Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.02.2012.
12:49
P. Bajić - Vesti A

"Da i unuci budu ponosni"

"Drago mi je da je ova generacija vratila rukomet u centar pažnje, jedino mi smeta licemerje onih koji nisu verovali u nas".

Posle finala Svetskog prvenstva u Švajcarskoj 1986. godine, popeo se, sa saigračima na najviši stepenik. A onda, dočekao je da, posle skoro dve i po decenije, dobije priliku da nekim novim klincima pokaže put ka rukometnim visinama.

Na klupu selektora reprezentacije Srbije seo je posle debakla "orlova" na EP u Austriji 2010. i uspeo je da se plasira na SP naredne godine, kroz dramatične okršaje sa Češkom. U Švedskoj nije postigao željeni rezultat, osvojeno je 10. mesto, ali jeste godinu dana kasnije. Plasman u finale posle 26 godina i srebro na grudima, nešto je o čemu su mnogi maštali, ali što je izgledalo teško ostvarivo.

Ugovor do Madrida


Vuković ima ugovor sa RS Srbije do kraja olimpijskih kvalifikacija u Madridu, ali naglašava:


"Tada mi ističe aktuelni ugovor, pa ćemo da vidimo za dalje. Nisam još razgovarao sa ljudima iz RSS-a, ali su otvorene sve opcije. Sešćemo, razgovaraćemo kako da podignemo ovaj sport na još viši nivo, da maksimalno iskoristimo postignuti uspeh. Inače, tokom priprema za EP imali smo odlične uslove i za to pohvale zaslužuju i RSS i Ministarstvo omladine i sporta".

Uspeh je još značajniji zbog činjenice da je rukomet punio Beogradsku arenu i vratio se u centar interesovanja domaće sportske javnosti. Veselin Vuković danas je ponosni vlasnik evropskog srebra, prvog za našu zemlju, jer njegova generacija, neprikosnovena u svetskim okvirima, nije mogla da ga osvoji, zato što je prvo EP održano tek 1994.

Ipak, ne nedostaje mu najsjajnija odličja sa Starog kontinenta, imajući u vidu da je sa Metaloplastikom iz Šapca bio šampion Evrope 1985. i 1986.

"Veoma je važno i da moji unuci znaju čime im se deda bavio i šta je ostavio iza sebe. Rukomet ima tradiciju na našim prostorima, ali je bio u senci drugih sportova duže vreme. Drago mi je što je ova generacija uspela da ga vrati u centar pažnje, tamo gde je bio u najslavnijim danima", priča Vuković.

"Takođe, drago mi je što su ovi momci demantovali i zlobnike, koji su govorili da se rukomet nikada neće igrati u Beogradskoj areni. Prija kada narod čestita na ulici, kada te prepoznaju na pijaci. Imali smo veliku podršku, a naročito mi je drago kada mogu da podelim uspeh sa prijateljima koji su bili uz mene i pre nego što se sve ovo dogodilo. Trudim se da se odmorim, da uživam. Jedino, smeta mi licemerje onih koji nisu verovali u nas".


Selektor ističe da je ponosan na momke, koji su izgarali na terenu od prvog dana:

"Sve je slađe zbog toga što ovakav uspeh nije bio očekivan u javnosti, pa ni za mnoge ljude koji su nam bliski. Ipak, rekao sam igračima još oko Božića da možemo daleko da doguramo. Tada su bili prelomni trenuci, kada su počeli da izgledaju i da se ponašaju onako kako sam tražio. I, stigli smo do finala. Da je tu bila Španija, konačni ishod bi bio drugačiji, a ovako, nedostajao nam je jedan raspoloženi bek. Nažalost, Šešuma nije bilo zbog povrede oka".

"Orlovi" su više nego zasluženo stigli do srebra, a pokupili su i pojedinačne nagrade. Kapiten Momir Ilić je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) šampionata, a posebna priča je najbolji golman EP-a Darko Stanić. Njegovo ime se najčešće skandiralo sa tribina.

Minđuša zbog opklade


Selektor reprezentacije Srbije je karakterističan i po minđuši na levom uhu, koju stalno nosi.
"To traje već 18 godina. Reč je bila o opkladi i, eto, odužilo se, tako da je i sada nosim.

"Darko je izuzetan i znali smo da može da pruži mnogo u tako harmoničnom okruženju. Imali smo takvu atmosferu i on je davao sve od sebe. Emotivno se praznio u potpunosti i zato sam ga odmarao na manje važnim utakmicama. Potpuno je pronašao sebe u reprezentaciji i računam na njega i u narednom periodu".


Prva naredna akcija biće početkom aprila, kada rukometaše očekuje kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. I na najvećem zemaljskom takmičenju Vuković je osvojio zlato, u Los Anđelesu 1984, a u poslednjem učešću našeg rukometnog tima na Igrama - u Sidneju 2000, kada su "plavi" bili četvrti, bio je pomoćnik tadašnjem selektoru Jugoslavije, Veselinu Vujoviću.

"Kruna karijere jeste učešće na Igrama i osvajanje medalje. O tome sam pričao igračima i oni su svesni kakva je šansa za sve njih turnir u Madridu. Imamo tri teška protivnika, a dve su vize za London. Glavni rivali su Španija i Poljska, ali ne treba da zaboravimo ni Alžir, sa kojim smo teško izašli na kraj u Švedskoj, prošle godine. Možda se neko zadovoljio srebrom, ali ovo je prilika da se uradi nešto više", zaključio je Veselin Vuković.

Prijateljstvo sa Vujovićem


Dvojica Veselina, Vujović i Vuković, vladala su svetskim rukometom osamdesetih godina prošlog veka, kako u dresu Metaloplastike, tako i u onom najdražem - nacionalnog tima. Vuković se prisetio dana kada je svog dugogodišnjeg prijatelja doveo u Šabac.
"Preuzeo sam odgovornost da ga dovedem sa Cetinja. E, sad, pošto se tamo polovina stanovnika preziva isto, onda sam morao sve da ih zovem. Na kraju sam pronašao pravog Veselina i uspeo sam u nameri da ga nagovorim da mi se pridruži u Metaloplastici", prisetio se Vuković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online