Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.03.2018.
19:06
Tanjug, Vestionline A

Promene u ABA ligi

Skupština regionalne košarkaške ABA lige na sednici u Beogradu usvojila je novi način određivanja učesnika u Prvoj i Drugoj ABA ligi, kao i novi sistem takmičenja u Drugoj ABA ligi, koji će se primenjivati od sezone 2018/19 i nadalje.

Arhiva
Foto: Ilustracija

Kako se navodi u saopštenju, odlučeno je da Prva i Druga ABA liga broje po 12 klubova.

- U cilju zaštite kvaliteta i unapređenja takmičenja, a vodeći se isključivo sportskim kriterijumima, Skupština ABA lige odlučila je da za plasman u Prvu ABA ligu ukine nacionalni ključ i da se počev od sezone 2018/19 učesnici određuju isključivo na osnovu rezultata u takmičenjima pod okriljem ABA lige j.t.d. (U Prvoj i Drugoj ABA ligi)"

Prema odluci Skupštine, plasman u Prvu ABA ligu moguć je isključivo iz Druge ABA lige.

- Poslednjeplasirani tim Prve ABA lige u sezoni 2017/18 gubi pravo učešća u sezoni 2018/19, a to mesto pripada šampionu Druge ABA lige koji ostvaruje direktan plasman u Prvu ABA ligu. Takođe, od sezone 2018/19 pretposlednji tim Prve ABA lige i drugoplasirani tim Druge ABA lige igraće baraž za plasman u Prvu ABA ligu u sezoni 2019/20. Igraće se po sistemu najbolji u tri utakmice, a prednost domaćeg terena imaće tim iz Prve ABA lige.

U Prvoj ABA ligi može da učestvuje najviše pet klubova iz jedne države. 

- Prema usvojenom kriterijumu, u sezoni 2018/19 u Prvoj ABA ligi učestvovaće: Budućnost Voli, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda mts, FMP, Igokea, Mega Bemax, Mornar, Partizan NIS, Petrol Olimpija, Zadar i šampion Druge ABA lige (pobednik fajnal fora u Čačku).

Klubovi koji ispadnu iz Prve ABA lige imaju zagarantovano mesto u Drugoj ABA ligi, dok će se ostali učesnici Druge ABA lige određivati na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja će imati po dva predstavnika.

- Umesto Fajnal fora, od sezone 2018/19 šampion Druge ABA lige odresjivaće se u plej-ofu u kome će učestvovati četiri najboljeplasirana tima iz ligaškog dela takmičenja. Poslednjeplasirani tim Druge ABA lige u sezoni 2017/18 gubi pravo učešća u Drugoj ABA ligi u sezoni 2018/19 bez obzira na plasman u nacionalnom šampionatu.

Prema odluci Skupštine usvojeni sistem takmičenja neće se menjati zaključno sa sezonom 2024/25, osim u slučaju značajnih promena u evropskoj košarci.

Skupština ABA lige j.t.d. takođe je konstatovala visok nivo kvaliteta u aktuelnoj sezoni Prve i Druge ABA liga, kao i da je urađeno sve kako bi borbe za trofeje predstavljale krunu sezona.
Istovremeno, Skupština ABA lige j.t.d. čestitala je Borcu i Gradu Čačku na dobijanju organizacije završnog turnira Druge ABA lige koji će se održati 3. i 4. aprila 2018. godine.

Na kraju, Skupština je zaključila da je ABA liga j.t.d. sa takmičenjima pod njenim okriljem, Prvim i Drugom ligom, Super kupom i juniorskim turnirima, u svim segmentima učvrstila poziciju pokretača razvoja košarke u regionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online