Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.03.2012.
12:05
N. PETROVIĆ A

Fudbalom do diplome i biznisa

Zajedno sa bratom Brankom osnovao u Vermontu fudbalsku akademiju i klub, u kojem je generalni menadžer, trener i - igrač u 41. godini.

Već davnog jula 1991. godine Bojan Vučković se otisnuo preko okeana, u Ameriku. Dva jaka razloga su ga povela na put: da studira i igra fudbal. Da studira, rešio je da počne, ali i završi finansije i marketing na Univerzitetu "Frenklin Pirs" u Nju Hempširu. A, fudbal je samo nastavio da igra.


"Prošao sam sve selekcije Partizana, igrao malo i za prvi tim, u generaciji sa Vasiljevićem, Tešovićem, Miletićem... Onda sam rešio da se oprobam u Americi, na dva terena", priča 41-godišnji Bojan.


U Kući slavnih
Da se Bojan i Branko Vučković na pravi način bave svojim poslom, najbolje svedoče brojna priznanja. Jedno od njih je svakako za "najbolji biznis", koji su dobili su Vermontu, a klub je dospeo u Kuću slavnih, zbog zasluga za razvoj fudbala u Americi. I Bojan je u probranom društvu slavnih, zbog sjajne fudbalske karijere.

Naravno, odmah je upao u tim univerziteta, sa kojim je napravio lepe uspehe i sebi prokrčio širok put u daljoj fudbalskoj karijeri.

"Igrao sam za "Frenklin Pirs", na 73 utakmice dao 99 golova, dva puta izabran u idealni tim američkih univerziteta... Posle sam draftovan za mali fudbal i naigrao se, u Feniksu, Detroitu, Baltimoru, Filadelfiji. Tri puta sam izabran u Ol star ekipu cele Amerike. I veliki fudbal sam igrao, naravno - u Bostonu i Montrealu".


Škola je završena, ali fudbalska karijera - još nije. Ne da još traje, nego je i obogaćena važnim sadržajima i aktivnostima. Bojan je na studijama upoznao sadašnju suprugu, Amerikanku, takođe sportistkinju, košarkašicu.

Zajednički život nastavili su tamo gde su ih vodile njegove fudbalske staze, a onda se skrasili u maloj državi Vermont, na severu USA, u Sent Albansu, kojem je nabliži veći grad Montreal, na drugoj strani granice sa Kanadom.  

"U Sent Albansu sam krenuo da spojim biznis sa zadovoljstvom. Zajedno sa bratom, Brankom, otvorio sam Fudbalsku akademiju "Bojan Vučković", u stvari školu fudbala, koja se odvija po kampovima, u letnjim mesecima. Prve godine, 1998, imali smo jedan kamp, sledeće četiri-pet u isto toliko gradova, a sada brojimo 45 kampova, širom Nove Engleske, sa preko 1.500 polaznika".


Stipendije


Braća Vučković imaju fudbalski klub, školu fudbala, ali su otvorili i Agenciju za dobijanje sportskih licenci na američkim univerzitetima.
"Za više od 60 naših devojaka i mladića uspeli smo da obezbedimo sportske stipendije i oni su sada na raznim američkim univerzitetima. Ima fudbalera, ali i košarkaša i košarkašica, odbojkaša", kaže Bojan.

Vučkovići, međutim, nemaju samo školu, nego i fudbalski klub, Vermont Voltidž.

"Takmičimo se u trećoj, amaterskoj ligi, koja je odmah ispod dve profesionalne lige. Prvenstvo se igra od maja do septembra, a u klubovima igraju ponajbolji fudbaleri sa univerziteta. U klubu sam generalni menadžer, trener, ali i igrač, još se ne predajem", ističe Bojan.

"Branko je, takođe, trener i možemo da se pohvalimo da smo već lansirali dosta dobrih fudbalera u klubove profesionalnih liga. Našim utakmicama u Sent Albansu prisustvuje u proseku 1.600 gledalaca, što je sasvim zadovoljavajuće za gradiće koji su tipični za Vermont. Uspeli smo, u stvari, da učinimo da su naše utakmice više od fudbala: organizujemo ih tako da ljudi dolaze sa zadovoljstvom, porodično, da provedu zaista prijatne trenutke na stadionu i oko njega".


I, tako, fudbalska i životna, američka priča Bojana Vučkovića izgleda kao da je negde na zlatnoj sredini. Dosta toga je već uspešno odigrano, ali drugo poluvreme tek počinje.

Poziv našoj deci


Fudbalska akademija "Bojan Vučković" trenutno drži 45 kampova širom oblasti Nove Engleske, a organizatori se naročito zalažu da se tamo ne radi samo o pukom učenju fudbala. Nudi se sve bogatiji program, a postoje i kampovi rezidencijalnog tipa, gde polaznici mogu da borave i mesec dana i gde mogu da im se pridrže roditelji.

Akademija poziva i decu iz "starog kraja" da se pridruže, jer će igrati fudbal, ali i ići na atraktivne izlete u Njujork, Boston i druge gradove i imati lepu priliku da poboljšaju svoj engleski jezik. Zainteresovani mogu da se informišu na sajtu www.isabeograd.co.rs.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online