Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.07.2016.
01:30
Vestionline, Alternativa za vas A

Najzdraviji začin na svetu, poznat po lekovitom delovanju

Korijander (lat. Coriandrum sativum) je začin ubedljivo najzdraviji na svetu i pored toga što oplemenjuje ukus jela, izuzetno je lekovita biljka.

pixabay.com
Korijander je delotvorniji ukoliko jedete sveže listove

Ova začinska biljka izgledom podseća na peršun, pa je neki je nazivaju i kineskim peršunom, a u Americi je poznata i pod imenom cilantro. 

Na Mediteranu, Bliskom istoku i u azijskim zemljama listovi i seme korijandera koriste se već hiljadama godina. 

Osim kao dodatak koji oplemenjuje jela, korijander je poznat i po svom lekovitom delovanju. Ima antibakterijska svojstva, delotvorno čisti organizam od otrova i teških metala, te smanjuje upalne procese. 

Korijander je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, E i K , kao i gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. 

Antioksidansi i fitonutrijenti, koje ova začinska biljka sadrži, imaju najsnažniji učinak ako jedete sveže listove ili pijete sveže isceđen sok od korijandera. 

Lekovita svojstva korijandera:

  •  - štiti od virusa i bakterija

- smanjuje upalne procese i bol 

- ima antigljivična svojstva

- prirodan je afrodizijak

- povećava energiju i stimuliše rad mozga

- čisti organizam od toksina i teških metala

Ako bolujete od srčanih, upalnih i autoimunih bolesti, to je razlog da vašu ishranu obogatite korijanderom. 

Prirodne materije cineol i linolna kiselina koje sadrži korijander, snažno smanjuju simptome artritisa i reume, a jedinjenje dodekanol deluje poput pravog prirodnog antibiotika. Pored toga, smanjuje otoke i podstiče eliminaciju viška tečnosti iz organizma. 

Zbog svakodnevne izloženosti teškim metalima, poput žive, olova i kadmija, toksini se s vremenom nagomilaju u organizmu. Toksini mogu dovesti do teških oboljenja poput Alchajmerove bolesti, poremećaja rada bubrega, epilepsije, neplodnosti, srčanih bolesti, tumora.

Sveži korijander deluje na metale tako da ih “olabavljuje”, veže ih na sebe i podstiče njihovu eliminaciju iz organizma. 

Može “izvlačiti” ne samo toksine iz tkiva nego i one iz kostiju i središnjeg nervnog sistema. 

Da biste uklonili veće količine teških metala iz organizma, sveži korijander kombinujte sa zelenom algom klorelom (Chlorella). 

Neke su studije pokazale da korijander i klorela mogu u roku od 42 dana iz organizma ukloniti čak 87% olova, 91% žive i 74% aluminijuma. 

Uzgojite korijander u svom domu 

Korijander možete uzgojiti kod kuće, na prozoru ili balkonu. Za uzgoj je najbolja duboka i visoka posuda od terakote jer ona omogućuje više vlage, vazduha i mesta za koren, a u zemlju možete dodati i malo prirodnog đubriva. 

Setva u nekoliko koraka: 

Stavite deblji sloj zemlje u posudu i lagano zalijte.

Ravnomerno rasporedite seme (oko 30 cm razmaka između redova), pa pokrijte slojem zemlje od oko 1 cm. 

Smestite posudu s korijanderom na sunčano mesto. Redovno zalivajte, najbolje raspršivačem.

Korijander je spreman za branje kada naraste na oko 15 cm visine. Svake nedelje otkinite 2/3 listova kako biste dodatno podstakli rast biljke. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online