Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.06.2014.
20:00
S. Sudar - Vesti A

Čovek je sam svoj lekar

Živimo u velikom energetskom sistemu, živom i inteligentnom. Sve je deo celine i svi smo uzajamno povezani. Još su drevni mudraci Kine posmatranjem prirode i čoveka došli do zaključka da je čovek univerzum u malom. Kroz hiljadugodišnje iskustvo otkrili su neke zakonitosti i veze, uz pomoć kojih se ta dva univerzuma mogu dovesti u sklad. Ali, da bi se uskladio sa spoljašnjim, pojedinac mora prvo da ovlada upravljanjem sopstvenog univerzuma. To se postiže pomoću sistema vežbi (takozvani holistički pristup) koji je nazvan či gong, objašnjava Vladan Vidović, učitelj i terapeut ove metode.

Vladan Vidović
 

Lično iskustvo

Vladan Vidović je član Bowen akademije iz Australije, a či gong mu je, kaže, pomogao u izlečenju od diskus hernije.
- Nema šta nisam probao, ali bezuspešno. Na Novom Zelandu, gde sam bio u poseti bratu, zainteresovao sam se za či gong i počeo sa vežbama, a dobri efekti su bili zapanjujuće brzi. To su pokazali i rezultati magnetne rezonance pre i posle vežbi i terapija. Izlečio sam sebe zahvaljujući ovoj metodi.

- Či označava energiju koja predstavlja ključ zdravog i dugog života, a gong rad, podizanje, negovanje, usavršavanje. Či gong je negovanje životne energije kroz vežbe. Drugim rečima, on predstavlja životnu snagu koja ostvaruje i održava sve u životu. Či se sastoji od najmanje tri elementa: materijalnog, energetskog i informacionog. Treningom se razvijaju um, disanje i telo. Ali, razvijanje uma je najvažnije. Tamo gde idu naše misli, ide i naša energija. Ljudi koji su okrenuti prošlosti su depresivni, a oni koji su preopterećeni budućim vremenom su obično anksiozni. I jedni i drugi uzalud troše dragocenu energiju čiji fokus treba da bude na sadašnjosti. Či gong upravo pomaže u tome da kroz proces vežbi usmeravamo i vodimo svoju svest i iskoristimo svoju energiju za samoisceljenje, lečenje, borbu, vitalnost, ukratko - jačanje imunog sistema.


Tokom vekova stvorene su razne škole či gonga - taoističke, konfučijanske, budističke … koje su u to vreme bile rezervisane za plemstvo i prenosile su se sa kolena na koleno, a potom su postale metod obrazovanja. Neke praktikuju razvijanje i kultivisanje unutrašnje energije samo vođenjem svesti kroz meditaciju i sisteme disanja, a druge uključuju i fizičke vežbe, pokret, čime jačaju mišiće, tetive i kosti. Oba pravca imaju za cilj lečenje i jačanje i duha i tela vežbača.


Vidović je specijalizovan za medicinski či gong, nazvan ži neng či gong (ži na kineskom znači inteligencija, a neng se odnosi kako na fizičke, tako i na mentalne procese), koji je kod istočnjačkih naroda priznat kao metod lečenja, a u Srbiji je priznat kao pomoćni metod integrativne medicine. Ži neng či gong je razvijen, kako kaže naš sagovornik, osamdesetih godina prošlog veka zahvaljujući prof. dr Pang Mingu, koji je u oktobru 1995. postao prva osoba koja je dobila sertifikat Sportskog komiteta Kine i ova tehnika je postala zvanična metoda kineske olimpijske reprezentacije.


- Moj učitelj Juan Ce je jedan od malobrojnih studenata profesora Panga. Dnevne vežbe čiste od negativnih emocija i smanjuju strahove i depresiju, oslobađaju od stresa. Utiču na povećanje životne energije, povećavaju kapacitet pluća, jačaju srčani mišić, regulišu rad hormona i žlezda, usporavaju proces starenja i samim tim produžavaju život - zaključuje Vidović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online