Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.07.2015.
05:30
informer.rs A

Upoznajte ostrvo koje je zavelo i grčke bogove!

Legenda kaže da je trojanski princ Zakintos prvi kročio na ovo mesto i da je bio očaran njegovom lepotom. Na njemu su se odmarali Apolon i Artemida, a zbog njega su se borili i Rimljani, i Vizantija, i Mletačka republika...

flyflytravel.com
Jedno od omiljenih letovališta turista širom sveta

Ovo ostrvo danas je, pak, omiljena turistička destinacija zbog brojnih peščanih plaža, blage klime i fascinantnih pejzaža. Odlično je mesto za mirne porodične odmore, ali i za lude letnje noćne provode.

Venecijanski šarm

Glavni grad je Zakintos, u kome se najviše oseća uticaj Venecije, pod čijom vlašću je ostrvo bilo od 15. do 18. veka. Nažalost, veći deo zgrada iz venecijanskog perioda razoren je u zemljotresu 1953, a jedna od retkih netaknutih građevina je Crkva Svetog Nikole kraj obale. Mnoge zgrade na trgu Solomona su rekonstruisane i daju poseban šarm ovom gradiću punom taverni, kafića i prodavnica.

Najveći turistički centar na ostrvu je grad Laganas, poznat po brojnim barovima i restoranima. Odličan je izbor za sve koji traže dobar noćni provod. Ovo mesto ima i najdužu peščanu plažu na ostrvu sa velikom ponudom vodenih sportova.

Cilvi takođe nudi odličnu zabavu, ali je znatno manje naselje. Argasi je ušuškano mestašce, idealno za porodični odmor, a jedina mana mu je uska plaža. To, ipak, ne bi trebalo da vas zabrinjava - Zakintos ima fenomenalne plaže koje možete da posetite i lokalnim autobusom.

onholidayblog.co.uk
Nezaobilazna plaža Navagio: Do nje možete samo brodićem

Ostrvo kornjača

Poseta plaži Navagio je avantura u koju se vredi upustiti. Reč je o nepristupačnoj uvali sa finim peskom, do koje može da se dođe samo brodićem. Na njenoj obali nalazi se olupina krijumčarskog broda, zbog čega se plaža popularno zove i Šip rek (olupina). U njenoj blizini nalazi se grupa pećina Blue cave, koje su pronađene 1897. godine.

Plaža sa finim belim peskom i plitkom vodom je Kalamaki i zapravo je produžetak plaže u Lagasi i jedna je od najposećenijih na ostrvu. Interesantna je jer je posetioci dele sa ugroženom vrstom morskih kornjača kareta, koje su i zaštitni znak Zakintosa. Ove kornjače na plaži Kalamaki polažu jaja, zbog čega na njoj važe i posebna pravila ponašanja.

Gerakas je idilična i prostrana peščana plaža koja je skoro netaknuta. Za razliku od ostalih plaža na njoj nema kafića i taverni. Veoma lepa je i plaža Alikes. Ukoliko želite na miru da leškarite kraj mora, dobar izbor su Porto roma sa čistom vodom i šumom koja seže do obale i plaža Porto zoro, poznata po predivnom pogledu i zanimljivoj okolini. U malom zalivu na severu ostrva nalazi se simpatična plaža Agios Nikolaos sa živopisnom prirodom i dubokom vodom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online