njega da ulaze i da su gosti obavezno morali imati kravatu. "To je bila 'proturena priča', ali istina je da su se gosti svečanije oblačili kad su ulazili u hotelske prostorije", kaže Duško Andrić.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.12.2013. 17:07
http://en.wikipedia.org/wiki/Konak
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online