Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 27.03.2014.
08:00
24sata.rs A

Zabrana e-cigareta na javnim mestima i u Srbiji?

U Srbiji se radi na novom zakonu o duvanu, koji će morati da se uskladi sa direktivama Evropske komisije. Postoje indicije da će pušenje elektronskih cigareta na javnim mestima biti zabranjeno.

Foto: Ilustracija
 

U Australiji, Kanadi, Izraelu, Meksiku, Brazilu, Panami i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, elektronske cigarette su već zabranjene. Zakoni koji regulišu korišćenje i prodaju trenutno variraju i predmet su rasprave u mnogim zemljama.

Tečnost opasnija od duvana

U Minesoti je u 2013. bilo 74 slučaja trovanja e-cigaretama i nikotinom, a 29 se odnosilo na decu do dve godine, koja su ove cigarete i tečnost uzela misleći da se radi o slatkišima i žvakaćim gumama. Tečnost je opasnija od duvana, jer se apsorbuje mnogo brže, čak i u razblaženoj formi.

"Upravo je Evropska komisija objavila direktivu da elektronska cigareta nije medicinsko sredstvo za odvikavanje od pušenja. Propisana je maksimalna količina nikotina, ali je zabranjeno njihovo reklamiranje kao i ostalih duvanskih proizvoda", rekla je za 24 sata.rs dr Srmena Krstev, predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana pri Ministarstvu zdravlja.

Tečnost, koja je ključni sastojak elektronskih cigareta, moćan je neurotoskin. Male doze mogu da izazovu povraćanje i napade, a ponekad mogu biti i fatalne. Kafena kašičica razređene tečnosti može da ubije malo dete, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja objavljenog u "Njujork Tajmsu".

Ukoliko se u Srbiji novi zakon o duvanu uskladi sa direktivama Evropske komisije, i u našoj zemlji će biti zabranjeno reklamiranje e-cigareta i one se sigurno neće smatrati medicinskim sredstvom, osim u slučaju kada se može dokazati da pomažu pri prestanku pušenja. Ako to nije slučaj, onda se tretira kao duvanski proizvod.

Istraživanje pokazuje da se radi o novoj vrsti droge, ali u tečnoj formi. Nikotin se izvlači iz duvana, dodaju mu se različiti ukusi, boje i hemikalije, i takvom mešavinom se pune elektronske cigarete. Proizvodnja ove tečnosti u Americi nije regulisana federalnim zakonima.

Miksuje se u improvizovanim fabrikama, a onda se legalno prodaje u prodavnicama i preko interneta, zapakovana u male flašice, koje većina konzumenata e-cigareta čuva kod kuće zbog dopune. Dokazi o potencijalnim opasnostima koje vrebaju su u porastu. Toksikolozi upozoravaju da ove tečnosti predstavljaju veliki rizik po zdravlje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.03.2014. 08:50
Није њима проблем здравствене природе већ народ не купује цигарете и са тиме опада порез.Нека се не они побрину о ГМО ако им стало до здравственог стања грађана.
Četvrtak 27.03.2014. 11:35
Duvanski lobi je jak , a i drzava gubi od neprodaje cigara,sto njih zabole za nase zdravlje,ja sam u roku 2 ipo meseca ostavio cigare uz pomoc e. cigare
Četvrtak 27.03.2014. 14:50
Ne znam ljudi,dva meseca parim ili ti pusim e-cigaru i nemam nikakvih simptoma koji su gore navedeni.Cak vise poceo sam da se gojim.Apetit mi se vratio,bolje disem,ne smrdi kuca na duvan.Obicnu cigaru zapalim jedino kad mi se puni baterija i to gledam da se suzdrzim.Ko koga tu be ne znam. Raznih tekstova ima o komponentama iz tecnosti koje se koriste i u medicini.Neki kude neki hvale.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online