Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.11.2012.
08:00
Večernje novosti A

Jela sa cveklom

Cvekla je zdrava, ali je ne vole baš svi. Predstavljamo vam nekoliko maštovitih načina da se ova zdrava povrćka nađe na vašoj trpezi.

Cvekla je izvor zdravlja bilo da je jedete u salati, kolačima, kao napitak...
 

Cvekla se lako vari, a sadrži mnogo vitamina i minerala, odličan je izvor folata i koristi se za lečenje mnogih bolesti, a u našoj narodnoj medicini je "provereni" lek protiv anemije. Vitamin B12 koji sadrži učestvuje u stvaranju eritrocita u krvi. Sadrži i salicilnu kiselinu koja deluje protiv upala u organizmu. Najbolje je da se jede sveža, sirova, po mogućstvu izrendana i začinjena limunovim sokom. Ova salata će vas zasititi i okrepiti. I sok od ove namirnice je vrlo lekovit, lako se vari i pomaže kod problema sa želucem.

Osim korena, i listovi cvekle su jestivi, najukusniji su kada su izrazito zelene boje i dužine oko 15 cm. Ako nećete odmah da upotrebite koren, odsecite mu listove i čuvajte u plastičnoj kesi u frižideru 7 do 10 dana ili u zamrzivaču do 10 meseci, a listove bi trebalo da iskoristite u roku od dva dana. Skuvanu i oljuštenu cveklu možete da čuvate u frižideru do sedam dana.

Špageti "roso"

Potrebno je: 2 cvekle, 400 grama špageta, 400 ml pavlake za kuvanje, 100 g parmezana, 100 gorgonzole, kašika peršuna, kašičica origana, so i biber po ukusu.
Cveklu oljuštite, izrendajte i stavite u malo hladne vode da se kuva. Nemojte da solite, jer će so ublažiti jarko crvenu nijansu cvekle. Kada pusti boju tokom kuvanja, potopite skuvane špagete i kuvajte dok ne omekšaju i voda ne ispari, na kraju posolite.

Špagete i cveklu ocedite ako je potrebno i sipajte u tanjire. U manjoj posudi pomešajte pavlaku sa peršunom i origanom, posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte uz povremeno mešanje do ključanja, zatim umešajte parmezan i gorgonzolu. Sos prelijte preko špageta i servirajte dok je toplo.

Vitaminska salata

Potrebno je: koren cvekle, 2 pomorandže, glavica crvenog luka, 2 kašike balsamiko sirćeta, 2 kašike maslinovog ulja, kašika peršuna, kašičica žutog šećera, so i biber po ukusu.


Neoljuštenu cveklu kuvajte oko 60 minuta. Zatim je izvadite i ohladite, a za to vreme pomorandže oljuštite i jednu iscedite u sok. Drugu pomorandžu isecite na komade i pomešajte sa cveklom koju ste prethodno oljuštili i isekli na komade i kolutovima luka. U manjoj posudi pomešajte sok od pomorandže, balsamiko sirće, maslinovo ulje, žuti šećer, so i biber, pa prelijte preko salate. Još jednom dobro promešajte, pospite peršunom i po želji ukrasite izrendanom ljuskom pomorandže.

Burgeri od cvekle

Potrebno je: koren cvekle, glavica crnog luka, čen belog luka, 2 cveta brokolija, crvena paprika, šaka pečenih oraha, 5 kašika prezli, kašika peršuna, kašika parmezana, so i biber po ukusu.

Cveklu oljuštite i izrendajte, crni i beli luk isitnite, brokoli skuvajte, a pečene orahe sameljite. Pomešajte sve sastojke i napravite male burgere, ako je potrebno dodajte još prezli da se masa lepo sjedini. U tiganju dobro zagrejte ulje i ispržite burgere s obe strane 3 do 5 minuta, sklonite ih s ringle i servirajte odmah.

Crveni kolačići

Potrebno je: 400 g cvekle, 12 kašika mleka, 6 kašika soka od jabuke, 4 kašike meda, 2 kašike žutog šećera, 1/2 kašike sode bikarbone, kašičice cimeta, kašičica soli i 2 šolje brašna.

Uključite rernu na 180 stepeni, za to vreme skuvajte cele neoljuštene cvekle oko 20 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Izvadite ih iz vode i ostavite da se malo ohlade, pa ih isecite na komade i ispasirajte u blenderu. Pire sipajte u posudu za mućenje i dodajte sok od jabuke, med, žuti šećer, sodu bikarbonu, cimet, so i brašno. Mešajte drvenom varjačom da se smesa izjednači. Zatim tu smesu ubacite u kalup za kolače i oblikujte prema želji. Poređajte na pleh koji ste prethodno obložili papirom i pecite 10-12 minuta, izvadite i ostavite da se hlade nekoliko minuta. Kolače pospite šećerom u prahu i cimetom, čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi, a možete ih servirati uz kafu ili čaj.

Lekoviti napitak

Potrebno je: koren cvekle, šargarepa, jabuka, sok od jedne pomorandže i kašika meda.


Svežu cveklu operite, oljuštite i umutite u blenderu zajedno sa očišćenom šargarepom i jabukom. Dodajte sok od pomorandže i kašiku meda. Ovaj napitak može da se pije svakodnevno, poboljšava krvnu sliku, reguliše probavu, oslobađa od stresa i jača organizam.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online