Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.01.2013.
14:07
B92 A

Armstrong: "Dopingovao sam se na svakom Turu"

Bivši američki biciklista Lens Armstrong zvanično je priznao da je koristio nedozvoljena hemijska sredstva, u intervjuu koji je dao Opri Vinfri.

"Doping je bio neophodan da se pobedi na Turu" - Lens Armstrong

Armstrong je priznao mnogo, malo se izvinjavao, izbegao je odgovore na pitanja koja su se odnosila na umešanost drugih, a istakao je da je ljudski nemoguće sedam puta pobediti na Tur d'Fransu.

"Cilj je bio pobediti po svaku cenu. Kada mi je dijagnostifikovan rak bio sam spreman da uradim bilo šta da preživim. Taj stav sam preneo na biciklizam. Video sam ovu situaciju kao veliku laž koju sam ponovio mnogo puta. Provešću ostatak života pokušavajući da vratim poverenje i izvinim se ljudima", rekao je Armstrong.

Nekada legenda biciklističkog sporta, a sada čovek od koga mnogi peru ruke naveo je da je svaku pobedu na Turu upisao zahvaljujući dopingu.

"Doping je bio neophodan da se pobedi na Turu, isto kao i vazduh u gumama ili voda u boci. Bilo je nemoguće pobediti bez varanja. Sredstva sam uzimao na svih sedam Turova na kojima sam pobedio", rekao je Armstrong.

Ono što su čekali milioni ljudi širom sveta, u jednom od najgledanijih intervjua koje je Opra ikada uradila, najpoznatije TV lice Amerike je "izvuklo" nizom pitanja.

Opra je Armstronga jasno pitala da li je uzimao EPO, da li je uzimao neke druge supstance, da li je osećao krivicu - na veliki broj pitanja tražila je i dobila odgovore samo sa "da" ili "ne".

Odgovor je bio "da" svako od pitanja o nedozvoljenim supstancama - da li je koristio EPO, da li je "menjao krv" pred trke, da li je koristio testosteron, kortizon i ljudski hormon rasta, da li je na svakoj od pobeda na Turu koristio bilo koje od nedozvoljenih sredstava.

"Tada nisam osećao kao da varam, na to sam gledao kao borbu na drugom nivou. Ipak, sada su sva krivica i sramota samo moji. Nisam se plašio da će me uhvatiti, to je bio ubedljivo najveći doping-projekat u sportu, vrlo inteligentan plan, konzervativan sa minimalnim rizicima", rekao je Armstrong.


Odgovorio je zatim i na novi kratkih niz Oprinih pitanja: "Nisam se osećao krivim... Nisam se osećao loše... Nisam se osećao kao da varam", uz konstataciju da je sve to "strašnije od strašnijeg".

"To je bio moj izbor. To su moje greške. Žao mi je zbog toga. Sva krivica pada na mene. Izgubio sam se u ovome", rekao je Armstrong koji je potvrdio da će rado da svedoči o svemu pred američkom anti-doping agencijom (USADA).

Armstrong je naveo da je bio "uvučen u kulturu dopinga" i nagovestio da je bilo isto i sa svim biciklistima njegove generacije.

"Nisam ja izmislio tu kulturu, niti sam pokušao da je zaustavim. Sport sada plaća cenu i zbog toga mi je žao", rekao je Armstrong.

Bivši biciklista je prihvatio optužbe da je bio "siledžija", ali je odbacio navode da je naređivao timskim kolegama da se dopinguju.

"Bio sam siledžija u smislu da nisam dozvoljavao ljudima da govore ono što se meni ne sviđa, u slučaju da se to dešavalo nazivao sam ih lažovima. Bio sam glavni vozač tima, vođa, ali nisam bio menadžer, nikada nisam izdao direktno naređenje da neko nešto mora da radi. Svi smo bili odrasli ljudi, svako je imao izbor", rekao je Armstrong.

On se osvrnuo i na svoju borbu protiv raka i humanitarni rad.

"Bio sam humanitarac, ali i kreten. Zato sve ovo zaslužujem... Izgubio sam se u bajci o sportisti koji se vratio. Ono što sam govorio ipak nije istina i sada je sve to nestalo... Priča je dugo bila tako savršena... Pobedio si bolest, vratio si se, trijumfovao na najtežoj trci na svetu, podigao predivnu porodicu, osnovao humanitarnu organizaciju za borbu protiv raka... To je bio savršen mit, savršena priča. Ali nije istinita", rekao je Armstrong.

Na kraju je rekao da je zbog savršenog planiranja, preciznog rasporeda i pravilno raspoređenih tretmana bilo skoro nemoguće utvrditi da je varao, ali da je njegov povratak na stazu bio katalizator za nove istrage.

"Da se nisam vratio, sada ne bismo sedeli ovde", rekao je Armstrong.

Izvršni direktor USADA Trevis Tigart je rekao da je Armstrongovo priznanje "mali korak ka pravom smeru".

"Večeras je Lens Armstrong konačno priznao da je njegova biciklistička karijera izgrađena na moćnoj kombinaciji dopinga i prevare. Njegovo priznanje da se dopingovao tokom karijere je mali korak ka pravom smeru. Ali ako je zaista iskren u svojoj želju da ispravi greške iz prošlosti, svedočiće pod zakletvom o svim svojim doping aktivnostima", rekao je Tigart.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online