Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.09.2015.
18:00
B. Božin - Vesti A

Dijaspora navija za medalju

Drugi dan Evrobasketa u Berlinu - novi razlog za radost srpskih navijača i povod da se o njima govori kao o fenomenu. Iako su ih ovoga puta po broju i gruvajućim rekvizitima - bubnjevima čuvenih "albatrosa" nadjačali nemački fanovi, naša himna se glasnije čula, a navijalo se svom snagom i - iz srca. Nije slučajno što je i naš selektor Saša Đorđević bio oduševljen podrškom navijača od prvog dana rekavši: "Za to se igra. Dajemo maksimum zbog njih i neizmerno smo zahvalni!"

B. Božin
Za uspomenu: Srpski navijači sa Svetislavom Pešićem

Kolika je navijačka strast i odanost, pokazuje ne samo to što su mnogi prešli hiljade kilometara i došli sa svih krajeva Evrope i, naravno, Srbije i Republike Srpske, nego što nisu gledali koliko to košta. Budući da su Nemci razgrabili karte za utakmicu, mnogi su tražili ulaznicu više od tapkaroša. Ivan i Bea su došli iz Bazela i platili za karte po 115 evra preko "I-beja", i bili presrećni da su mogli da ih nabave.

S obližnjih tribina naši dozivaju proslavljenog trenera Svetislava Pešića iz minhnenskog Bajerna da se slika zajedno sa njima. Na pitanje odakle dolaze, rekli su "sa svih strana - Benkovca, Prijedora, Krajine, Sombora... Vidimo se u Francuskoj!", poručuju za "Vesti".

A onda pobeda protiv Nemačke u poslednjim sekundama, što je naglo podiglo adrenalin koji se pokazao tek po izlasku iz dvorane. Mnogi naši navijači su se spontano grupisali na platou ispred Mercedesove hale i dali sebi oduška. Verovatno i previše euforično za nemačke policajce, koji su se odmah tu postrojili kao kordon i budno nadgledali da stvari ostanu pod kontrolom.

Došli iz Luksemburga: Porodice Vujaković i Raljić

Navijači su se posle tog kratkotrajnog "divljanja", pri čemu su se neki skinuli i goli do pojasa po ledenom berlinskom danu, ipak polako utišali i mirno razišli svako na svoju stranu, a mnogi su se još istog dana vratili u Srbiju i rasuli po Evropi. Po mišljenju mnogih, naša dijaspora je bila mnogo mobilnija od matice, što zbog razdaljine, što zbog novčanika.

Nemac i Srbin zajedno navijali

Da Srbi i Nemci ne moraju da budu samo protivnici, dokaz su i Tim i Andrija koji su najbolji drugari, kako kažu, ali su ovoga puta navijali svaki za svoje i ponosno pozirali svaki sa svojom zastavom na poluvremenu. Nemac Tim je prve dve četvrtine ocenio utakmice video kao "prilično izjednačene".

- Srbija je uzela mnoge lopte pod košem i mogla je da održi ravnotežu. Veoma sam nestrpljiv da vidim šta će se desiti u drugom delu - preneo je utiske Tim.
Nemac je oduševljen Bjelicom, koji je po njemu najbolji u našoj ekipi, posebno u igri sa Špancima, i smatra da je nadmašio sve ostale. Njegove prognoze su bile da će Nemci pobediti, a Andrija ga je presekao uzvikujući "Srbija i samo Srbija!" Njihovo prijateljstvo će, međutim, izdržati i ovu tešku probu.

Mićo Kerezović doputovao je samo za vikend iz Beča da bodri naše.

- Bilo je tesno, ali što je najvažnije, pobedili smo - kaže presrećan.
Porodice Vujaković i Raljić, poreklom iz Banjaluke, došle su iz Luksemburga za vikend da gledaju prve dve utakmice, jer im je "košarka u krvi, a atmosfera neuporediva sa TV prenosima".

Sreća uz hrabre!

Predrag Šuput, koji je profesionalno igrao za Partizan i nemački Bamberg, smatra da su naši u prvoj utakmici odigrali fenomenalno.
- Zato se taj umor danas malo pokazao, pogotovo u šutu za trojku, a mislim da su se previše oslanjali upravo na to. Imali su manje od 24 sata odmora, a kako sam bio sportista, znam šta to znači. Međutim, sreća uvek prati hrabre! - ističe Šuput.

Napolju zatičemo i Apatince Simu Ajdukovića, Duška Medića, Darka Gužvicu i Predraga Šuputa.

- Odlika velikih i dobrih ekipa je da pobeđuju kad ide loše, a danas je definitivno bilo loše, jer je bilo malo pogodaka za tri poena, ali smo uspeli da pobedimo. To je odlika i Novaka Đokovića - rezimirao je Duško.

Najbolji drugovi: Nemac Tim i Srbin Andrija

Ova apatinska četvorka je složna da je Bjelica bio najbolji i da on drži reprezentaciju, ne samo zato što je dao poslednji koš, nego i što je preuzimao odgovornost i čuvao njihovog najboljeg igrača. Njihova najveća želja je pobeda nad Italijom i Turskom, kako bi se preneo maksimalni broj bodova i izbegla jača ekipa. Kako kažu, već traže karte za Lil, jer će se finale igrati na fudbalskom stadionu i biće 30.000 ljudi, pa se nadaju da će i oni biti među njima.

Došli i naši Berlinci

Među navijačima je bilo, naravno, i mnogo naših Berlinaca. Milan Stanić, predsednik ovdašnjeg košarkaškog kluba Srbija je došao sa osmogodišnjom kćerkicom Milenom, dok su i ostali iz njegovog tima bili rasuti po tribinama, jer je svako nabavio karte kako je stigao i mogao.

- Protiv Španaca smo odigrali jako dobru utakmicu, a protiv Švaba mogu da kažem da je Teodosić bio malo van igre i da su oni taktički izuzetno odigrali i skoro nas pobedili. Nadamo se da će krenuti nabolje - kaaže Milan.

Biće "orlovi" još bolji: Milan Stanić sa ćerkicom Milenom

Publika je po njemu veoma značajna kao podrška, i svako ko igra kod kuće ima jednog čoveka više na terenu, što je jako važno ne samo za košarku, nego i za svaki sport. Za naredne utakmice će, međutim, biti jako teško da on i njegovi iz kluba dođu, jer svi rade i pola tri je jako nezgodno vreme.

- Šteta, šteta, jer bih jako voleo da navijamo - ističe Milan.
On dodaje da je malo gledao Francuze, koji su u jako dobroj formi i misli da će biti najveći konkurent i čekaće nas u polufinalu. Što se tiče Turaka, tu smo uvek sa srcem, jer imamo otvorene račune iz Istanbula, pa ako se na sportskoj bazi završi da ih pobedimo, biće super!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online