Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 13.06.2010.
15:24
Vestionline A

Slovenci pobedili Alžir za prvo mesto

Fudbalska reprezentacija Slovenije pobedila je Alžir minimalnim rezultatom 1:0 (0:0) u drugom meču prvog kola grupe c na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Gol vredan tri boda Sloveniji postigao je Robert Koren u 79. minutu, ali uz veliku pomoć golmana Alžiraca Šaušija.

U ne baš preterano zanimljivom prvom poluvremenu Alžirci su imali više od igre i bili su delimično bolji. Napadački trio Zijani-Matmur-Đebur zadavao je problema slovenačkoj odbrani, koja je ipak uspela da ih onemogući u cilju postizanja gola. Najbolju priliku za Alžir propustio je štoper Hališ u 38. minutu, kada je posle centaršuta Zijanija glavom šutirao samo desetak centimetara pored gola Handanovića.

Od tog trenutka pa sve do kraja prvog dela igre, Slovenci su uspeli da stvore nekoliko solidnih šansi. Ključ bolje igre izabranika Matjaža Keka bilo je prenošenje težišta igre na sredinu terena, umesto do tada preteranog forsiranja desne strane. Do izražaja su došli Milivoje Novaković i Zlatko Dedić, koji su u nekoliko navrata uspeli da budu u šansi da sa dvadesetak metara ozbiljno ugroze gol Šaušija.

U drugom poluvremenu Slovenci su počeli nešto agresivnije sa većom kontrolom lopte. Međutim, ništa konkretno "zmajčeki" nisu uspeli da naprave pred golom Šaušija.

Ulaskom Ljubijankića Slovenci su pojačali agresivnost, a upravo se ovaj igrač našao u dobroj poziciji kada je iskosa sa desne strane šutirao pravo u golmana Alžira.

Možda i ključni momenat meča desio se u 73. minutu kada je rezervni igrač Alžira Gezal igrao rukom primio loptu, što je značilo žuti karton, a pošto je već imao jednu opomenu, i isključenje. Slovenci su imali incijativu do kraja utakmice, a jedini gol na utakmici postigao je kapiten Robert Koren u 79. minutu. Primio je loptu na ivici kaznenog prostora i odličnim udarcem uspeo da savlada šaušija, koji, istina, nije najbolje intervenisao i snosi odgovornost za gol.

Slovencima je ovo prvi trijumf na Svetskim prvenstvima, pošto su na prethodnom nastupu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji imali sva tri poraza u grupi. 

Alžir - Slovenija 0:1 (0:0)
Strelac: Koren 79'. Stadion: Peter Mokaba. Gledalaca: 40.000.

Sudija: Batres (Gvatemala). Žuti kartoni: Gezal, Jebda (Alžir), Radosavljević, Komac (Slovenija). Crveni karton: Gezal (Alžir).

 

ALŽIR: Šauši, Bugera, Belhađ, Jahija, Hališ, Lasen, Đebur (Gezal 58'), Matmur (Saifi 80'), Zijani, Jebda, Kadir (Gediura 82'). Selektor: Rabah Sadan.
SLOVENIJA: Handanović, Brecko, šuler, cezar, Koren, Birsa (Pečnik 84'), Jokić, Kirm, Radosavljević (Komac 87'), Novaković, Dedić (Ljubijankić 53'). Selektor: Matjaž Kek.

Slovenci oduševljeni pobedom
 

"Naši fudbaleri nisu bili briljantni, ali su igrali za istoriju", ocenjuje "Dnevnik".

Slovenija je trijumfom nad Alžirom ostvarila prvu pobedu u istoriji SP, pošto je pre osam godina u Japanu i Južnoj Koreji zabeležila tri poraza.

"Koren rešio Sloveniju velikih muka. Bilo je živčano i teško", navodi "Dnevnik" i naglašava da je utakmica bila loša i da je gol Korena bio spretan i srećan.

"Šutirao je sa oko 20-ak metara, pošto je dobio loptu od Bojana Jokića. Iznenadio je golmana. Lopta je odskočila i ušla u mrežu", ističe "Večer".

Navijači u Ljubljani i širom Slovenije su izlaskom na trgove u ulice proslavili pobedu svojih fudbalera na Mundijalu. Premijer Slovenije Borut Pahor čestitao je fudbalerima na uspehu i poželeo im dosta uspeha u nastavku takmičenja.

Naredni rivali Slovenije biće Engleska i SAD.

Nedelja 13.06.2010. 18:56
cestitka janezima, ehmmmmm ex-yu igracima mislim
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online