Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 14.03.2014.
11:53
mozzartsport.com, politika.rs A

Mateusovo poštenje: Srbima deli lekcije, a zaboravio skandal iz Španije!

Slavni Nemac je zaboravio na sramotu koju su on, njegovi sunarodnici i Austrijanci priredili fudbalu pred očima celog sveta na Mundijalu u Španiji.

 

Autobiografija Lotara Mateusa je i dalje tema koja potresa fudbalasku Srbiju. Direktne Mateusove optužbe da je Partizan igrao namešten meč sa Radom su uzburkale duhove. Iz Humske su sve brže bolje demantovali, ali nije jasno zašto ljudi iz Humske ne presaviju tabak i tuže Mateusa ako misle da su u pravu i da je sve bilo regularno. Mnogo je onih koji veruju Mateusovim rečima jer sumnje u regularnost mečeva u Superligi odavno postoje. Na čelnicima Partizana je da odbrane ugled kluba. Videćemo da li će neko u Partizanu pokušati da dokaže nevinost na optužbe Mateusa... Ili možda da neko iz FSS-a reaguje na ozbiljne optužbe o regularnosti fudbala u Srbiji?


Međutim, jedna druga stvar je zanimljiva kada se u pomene ime Lotara Mateusa i nameštanja mečeva.
Slavni Nemac je poslednji čovek koji bi trebalo da drži lekcije o poštenju. On je svoj obraz davno prodao. Stariji ljubitelji fudbala možda znaju i koji je razlog za tako nešto. Mateus je bio deo folklora koji je fudbalu priredio jednu od najvećih sramota u istoriji ovog sporta. Mateus je igrao namešteni meč od koga se mnogim njegovim suanrodnicima želudac okretao zbog sramote koju im je priredila njihova reprezentacija. Dovoljno je reći: Hihon 1982. godine. Vajni i pošteni Nemci su mnogo pre Srba opoganili najlepšu sporednu stavr na svetu. I to pred očima celog sveta, na Mundijalu 1982. u Španiji. Meč između tadašnje Mateusove SR Nemačke i Austrije u Hihonu će ostati upamćen kao "Pakt o neagresiji u Hihonu“ (Nichtangriffspakt von Gijon) ili "Sramota u Hihonu“ (Schande von Gijon).


Evo šta o sramoti u Hihonu piše tadašnji izveštač Politike, Gvozden Otašević:
"Igralo se na stadionu ’El molinjon’ u Hihonu na severu Španije, 25. juna 1982. godine pred 40.000 gledalaca, a događaje u grupi pratili su i izveštači ’Politikine’ kuće, među kojima i Slavko Trošelj i dolepotpisani. Sudio je Valentajn iz Škotske, a igrali su Šumaher, Kalc, Štilike, K. Ferster, Brigel, Dremler, Brajtner, Magat, Litbarski, Hrubeš (od 69. Fišer) i Rumenige (od 67. Lotar Mateus) za Nemačku, i Koncilija, Kraus, Pezej, Obermajer, Degeorgi, Hatenberger, Prohaska, Hintermajer, Veber, Šahner i Krankl za Austriju.


Sve se završilo već u 10. minutu kad su trojica odbrambenih igrača Austrije nepomično posmatrala dok Hrubeš postiže jedini gol, glavom. Posle toga više nije bilo igre. Preostalih 80 minuta lopta je kružila na centru, čas tamo čas ovamo, na bezbednoj udaljenosti od oba gola, više niko nije ni šutirao ka mreži, uz očaj gledalaca koji su čitavo drugo poluvreme povicima ’Fuera, fuera’ tražili da svi igrači napuste teren.

Neviđena bruka i sramota. Eberhard Stanjek, komentator nemačke državne televizije ARD, rekao je tokom prenosa:
"Ovo što se događa na terenu nema veze sa fudbalom, ovo je strašno’, a zatim je zaćutao i do kraja utakmice nije prozborio ni reč, nije više komentarisao susret.

Reporter austrijske televizije Robert Ziger, žalio se u prenosu da mora da radi komentatorski posao, ali je gledaocima u svojoj zemlji predložio da isključe televizore i tako reše problem. Bivši nemački reprezentativac Vili Šulc nazvao je fudbalere svoje zemlje ’gangsterima’, španska štampa je izveštaj sa ovog skandala objavila pod naslovom ’El anšlus’, a Fudbalska federacija Alžira hitno je uputila žalbu takmičarskom komitetu FIFA, tvrdeći da je susret lažiran i da mora biti poništen.


Međutim, na tankom se kola lome, istrage nije ni bilo. Ali su i FIFA i UEFA, baš od te utakmice, uvele pravilo da se svi susreti poslednjeg kola po grupama igraju istog dana u isto vreme. Nije ni bio potreban jači dokaz da su susedi lažirali utakmicu na Svetskom prvenstvu i na nečastan način prevarili Alžirce. Skoro tri decenije kasnije, juna 2010. uči SP u Južnoj Africi, ugledni londonski dnevnik ’Gardijan’ objavio je veliki tekst posvećen prevari u Hihonu. Novinar Pol Dojl u članku pod nazivom ’Dan u 1982. kad je svet plakao zbog Alžira’ piše da je Alžir poslat kući ’najciničnijom smicalicom koja je ikad viđena’.


Reporter iz britanske prestonice podseća da je u prvoj utakmici te grupe Alžir savladao Zapadnu Nemačku sa 2:1. Šta je prethodilo tom susretu? Dojl opisuje:
’Brajtner, Rumenige i Štilike bili su sigurni u pobedu. Ne konferenciji za štampu uoči, jedan nemački igrač rekao je: ’Sedmi gol protiv Alžira posvetićemo našim ženama, a osmi našim kučićima’, a selektor Jup Derval obećao da će uhvatiti prvi voz za Minhen ako Nemačka izgubi. Drugi fudbaler kazao je da protiv Alžira može da igra sa cigaretom u ustima. Derval na pripremnom sastanku pred utakmicu nije smeo da pusti kasetu da igrom Alžira, jer se bojao da će njegovi igrači, inače svetske zvezde u to doba, da ga ismevaju’.


I pored neviđene brljotine Nemačka je stigla do finala Mundijala, ali je tu zasluženo zbrisana od Italije (3:1). Fudbalski hohštapleraj iz Hihona ostao je zabeležen do današnjih dana, blagodareći velikom klipu sa te utakmice na ’Ju tjubu’, a i Vikipedija je posvetila jednu odrednicu lažiranom dvoboju u kojem je učestvovao i Lotar Mateus. Badava, uvek je sumnjivo kad neko govori o svom poštenju“, piše Politika. Dakle, Mateus je zaboravio način na koji je sa svojim Nemcima priredio neviđenu fudbalsku sramotu. Ali po starom, dobrom običaju, Nemac voli da deli lekcije Srbima...

POVEZANE VESTI

Petak 14.03.2014. 12:41
Sta nama i nasem sportu koriste ovake relativacije? Znaci, oni su losi i mozemo biti?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online