Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.05.2014.
20:00
tportal.hr A

Mleko je zdravo za odraslog čoveka - da ili ne?

Od rođenja nas uče da je mleko jako zdravo i da ga svaki dan treba konzumirati. Međutim, u poslednje vreme sve se češće može čuti da je mleko zapravo štetno i da može pruzrokovati čitav niz zdravstvenih tegoba. Međutim, šta je zapravo istina? Ovim su se pozabavili stručnjaci, a mi vam donosimo njihove savete vezane uz najčešća verovanja o mleku.

Popijte jednu čašu dnevno...ali samo ako vam prija!

Mleko izaziva akne

Ovo sve raširenije verovanje ima svoje uporište u nauci. Naime, istraživanje iz 2010. pokazalo je da zaista postoji povezanost između unosa mlečnih proizvoda i pojave akni. Upravo zato se osobama koje imaju problema s aknama savetuje smanjenje unosa mlečnih proizvoda. U suprotnom, situacija bi se mogla pogoršati.


Mleko uzrokuje nadutost

I ovo je istina, ali ne za sve ljude. Neki nemaju nikakvih problema, a neki zaista osećaju bol u stomaku i nadutost. Kako objašnjavaju stručnjaci, nadutost je rezultat osetljivosti na laktozu. To je znak da onda zaista ne bi trebalo da konzumirate mlečne proizvode. Zanimljivo je da se intolerancija na laktozu može pojaviti i u kasnijoj životnoj dobi, jer želudac odrasle osobe teže podnosi mleko.

Mleko uopšte ne štiti kosti

Od davnina nas uče da mleko sadrži kalcijum koji je nužan za zdravlje kostiju. Istina je da mlečni proizvodi imaju kalcijum, ali i vitamin D koji je takođe ključan za zdravlje kostiju. Problem je to što previše kalcijuma, posebno ako nije prisutan vitamin D, može zapravo izazvati probleme s kostima. Stručnjaci kažu da je jedna čaša mleka na dan sasvim dovoljna ako ga uzimate zbog zdravlja kostiju.

Mleko deblja

Istina, ali i debljaju i mnoge druge namirnice ako se uzimaju u velikim količinama. Istraživanja pokazuju da deca i odrasli koji piju velike količine mleka zaista jesu deblji od ljudi koji ne konzumiraju toliko često mleko i mlečne proizvode. Ako imate problema s kilogramima, nemojte preterivati s unosom mleka, pogotovo ne onog punomasnog!

Mleko je nužno za dobro zdravlje....ili nije?

Ne postoje dokazi da će vam se zdravlje pogoršati ako prestanete da pijete mleko. Da, mleko sadrži kalcijum i vitamin D, ali te sastojke možete dobiti i iz drugih namirnica. Dakle, ako primećujete da vam mleko stvara probleme i želite da ga se odreknete, nemojte strahovati za svoje zdravlje. Jednostavno se okrenite drugim namirnicama koje imaju takve sastojke.

POVEZANE VESTI

Petak 23.05.2014. 08:56
Ни једна животињска врста не пије млеко након периода дојења, тј читав живот, а поготово не млеко друге врсте. Млеко краве је створено за теле, а не за човека. Само бели човек може да вари млеко и то делимично, док је огромна већина људи у ствари нетолерантна на лактозу и не може да је вари. Сваког кога више занима саветујем да погједају филм: Невероватна прича о млеку.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online