Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.09.2013.
23:03
Mozzartsport A

Srbi održali Francuzima čas košarke!

Dudini košarkaši napravili najveći podvig u dosadašnjem delu šampionata i na kolena bacili nemoćne "trikolore", koje su pre meča gotovo svi videli kao pobednike - 77:65!

"Orao" nadvisio "petla": Nenad Krstić i Toni Parker

Dve loše partije dovele su do potpune eksplozije "orlova" u Ljubljani!

Neverovatna požrtvovanost naših momaka od prvog do poslednjeg minuta, sjajna igra na oba fronta, ali i iznenađenje za sve u vidu Vladimira Štimca i Đorđa Gagića (Katić nije odigrao ni minut) doneli su nam veliku pobedu protiv Francuske (77:65) i prvu poziciju u Grupi E i sada će biti vrlo interesantno videti ko će nam biti protivnik u četvrtfinalu.

Dudino iznenađenje: Vladimir Štimac

Nenad Krstić je meč završio sa 19 poena, Nemanja Nedović je dodao 17 (5/8 za tri) a Bogdan Bogdanović 14. Nikola Kalinić je uhvatio čak osam lopti, Vladimir Štimac šest, a Đorđe Gagić pet. Realno, ne možemo nikog da izdvojimo, jer su svi odigrali kao jedan, kolektivno, jako, sjajno! Jedini problem i ovog puta predstavljao je loš procenat šuta sa linije slobodnih bacanja u prvom poluvremenu, a kasnije su to ispravili.

S druge strane, Francuskoj ništa nije polazilo za rukom. Svega dve trojke iz 14 pokušaja, deset izgubljenih lopti i svega deset poena Tonija Parkera odveli su "petlove" na treću poziciju. Naša odbrana odigrala je vrlo jako na fizički dominantnijem protivniku i najbolju šutersku ekipu svela na svega 65 poena (do sada postizali po 82).

U prvih 20 minuta četa Dušana Ivkovića je hrabrom, požrtvovanom i energičnom igrom u prvoj deonici pokazala zube velikom rivalu, dok je u drugoj uspevala da izađe na kraj sa naletima pulena Vensana Kolea i na prvi veliki odmor otišla sa prednošću od sedam poena razlike - 38:31.

Nenad Krstić je odlično odigrao u napadu, postigao 15 poena, dok su se Đorđe Gagić i Vladimir Štimac pokazali kao džokeri u ovom meču. Zajedno su postigli deset poena i odlično se nosili sa Ažinkom, Lovernjem i kompanijom.

Jedini problem naših momaka bio je veliki broj promašenih bacanja (čak 9 - 6/15), a u svim ostalim segmentima smo više nego dobro parirali fizički nadmoćnijem rivalu. Interesantno je i to da smo imali čak i više skokova (21-15), iako je Francuska poznata kao skakački vrlo dobra ekipa.

Početak drugog poluvremena doneo je i prvu dvocifrenu prednost Orlova. Nedović je trojkom uvećao prednost na deset razlika (41:31), a onda je usledila minijatura Bogdana Bogdanovića, pet vezanih poena (trojka i ulaz pored Tonija Parkera) za rezultat 46:35.

Grupa E
1. Srbija 5 4:1 371:343 9
2. Litvanija 5 4:1 355:314 9
3. Francuska 5 3:2 388:380 8
4. Ukrajina 5 2:3 325:364 7
5. Letonija 5 1:4 362:360 6
6. Belgiija 5 1:4 318:358 6

Vrlo agresivnom i snažnom igrom u defanzivi srpski košarkaši su zatvorili sve prilaze košu, a Francuzi su bili prinuđeni da šutiraju sa svih pozicija. I nisu se snašli! Osim tri uzastopne greške Vasilija Micića, koja nas nije skupo koštala, naši momci su igrali maestralno. Na veliko iznenađenje svih Đorđe Gagić i Vladimir Štimac su u potpunosti šokirali protivnika. Igrali su više nego zadovoljavajuću košarku na oba fronta, dok su Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić vukli konce i držali dvocifrenu prednost - 50:39.

Orlovi su se, čini se, prerarano opustili. Četiri vezane greške istopile su prednost na samo pet razlike (50:45), ali je Nedović trojkom odgovorio rivalu i na kratko zaustavio juriš.

Zakucavanje Francuza: Nemanja Nedović

Toni Parker je iz nekoliko bezizlaznih situacija izašao kao pobednik, a onda je Nedović ponovo reagovao novim uspešnim šutem van linije 6.75. U narednom napadu sjajni plejmejker San Antonija naišao je na zid - Nenada Krstića, koji je ga je odlično blokirao. Ipak, brzo se ispravio i vratio nadu Francuzima... Sve dok na scenu nisu nastupili Krle i Bjelica. Prvo je Krstić ubacio svoje prve poene u drugom poluvremenu, a onda je usledio hladan tuš i koš Bjelice u poslednjoj sekundi (60:51).

Gde su naši momci stali u trećoj četvrtini nastavili su i u poslednjih deset minuta! Deset brzih poena doneli su novu najveću prednost od čak 14 poena (70:56). Novi šou u režiji Bogdana Bogdanovića, zakucavanje Krstića, a potom i Nedovića vodili su naše momke ka velikoj pobedi, dok su Francuzi bili u potpunom šoku...

Francuzi su serijom 9:2 uspeli da unesu izvesnu dozu straha u naše redove (72:65), jer je od izuzetne važnosti bilo da Dudini puleni ne posustanu i ne uđu u nepotrebnu jurnaju sa protivnikom. A onda, u pravom momentu, nova trojka Nedovića! Ponovo je bilo +10, a svega dva minuta do kraja.

Sve moguće nalete Francuza uspešno su odbijali Orlovi. Kalinić, Gagić, Krstić i Nedović vukli su iz sve snage ovaj tim ka pobedi i prvoj poziciji, a svega 68 sekundi pre kraja razlika je bila 12 poena (77:65). A ovaj rezultat se zadržao do kraja! Srbija je prva u Grupi E! 

Nadmudrio "trikolore": Duda Ivković je imao razloga za zadovoljstvo


 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.09.2013. 20:06
Sad u cetvrtfinalu na Spaniju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online