Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.03.2015.
12:30
S. Ban A

Zašto je Hitler pobio astrologe-lažove, a najdražeg poslao u logor?

Postoje brojna svedočanstva o tome da je Adolf Hitler bio opsednut okultnim i mističnim znanjima. Pokušavao je da oko sebe okupi vrsne poznavaoce tajnih veština, a u okviru svega toga, posebno mesto je zauzimala i astrologija.

wikipedia
Obračun Adolfa Hitlera sa astrolozima-lažovima: Sve pobio, najdražeg poslao u koncentracioni logor

Jedna od takvih priča je beleška o švajcarskom astrologu Karlu Ernstu Kraftu, koji je, služeći nacistima, poslao pismo u Berlin, obavestivši Hitlera da mu predstoji smrtna opasnost.

U prvom trenutku, ovo upozorenje nije shvaćeno ozbiljno, međutim, kada se predviđenog dana, zaista, desila eksplozija koju je Hitler izbegao, ovaj astrolog je stekao poverenje firera i postao njegov lični astrolog.

Kraft je, ipak, bio svestan svoje pozicije i opasnosti od nepovoljnih prognoza. Svoje konsultacije je bazirao na lažiranju i predviđanju bajkovitih dešavanja, koja su bila prijatna Hitlerovim ušima. Kada je Hitler shvatio da ga astrolozi lažu i kriju od njega mračna predviđanja, naredio je da ih sve pohapse i pobiju. Najbliskijeg među njima, Krafta, poslao je u koncentracioni logor.

Lažno tumačenje Nostradamusa

Kraft je, kako je zabeleženo, protumačio zagonetne Nostradamusove katrene tako da oni tobože predskazuju pobednički Hitlerov marš. Petu Nostradamusovu centuriju je Kraft, na primer, preveo kao da je hteo da je posveti fireru: "On će anektirati Brabant i Flandriju, Briž i Bolonju i pripojiće ih Velikoj Nemačkoj... Proći će kroz Belgiju i zauzeće francusku luku."

U Velikoj Britaniji su znali da Hitler koristi astrologe, pa su se povezali s jednim od njih. Na taj način su dobili sve natalne karte i podatke, a s tim i informaciju kakve sugestije i savete Hitler prima od svojih astrologa. Ovo je bilo vredno saznanje, jer su na taj način, indirektno, mogli da predvide kako Hitler razmišlja i šta smera.

Priča se da je Vinstona Čerčila veoma interesovalo šta nacistički astrolozi predviđaju u vezi s iskrcavanjem savezničkih trupa na kontinent. Jedan od odbeglih astrologa bivši Kraftov saradnik, mađarski pisac i astrolog Luj de Vol, britanskom premijeru je rekao da pretpostavlja da će nemački astrolozi Hitleru reći da će se iskrcavanje odviti na Balkanu. Veruje se da je ova informacija bila važna u odlučivanju konačne lokacije. Britanci su uspeli da prevare Nemce i navedu ih da se pripremaju za iskrcavanje na pogrešnoj lokaciji. Smatra se da je De Vol odigrao istorijsku ulogu i svojim savetima doprineo krajnjem ishodu rata. Nakon svega, živeo je još dvadesetak godina, a nakon smrti je sahranjen uz vojne počasti.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Ovnovi, nestrpljivi takmičari
ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online