Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.10.2013.
11:45
M. Stojiljković - Vesti A

Liverpul vratio Dalgliša, Rodžers zapanjen!

Legendarni fudbaler i bivši menadžer "Redsa" prihvatio ulogu direktora u bordu kluba.

Vratio se na Enfild Roud: Keni Dalgliš i Brendan Rodžers (desno)

Ono što je letos već najavljivano, na radost navijača Liverpula, konačno se i dogodilo: Keni Dalgliš, najbolji fudbaler u istoriji kluba i bivši menadžer "crvenih" vratio se na Enfild Roud. "Kralj Keni" dobio je funkciji direktora u bordu kluba!

Henri: Keni je Liverpul!

Vlasnik Liverpula Džon V. Henri nije imao dilemu da li Dalgliš treba da se vrati u klub:

- Oduševljeni smo što je Keni prihvatio našu ponudu da se vrati u Liverpul kao neizvršni direktor i ubeđeni smo da će dati značajan doprinos strategiji kluba. Keni ima jedinstven odnos sa našim navijačima i otelotvorenje je svega što je specijalno u vezi sa Liverpulom.

Dalgliš je poslednji menadžer koji je doneo Liverpulu titulu prvaka Engleske 1990. godine, ali je u svom drugom menadžerskom mandatu kratko ostao na klupi "redsa". Njemu je u maju 2012. uručen otkaz iako je doveo Liverpul do dva finala i jednog trofeja (Liga kup), a razlog je bio skromno 8. mesto u Premijer ligi.

Dalgliš je kao fudbaler sa Liverpulom tri puta bio prvak Evrope, a za "redse" je odigrao 515 utakmica i postigao 172 gola.


- Uvek sam govorio da ako na bilo koji način mogu da pomognem Liverpulu, uvek ću biti na raspolaganju - rekao je Dalgliš za britanske medije. - Čast mi je i privilegija što sam dobio poziv da se vratim u Liverpul. Radujem se što ću sarađivati sa bordom direktora i zajedno s njima stvarati strategiju za dobrobit kluba.

Dalgliš je u Liverpul došao 1977. iz Seltika za tadašnji britanski rekord od 440.000 funti (danas ta cifra zvuči smešno) kao zamena za Kevina Kigena i već prve sezone doneo je "crvenima" odbranu titule prvaka Evrope golom u finalu Kupa šampiona protiv Briža na Vembliju (1:0), maja 1978.

Sa Liverpulom je kao igrač ukupno osvojio šest titula prvaka Engleske, uključujući i jednu kao igrač-menadžer, kao i FA kup, četiri Liga kupa i tri titule prvaka Evrope.

Igrač-menadžer Liverpula postao je sa samo 35 godina posle tragedije na "Hejselu" 1985. Bila je to debitantska sezona iz snova pošto je u dvostrukoj ulozi igrača i trenera osvojio duplu krunu, titulu i FA kup, a Liverpul je prvak Engleske postao zahvaljujući njegovom golu u poslednjem kolu protiv Čelzija na Stamford Bridžu (1:0)!

Kasnije je osvojio još dve titule kao menadžer, plus FA kup, pre nego što je 1991. neočekivano podneo ostavku zbog "velikog pritiska koji je godinama osećao u Liverpulu, prvo kao najbolji igrač, zatim i menadžer tima".

Nedugo posle toga Dalgliš je preuzeo bogati Blekburn Rovers i tadašnjeg drugoligaša najpre uveo u Premijer ligu, a zatim i osvojio titulu 1995. ispred Mančester Junajteda iako je u poslednjem meču sezone poražen od svog Liverpula na Enfildu sa 2:1.

Jedno vreme bio je menadžer Njukasla, zatim i Seltika, još jednog svog omiljenog kluba, da bi se aprila 2009. vratio u Liverpul prvo kao ambasador kluba na predlog tadašnjeg menadžera Rafe Beniteza, a onda januara 2011. vratio i na klupu zahvaljujući velikoj želji navijača Liverpula koji su iz meča u meč tražili otkaz za Roja Hodžsona.

Dalgliš je najpre postavljen za privremenog menadžera do kraja sezona, s onda je potpisao i trogodišnji ugovor, ali je na kraju sezone 2011/12 dobio otkaz.

Njegov povratak u Liverpul pozdravio je i aktuelni menadžer kluba, mladi Severni Irac Brendan Rodžers.


- Kad sam se sreo sa Kenijem da prodiskutujemo o ovom njegovom angažmanu, bio sam zapanjen sa koliko je strasti govorio o želji da vidi Liverpul tamo gde bi trebalo da bude - među najuspešnijim klubovima na svetu - rekao je Rodžers.

Povratak 62-godišnjeg Kenija Dalgliša u Liverpul naišao je na veliki odjek u britanskoj štampi.

Liverpul je odlično počeo sezonu, trenutno je drugi na tabeli Premijer lige iza Arsenala, a danas u 7. kolu na svom Enfild Roudu dočekuje londonski Kristal Palas. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online