Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.04.2012.
15:58
Vestionline, sportal.rs A

FSS odgovorio na najave hapšenja: Dajte dokaze

Generalni sekretar Međunarodnog udruženja profesionalnih fudbalera (FIFPro) Teo Van Segelen najavio je mogućnost hapšenja u srpskom fudbalu.

Povodom ozbiljnih optužbi oglasio se i Fudbalski savez Srbije (FSS). Ukratko, zatraženi su novi dokazi, ali je i najavljena mogućnost tužbe. U nastavku teksta prenet je deo saopštenja koje je objavljeno na zvaničnom sajtu.

"Novo u nizu obraćanja generalnog sekretara FIFPro Tea van Segelena još jednom nije bazirano na predstavljanju dokaza o eventualnim anomalijama, već on ponovo svoje izjave bazira na kako kaže razgovoru sa igračima. Zbog toga, njegove izjave još jednom nanose samo štetu našem klupskom fudbalu i takmičenju u Superligi, što nas obavezuje na reakciju svim mogućim sredstvima. Na početku FSS se slaže sa globalnom ocenom svetskih fudbalskih lidera da je slučaj nameštanja rezultata jedan od najvećih problema sa kojima smo suočeni.

U tom cilju, FSS će već danas zatražiti zaštitu od Evropske fudbalske unije (UEFA), naravno, ne jednostranu, već sa jasnom porukom - ili će brojne iznesene optužbe od strane Van Segelena iz prethodnog perioda biti potkrepljene materijalnim dokazima ili će našim klubovima, Ligi i FSS biti ukazana pravna zaštita. U svim dosadašnjim izveštajima od strane UEFA, a na osnovu rezultata praćenja liga na našem kontinentu, Srbija i naši klubovi se nigde ne pominju kao meta po pitanju nameštanja rezultata. FSS kao najveća sportska institucija na Balkanu sa 2.200 klubova, preko 130.000 registrovanih igrača, 6.000 sudija i isto toliko trenera, uz desetine hiljada sportskih radnika, uvek mora da drži otvorene oči i pazi da se ne pojavi bilo kakva nepravilnost.

FSS je odavno podržao sva načela iz UEFA "nivoa nulte tolerancije" po pitanju svih anomalija i to je jasno definisan put kojim ćemo nastaviti da idemo, iskazujući spremnost da krivce adekvatno i pravovremeno kaznimo. U poslednje vreme svedoci smo niza napada organizovanih iz udruženja fudbalera FIFPro, kao i njihovih predstavnika u Srbiji, prevođenih Mirkom Poledicom predsednikom Sindikata fudbalera "Nezavisnost". Naglašavamo da FSS u potpunosti podržava postojanje sindikata naših fudbalskih profesionalaca jer verujemo da će ta organizacija na najbolji način štititi njihove interese. Ipak bavljenje tuđim poslom i neosnovani napadi, postaju njihovo obeležje, a navodimo samo neke od dešavanja iz prethodnih meseci:

"Generalni sekretar Van Segelen je najpre optužio FSS zbog navodne suspenzije igrača Dragiše Pejovića, a zatim, kada je uvideo da dotični fudbaler i dalje aktivno igra za FK Bane iz raške, izvinjavao se zbog ishitrene reakcije, pravdajući se netačnim informacijama koje je dobio iz Srbije".

"Predsednik ovdašnjeg sindikata Poledica je u intervjuu hrvatskim medijima optužio da postoji sprega između države, političara i FSS koji stoje iza nameštanja rezultata, uz navode da susretima srpskog prvenstva prisustvuje po 500 gledalaca".

"Poledica je u direktnom obraćanju nadležnima u UEFA zatražio da Crvena zvezda ne dobije licencu za učestvovanje u evropskim takmičenjima u narednoj sezoni. U Briselu se pojavio sa igračem Dragišom Pejovićem, koji je bez iznošenja dokaza, pričao o nameštanjima utakmica.

Reagujući na neke od optužbi disciplinska komisija FSS je pokrenula disciplinske postupke, u okviru kojih su zatraženi dopunski izveštaji od njih. Uprkos brojnim javnim i zvaničnim pozivima koje smo upućivali, na našu adresu nisu stigle niti izjave niti eventualni dokazi. Na kraju, mi smo od predstavnika lokalnog tužilaštva zatražili da pojedini igrači budu ispitivani u cilju otkrivanja istine. Želeći da domaća takmičenja krase najsjajniji fudbalski atributi - pored regularnosti reč je i o kvalitetu igre, većoj poseti, stvaranju maksimalnih preduslova sa aspekta infrastrukture, zanimljivosti i ostalim važnim detaljima, FSS je učinio mnogo toga u prethodnom periodu. Između ostalog, najavili smo i uvođenje utakmica baraža za opstanak, odnosno ulazak u Superligu, tako da smo bili preteča mnogim idejama sa kojima se sada suočavamo.

Ne želimo i nećemo se nikome pravdati za sve ono sa čime smo suočeni na putu daljeg jačanja srpskog fudbala - i klupskog i reprezentativnog. Paušalne ocene i konstantne optužbe, zasnovane često na podeli na "pošteni zapad" i "nepošteni istok", nikada nećemo da prihvatimo.

Na kraju, a kao najznačajniji ostvaren korak na putu eliminacije svih problema iz domaćeg takmičenja, podsećamo da smo 13. marta 2012. godine potpisali sporazum o saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije. Njime ne želimo nikoga da plašimo, već samo da jasno poručimo i ponovimo - svako ko ima bilo kakve dokaze o nameštanju fudbalskih utakmica u Srbiji mora odmah da se obrati nadležnim policijskim organima. Saradnja i zajednička kontrola od najodgovornijih sa četiri instance - FSS, pripadnika MUP Srbije, domaćeg tužilaštva i UEFA doprineće maksimalnoj regularnosti domaćeg fudbalskog takmičenja, ali verujemo i zaustavljanju neosnovanih napada često viđenih u prošlosti - zaključeno je u saopštenju". 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online