Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.01.2011.
08:00
Vestionline A

Uskoro i kod privatnika po bolovanje

Uskoro će biti usvojene Izmene Pravilnika o pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, pa će pacijenti koji se leče u privatnom sektoru uskoro moći od svog lekara da dobiju uput za bolničko lečenje, pregled kod specijaliste ili da otvore bolovanje.

Zdravstveni osiguranici će uskoro moći da ostvaruju svoja prava i kod privatnika
 

Pacijenti koji se leče u privatnom sektoru uskoro će moći od svog lekara da dobiju uput za bolničko lečenje, pregled kod specijaliste ili da otvore bolovanje, a ta ideja zaživeće nakon usvajanja izmena Pravilnika o pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, izjavila je u nedelju portparol Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Sanja Mirosavljević.

Nakon dogovora sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije i Lekarskom komorom i usaglašavanja teksta modela ugovora, Pravilnik će biti prosleđen Ministarstvu zdravlja, rekla je Mirosavljevićeva za beogradske medije i dodala da će biti precizno definisano koja će prava i na koji način osiguranici moći da ostvare u privatnoj praksi.

"RZZO traži model koji će pre svega zaštititi interese naših osiguranika. Naša je želja i namera da se i privatnom sektoru omogući ulazak u zdravstveni sistem Srbije", kazala je Mirosaljević, ukazujući da je neophodno da se na početku ne napravi greška "koja bi tu dobru ideju kompromitovala".

Izbegavaju bolovanje zbog straha od otkaza

 

Govoreći o tome da veliki broj zaposlenih u Srbiji izbegava da otvara bolovanje iz straha da će ostati bez posla, ona je navela da je statistika za 2009. godinu pokazala da je bolovanje koristilo svega četiri odsto zaposlenih, a u prvoj polovini 2010. samo 1,66 odsto njih.

"Na bolovanje se najčešće ide zbog održavanja trudnoće, potom ga koriste onkološki pacijenti kojima je ono neophodno, kao i pacijenti koji imaju problema sa bolestima lokomotornog sistema“, kazala je portparol RZZO.

Pravilnikom je predviđeno da pacijenti koji se budu odlučili za pregled u privatnoj praksi sami snose troškove tog pregleda, a privatni lekari će nakon potpisivanja ugovora sa RZZO moći da potpisuju bolovanja, recepte, upućuju na bolničko lečenje ili da izdaju upute za specijastičke preglede i tehnička pomagala.

Prema njenim rečima, usvajanje izmena Pravilnika bi trebalo uskoro da se završi, a u taj sistem biće uključeni ginekolozi, lekari opste prakse, pedijatri i stomatolozi.

"Neophodno je da prava i obaveze zdravstvenih radnika u privatnim i državnim ustanovama budu stavljena u istu ravan. Lekari koji potpišu ove ugovore s RZZO dobiće nove identifikacione brojeve i moraće da poštuju sve neophodne kriterijume, obaveze, prava i mehanizme njihove kontrole“, navela je Mirosavljević.

Za bolovanje koje je korišćeno tokom 2009. godine utrošeno je oko pet milijardi dinara, a za bolovanja koja su korišćena u drugoj polovini 2010. znatno manje, tačnije oko milijardu i 300 miliona dinara, navela je Mirosavljević.

Ponedeljak 17.01.2011. 12:48
Plati poslodavac, plati zaposleni, pride - ako zeli da bude pregledan i poslat na bolovanje pre nego sto za tako nesto bude isuvise kasno, a drzava daje nove identifikacione brojeve lekarima jer, mora se od necega poceti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online