Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.10.2015.
06:30
luxlife.rs A

Jesenja avantura u Londonu koji ne liči na sebe

London je savršen primer kako je tehnologija promenila jedan grad i njegove stanovnike. Ko je ovu metropolu posetio pre 30 ili 40 godina, malo bi se zbunio da danas ponovo tamo ode, iako su Big Ben, Pikadili i Tauer bridž i dalje na istom mestu.

Reuters
Big Ben i dalje stoji na svom mestu

Nekada ste na ulicama Londona mogli da vidite ljude sa modernim kišobranima i klasičnim elegantnim šeširima, dok danas oko vas užurbano prolaze japiji i hipster umetnici sa najnovijim iPhone modelima u rukama.

One čuvene jarko crvene telefonske govornice, koje su jedan od glavnih simbola ovog grada, sada opstaju samo u centru, u kom se vrzma najveći broj turista. Njihova jedina funkcija je da budu savršen londonski dekor za turističke fotografije. Kao i sva druga velika mesta i gusto naseljeni gradovi, London je grad koji živi brzo i menja se brzo. Ta perspektiva posmatranja jednog grada veoma je zanimljiva, jer njegova promena zapravo predstavlja promenu i napredak čovečanstva.

Tanjug/AP
Pabovi se opiru uprkos navali nju ejdž restorana i kafeterija

London je mnogostruk. On je prošlost, sadašnjost i budućnost na jednom mestu kao malo koji grad na svetu. Šetnja ulicom Portobelo roud to najbolje oslikava. Ono što je London dobio iz prošlih vekova i davnih vremena, odnosno iz perioda kada je bio centar imperija u kom sunce nikad ne zalazi, jeste njegov čuveni i živahni kosmopolitski duh. U ovom gradu naići ćete na ljude različitih rasa i vera, koji govore različite jezike, a ipak skladno žive i rade u tom velikom gradu, kreirajući njegov život i promene kroz koje prolazi.

U ovaj grad je dobro doći više puta jer svaki put otkrijete nešto novo. Šetnja Ridžent ulicom prema Oksford ulici je jedinstveno iskustvo. Obilazak Oksford strita ne znači samo razgledanje izloga i kupovinu. Ako neko odmah odmahuje rukom na pomen obilaska trgovačkih ulica kao na gubljenje vremena u poređenju s posećivanjem raskošnih londonskih muzeja, verovatno nije u pravu. Baš u ovoj ulici vidi se London sadašnjosti.

Reuters/T.M.
Šarene kućice Noting hila okupane jesenjim suncem

Nema potrebe pominjati čuvene znamenitosti i popularna mesta Londona, kao što su Pikadili sirkus, čuveno Londonsko oko, kao i Bakingemska palata. To su neki od retkih simbola prestonice kraljevstva koji se neće promeniti, sa ponosom zadržavajući i reflektujući svoju slavu.

Mesta za opuštanje u Londonu ima mnogo, i ona se kreću od tradicionalnih pabova u kome se služe interesantne vrste lokalnog i inostranog piva, uz klasične britanske obroke, do veoma luksuznih i prestižnih restorana u kojima je potrebno rezervisati mesto mesecima unapred.

Smeštaj u Londonu ogleda se u njegovim luksuznim hotelima, koji su tako raspoređeni da vam daju jedinstvenu mogućnost istraživanja grada. Jednostavna šetnja bilo kojom ulicom ovog grada je zaista jedinstveno iskustvo, koje je uvek drugačije…

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online