Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.01.2011.
20:22
Vestionline A

Mesi i Murinjo dobili Zlatne lopte

Prvi stručnjak madridskog Reala Portugalac Žoze Murinjo, kao i fudbaler Barselone Leo Mesi dobitnici su "FIFA Zlatne lopte" koju Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) i magazin 'Frans fudbal' dodeljuju za najboljeg igrača i trenera 2010. godine, saopšteno je večeras u Cirihu.

Druga 'Zlatna lopta' za redom - Lionel Mesi

U konkurenciji igrača laureat je fudbaler Barselone Lionel Mesi, koji je prošle godine sa Barselonom osvojio titulu u Primeri. Pored Mesija u najužoj konkurenciji za igrača godine bila su još dva fudbalera Barselone, Španci Ćavi Ernandez i Andres Inijesta.

Mesiju je nagradu dodelio trener Barselone Đosep Gvardiola. Argentinac je i 2009. godine bio proglašen za igrača godine.

"Stvarno nisam očekivao ovakav epilog. Ne ove godine. Mislio sam da se vodi borba između Inijeste i Ćavija, a na kraju je završilo ovako. U svakom slučaju želim da se zahvalim svima, posebno mojim rivalima u ovom finalu, ali i svim igračima Barselone, kao i treneru Gvardioli. Bez njih ovoga ne bi ni bilo, kao ni nas trojice u finalu. Želim da zahvalim svim navijačima Barselone, ali i mojim Argentincima", rekao je Mesi.

Ćavi je istakao da je najbitnije da je Zlatna lopta ostala u Barseloni.

"Čestitam Mesiju, a Inijesti i meni ostaje da naporno radimo i dalje. Nadam se da se naredne godine vidimo na istom mestu u isto vreme. Mislim da smo nas trojica stvarno uživali u ovom danu, kao i ostali naši saigrači i trener, jer smo svi bili u Cirihu. Pobednik je mogao da postane bilo kod od nas i bilo bi zasluženo. Moj život posle ovog neće se promeniti, a ne bi se promenio ni da sam pobedio. Srećan sam i ispunjen. Idemo dalje da igramo, a verujem i da ćemo da uživamo", kaže Ćavi.

U izboru za najboljeg fudbalera i trenera godine učestvovalo je 154 novinara magazina Frans futbol, kao i 208 trenera i kapitena ekipa širom sveta.

"Zlatna lopta" za 'specijalnog' trenera - Žoze Murinjo

Portugalac je prošle sezone sa Interom osvojio Ligu šampiona, Seriju A i Kup Italije, a potom je preuzeo Real. Njegovi protivkandidati bili su selektor Španije Visente del Boske i trener Barselone Đosep Gvardiola.

Ipak, titulu najboljeg trenera u sezoni 47-godišnji Murinjo je zaslužio zahvaljujući izvanrednim rezultatima koje je postigao sa italijanskim Interom iz Milana. "Gospodin specijalni" je u proteklih osam godina osvojio čak 17 trofeja sa Portom, Čelsijem i Interom.

Najbolji tim godine čine:

Iker Kasiljas (Španija/Real), Karles Pujol (Španija/Barselona), Žerar Pike (Španija/Barselona), Maikon (Brazil/Inter), Lusio (Brazil/Inter), Andres Inijesta (Španija/Barselona), Ćavi Ernandez (Španija/Barselona), Vesli Snajder (Holandija/Inter), Kristijano Ronaldo (Portugalija/Real), David Vilja (Španija/Barselona), Lionel Mesi (Španija/Barselona).

Nagrada za "fer-plej" dodeljena je ženskoj kadetskoj reprezentaciji Haitija. Priznanje za ženskog trenera godine pripalo je selektoru Nemačke Silviji Najd.

Najbolja igračica sveta u 2010. godini je Brazilka Marta, koja je po peti put u karijeri dobila ovo priznanje. Nagradu za gol godine "Ferenc Puškaš" osvojio je Turčin Hamit Altintop za pogodak na meču kvalifikacija za EP 2012. između Turske i Kazahstana odigrane 3. septembra 2010.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online