Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 10.01.2012.
14:45
Beta A

Istraživači iz Kragujevca: Med protiv raka

Tim profesora sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu otkrio je posle višegodišnjih laboratorijskih istraživanja da preparati na bazi meda uništavaju maligne ćelije, a štite zdrave, saopštio je danas profesor tog fakulteta Dejan Baskić.

Proizvodi od meda pomažu obolelima od raka, dokazali kragujevački istraživači, a potvrdile stručne ustanove iz zemlje i regiona

On je novinarima izjavio da su se takvi efekti potvrdili kod "in vitro" ispitivanja prirodnih preparata koji su u Srbiji registrovani kao dijetetski dodaci ishrani.

"Suština je da prirodni preparati na bazi meda u laboratorijskim uslovima ubijaju maligne ćelije, a ne ubijaju, odnosno štite zdrave ćelije", rekao je Baskić.

Istraživanja su započela pre sedam godina i za sve vreme se potvrđuju istovetni rezultati, istakao je on. Efekat je ostvaren najpre kod humanih leukemija, a zatim i kod nekih drugih tumora.

"Pokazali smo da ovi preparati imaju istovetno široko dejstvo širokom spektru od desetak ćelijskih linija, odnosno pokazalo se da imaju selektivnu toksičnost što znači da ubijaju maligne, a ne i zdrave ćelije", rekao je Baskić.

On je objasnio da preparati na bazi meda koji se nalaze u slobodnoj prodaji, ipak, nisu lek za rak, ali da pokazuju snažne efekte u "in vitro" uslovima.

"Istraživanja treba nastaviti i u tom cilju uspostavili smo saradnju sa nekim drugim institutima, ranije sa Vinčom, a trenutno se jedan deo eksperimenata sprovodi u Parizu na institutu Kiri, koji je bio zainteresovan za naše rezultate, pa su tamo ponovili proces i dobili isti efekat", rekao je Baskić.

On je objasnio da je reč o predkliničkim ispitivanjim u laboratoriji i da je još dug put do kliničke primene.

Preparate koji se ispituju proizvodi jedna domaća firma i već se primenjuju u jednoj privatnoj bolnici u Beogradu, ali ne kao lek za rak već kao dodatak ishrani obolelih od te teške bolesti.

"Mogu da preporučim svakome ko prima hemioterapiju da uzme ove preparate jer je lakše podnose, znamo da popravlja genetska i toksička oštećenja", rekao je Baskić.

Prema njegovim rečima, dosadašnja istraživanja finansirao je Medicinski fakultet u Kragujevcu, a postoji interesovanje Fonda za inovacije Republike Srbije da se kroz grantove podrži ovaj projekat.

Članica istraživačkog tima,molekularni biolog, docent Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, Suzana Popović je rekla novinarima da preparati koji se ispituju sadrže proizvode meda, propolis i drugo, zatim germanijum i ekstrate nekih biljaka.

"Počeli smo istraživanja kada nas je koleginica koja radi na privatnoj klinici gde se koriste preparati obavestila o odličnim rezultatima i predložila da ih ispitamo u 'in vitro' uslovima", rekla je Popović.

POVEZANE VESTI

DRUŠTVO Pobedićemo rak!
Utorak 10.01.2012. 17:18
Bog je stvorio harmoniju u celoj Vaseljeni i zato lek za sve ce se pre ili kasnije otkriti u prirodi.U korenu ili listu neke biljke, nekom mineralu itd..Nije interes lihvarskih farmaceutskih kompanija da trazi lek u prirodi koji je svima dostupan i besplatan.Zato nas kljukaju sa lekovima koji su ujedno i otrovi za nesto drugo a zabranjuju (DuPont, proizvodjac npr kancerogenog teflona) biljku koju je Bog stvorio i cije ulje leci mnogo toga.Ovde stajem..ipak je vera u iskljucivo konvencionalnu medicinu trenutno najjaca
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online