Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 01.02.2013.
08:00
B92, Politika A

Drugo stanje postalo bolest?

Svake godine u Srbiji je oko 20.000 žena na bolovanju zbog trudnoće,a godišnje se obavi 70.000 porođaja. Žene rađaju kasnije i beže od stresa.

Foto: Ilustracija
 

Da li je "drugo stanje", kako je narod odavno nazvao period u kojem žena čeka prinovu, u Srbiji postalo – bolest? Na ovakav zaključak mogao bi nas navesti broj bolovanja: 12.500 trudnica bilo je na bolovanju tokom prvih šest meseci prošle godine i približno isti broj do kraja godine. Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), samo dve dijagnoze, odnosno šifre bolovanja: krvarenje u početku trudnoće kod 28,3 odsto žena i kontrola trudnoće 4,77 odsto, čini 33 odsto svih ukupnih bolovanja. Na trećem mestu bolovanja dužih od 30 dana tek je bio bol u leđima, koji je svuda u svetu na prvom mestu.

Koliko traje porodiljsko odsustvo?

Švajcarska 14 nedelja
Holandija 16 nedelja, obavezno je korišćenje i četiri nedelje bolovanja pre porođaja
Makedonija 9 meseci
Novi Zeland 14 nedelja pre porođaja, žena dobija 75 odsto plate i porodiljsko odsustvo od godinu dana
Nemačka godinu dana, na bolovanje se najčešće odlazi u osmom mesecu trudnoće
Kanada 17 nedelja porodiljskog i 36 nedelja roditeljskog bolovanja, ukupno 53 nedelje sa bebom
Srbija godinu dana, žena na bolovanje mora da ide 28 dana pre porođaja

U Srbiji se godišnje obavi oko 70.000 porođaja, dok čak oko 20.000 trudnica otvara bolovanje. Žena koja se nedavno porodila u 61. godini, posao stomatologa radila je i u osmom mesecu trudnoće, kao što je redovno išla i na specijalizaciju, dok mnoge duplo mlađe žene već od trećeg meseca trudnoće prestaju sa radom.

Profesor dr Željko Miković, načelnik Odeljenja visokorizičnih trudnoća u Ginekološko-akušerskoj klinci u Beogradu za "Politiku", kaže kako ima opravdanja za ovako veliki broj bolovanja trudnica.

– Prvo dete danas žena rađa 10 godina kasnije u odnosu na pre na primer tri decenije, a priroda nije promenila strukturu i biologiju rađanja. Samim tim što starije žene rađaju imamo i mnogo više hroničnih bolesti. Osim toga puno trudnoća je ostvareno pomoću vantelesne oplodnje. Takođe, imamo naciju koja je bolesnija, gojaznija, sa više hroničnih bolesti u mlađim godinama, što je posledica promenjenog načina života u poslednjih 30 godina, kaže naš sagovornik.

Po rečima ovog ginekologa, došlo se do saznanja da se mnoge komplikacije u trudnoći javljaju kod žena kod kojih ne mogu da se prepoznaju faktori rizika: ona u svojoj zdravstvenoj istoriji nema spontane pobačaje, prevremene porođaje, visok pritisak, krvarenja, vidljive infekcije, a ipak dolazi do prevremenog porođaja ili pojave visokog krvnog pritiska (preklampsije) pred sam kraj trudnoće. Komplikacije u trudnoći se ne javljaju samo kod onih žena kod kojih se prepoznaju faktori rizika, nego i kod onih bez vidljivih znakova upozorenja.

– U odnosu na pre 20 ili 30 godina, stres je danas veći, kao tekovina modernog doba. Žena je izjednačena sa muškarcem kada je reč o poslu, ne živi se više skromno i oskudno, a mi živimo u hroničnom stresu, dok se od žene očekuje da u stresu živi i tokom trudnoće. Da bi izbegla stres, ona bira bolovanje. Kod žena postoji iskonska potreba da dete koje nosi zaštiti i donese na svet, smatra ovaj lekar.

Mirovanje se, po objašnjenju dr Mikovića, zaista smatra načinom prevencije pomenutih komplikacija.

Sve je veći broj trudnica koje piju lekove ili prolaze kroz mnoge testove i dijagnostičke procedure. Da li je to zaista neophodno, ili je ovde reč o koristi koju od toga imaju lekari i farmaceutska industrija?

– Upotreba lekova je omogućila mnogim ženama koje nisu imale nikakvu šansu za potomstvom da ipak rode. Dok nije bilo insulina ili transplantacije bubrega i dijalize, žena koja je imala šećernu bolest ili popuštanje rada bubrega, nije mogla da rodi. Postoji trend velike primene lekova zbog zaštite od mogućih komplikacija tokom trudnoće. Takođe i lekar koji preuzima odgovornost za njenu trudnoću želi da zaštiti i sebe i trudnicu. Žene često kažu "pobacila sam jer mi doktor nije dao lek ili zato što mi nije uradio carski rez”. Neki put su u pravu, ali mnogo češće nisu, navodi dr Miković.

U razvijenim evropskim zemljama, pa i u regionu, ne postoji praksa da se trudnicama daje bolovanje samo zato što su trudne. Na odsustvo odlaze žene pred kraj trudnoće ili posle porođaja, a dužina ovog odsustva razlikuje se od zemlje do zemlje.

Veliki broj trudnica koje idu na bolovanje u Srbiji je posledica toga što su se ranije bolovanja u toku trudnoće plaćala kao i ostala bolovanja: dobijale su 60 odsto vrednosti plate. Sa tim primanjima trudnice su jedva su sastavljale kraj s krajem, pa je, pod pritiskom javnosti, svesti o "beloj kugi" i imperativu da se budućim majkama pomogne, nađeno rešenje da razliku u primanju plaća lokalna samouprava.

POVEZANE VESTI

Petak 01.02.2013. 10:16
Kamo srece da je barem dva-tri puta vise.
Petak 01.02.2013. 21:39
битно је да има 150 000 абортуса годишње, матичне ћелије су битније од опстанка нације , нажалост ,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online