Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.08.2011.
08:00
lepotaizdravlje.rs A

Vežbanje: 5 najčešćih zabluda

Vežbanje je jedini pravi način uz pomoć kojeg možete da održavate telo gipkim, vitkim i vitalnim. Ali ima puno različitih vrsta rekreacije pa je bitno da odaberete onu koja će vam odgovarati.

Vežbom do zdravlja i vitke linije
 

Kako ne biste podlegli pogrešnim informacijama koje vas mogu obeshrabriti u vežbanju donosimo vam 5 najčešćih zabluda


1. Šetnja nije korisna kao trčanje

Zabluda: Trčeći ćete potrošiti više kalorija nego što biste potrošili šetajući

Istina: Pređu li trkač i šetač istu udaljenost, sagoreće približno istu količinu kalorija. Istraživanja su pokazala kako su trajanje i kontinuitet vežbanja bitniji od samog intenziteta treninga. Ako želite da postignete rezultate potpuno je svejedno kojim tempom ćete trenirati.


2. Vežbanje pojačava apetit

Zabluda: Vežbanje pojačava glad. Ako u teretani potrošite stotine kalorija, organizam će tražiti dodatni unos hrane.

Istina: Naprotiv, vežbanjem se postiže suprotni efekt, posebno kada je reč o rekreaciji. Trčite li ili hodate na otvorenom, a ne u klimatizovanom prostoru, visoka temperatura koju oslobađa telo prilikom rekreacije smanjuje apetit.
Ovo pravilo jedino ne vridi kod profesionalnih sportaša koji moraju da se pridržavaju posebnog režima ishrane. U oba slučaja potrebno je piti puno tečnosti.


3. Sve kalorije su iste

Zabluda: Kalorije su kalorije, nebitno iz koje vrste hrane

Istina: Kalorije su gorivo koje dolazi iz ugljenihidrata, proteina i masnoća koje se nalaze u različitim namirnicama. Ako želite da izgubite višak kilograma izbegavajte namirnice kao što su testenina, pirinač i slatkiši, posebno u večernjim satima.

Hrana kao što je voće i povrće sadrži više tečnosti te nakon konzumacije daje osećaj sitosti.


4. Dijeta je dovoljna za održavanje telesne težine

Zabluda: Radikalnim dijetama brzo i lako ćete smršati

Istina: Smanjeni unosom hrane možete smanjiti konfekcijski broj, ali tek uz vežbanje će vaš problem postati zauvek rešen. Vežbanjem razvijate mišiće, smanjujete količinu masnoće u organizmu i zatežete kožu.
Jedini način na koji se zdravo i sigurno možete rešiti nakupljenih kilograma je vežbanje. Osim što dijete mogu biti opasne i naporne, nisu dugoročne i izgubljeni kilogrami vrlo brzo će se vratiti.


5. Ne postoji idealno vreme za trening

Zabluda: Nije bitno kada se vežba već jedino da se vežba

Istina: Ako je reč o šetnji gradom ili vožnji biciklom zaista nije bitno kada - već koliko često. Ali, ako želite da se rešite viška kilograma preporuka je da dan započnete vežbom, jer u jutarnjim satima trening je najdelotvorniji, te povećava količinu energije koja će vam trebati za ostatak dana. Jutarnja vežba pokreće metabolizam kao i doručak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online