Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.11.2014.
15:33
Vestionline A

Novak Đoković u 2014: Vimbldon, kruna, ženidba, Stefan...

Godina iz snova Novaka Đokovića! Možda nije bio tako uspešan kao 2011. kada je osvojio tri Gren slem titule, ali će ovu godinu naš najbolji teniser da pamti kao fantastičnu, kako na profesionalnom, tako i na privatnom planu.

Pehar u Londonu kao šlag na tortu uspešne 2014. godine: Novak Đoković
 

U 2014. godini osvojio je sedam titula (Indijan Vels, Majami, Rim, Vimbldon, Peking, Pariz i završni Masters u Londonu) i postao teniski kralj. Novu sezonu dočekaće kao prvi reket planete, ostavivši iza sebe najvećeg konkurenta Rodžera Federera.

Kako je izgledala sezona na izmaku za našeg asa? Krenimo hronološki. Na prvom Gren slem sezonu, Australijan openu (13 - 26. januar), naš as je stigao do polufinala, gde je, pomalo neočekivano, u maratonskom meču, posle pet setova morao da čestita Stanislasu Vavrinki, kasnije osvajaču Melburna. U odlučujućem petom setu, više nerava je imao Švajcarac koji je dobio Novaka 9:7.

Gde god igra Novak Đoković tu su srpski navijači da ga podrže
 

Sledeći turnir koji je odigrao bio je Dubai (24. februar - 1. mart). Đoković je stigao do polufinala gde ga je u tri seta zaustavio Rodžer Federer. A onda, prvi trofej za Đokovića na turniru u Indijan Velsu (3 - 16. mart). Srbin se u neizvesnom finalu, revanširao Federeru za poraz u Dubaiju, pobedom u tri seta. Poslednji set rešen je u taj-brejku, koji je naš as dobio 7:3.

Ameri tvrde: Novak dominira, ne vidi se kraj njegove ere

Američku turneju Novak je dobro odigrao. Već na sledeće turniru iz Masters 1.000 u Majamiju (17 - 30. mart), nova titula za Novaka. U finalu" je "počišćen" sa terena Rafael Nadal - 6:3, 6:3. Na Floridi, Novak nije izgubio nijedan set.

Osvojio sedam titula u 2014. godini

Na "domaćem" terenu u Monte Karlu (12  - 20. aprila), Đoković je stigao do polufinala gde ga je pobedio Rodžer Federer - 7:5, 6:2. U Rimu (11 - 18. maja), Đoković je osvojio prvi trofej u 2014. godini na šljaci. U finalu pao je "kralj šljake" Rafael Nadal  - 4:6, 6:3, 6:3.

Činilo se da je došlo vreme da Novak osvoji jedini Gren slem turnir koji mu nedostaje – Roland Garos, ali tako nije mislio Rafael Nadal. U pariskom finalu, Novak nije imao šanse protiv maestralnog Španca, koji je slavio u četiri seta – 3:6, 7:5, 6:2, 6:4.

Na Vimbldonu (23. jun – 6. jul), Novak je pokazao sjajnu igru. Do dinala namučio ga je samo Marin Čilić, s kojim je morao da igra pet setova, a onda je usledilo sjajno finale sa Rodžerom Federerom. Posle maratona u pet setova, naš as je izašao kao pobednik, po mnogima najznačajnijeg trofeja u "belom sportu". Rezultat je bio 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4.

Od zarada na turnirima u 2014. godini inkasirao 14.269.462 dolara
 


Sledeća dva turnira na američkom tlu, Rodžers kup u Torontu (4 – 10. avgust) i Masters u Sinsinatiju (11 – 17. avgust) nisu bili uspešni za našeg asa. Francuz Žo Vilfred Conga i Španac Tomi Robredo zaustavili su Đokovića već u trećoj rundi. U ne tako dobroj formi, Novak je dočekao poslednji Gren slem turniru sezone, US open (25. avgust – 9. septembar). Do polufinala, Novak je bio furiozan, pobeđivao je rutinski rivale, a onda je neočekivano poražen od sjajnog Japanca Keija Nišikorija – 4:6, 6:1, 6:7, 3:6.

Suprug i tata Nole

Jelena i Novak izgovorili sudbonosno "DA" i dobili sina Stefana
 

Osim na profesionalnom, Novaku Đokoviću su cvetale ruže i na privatnom planu. Na Svetom Stefanu, 10. jula izgovorio je sudbonosno "DA" dugodišnoj devojci Jeleni Ristić. Dva dana kasnije oragnizovano je i crkveno venčanje.

Zaljubljeni par dobio je sina Stefana 21. oktobra. Posle rođenja prvenca, Novak je najavio da će 2015. godinu da podredi podizanju sina, da želi da učestvuje u njegovom detinjstvu, tako da se očekuje da će igrati manje turnira nego prethodnih godina.

To nije demoralisalo našeg asa, koji je već na sledećem turniru Kina open u Pekingu (27. septembar – 5. oktobar) osvojio titulu, pobedivši lako u finalu Čeha Tomaša Berdiha - 6:0, 6:2. U Šangaju (5 – 12. oktobar) u polufinalu Novak je zaustavljen od Rodžera Federera – 4:6, 4:6.

Nadal: Đoković je neverovatan igrač

A onda, sledi trijumfalan završetak sezone. Na Masters u pariskom "Bersiju“ (27.oktobar – 2. novembar), Novak stiže do šeste titule pobedom u finalu protiv Miloša Raonića – 6:2 6:3. Kao šlag na tortnu stigao je trijumf u završnom Mastersu sezone u Londonu.

U grupi, naš as je demolirao Čilića, Vavrinku i Berdiha, izgubivši samo devet gemova, da bi u polufinalu pobedio Keija Nišikorija, koji je uspeo da uzme prvi set Noletu. U finalu, Rodžer Federer je "pobegao". Novaku je to četvrta, a treća uzastopna, titula na zavšnom Mastersu sezone.

Od zarada na turrnira, Đoković je inkasirao 14.269.462 dolara. Treba istaći humanost našeg asa, koji je ceo nagradni fond od trijumfa u Rimu (više od 500.000 dolara) poklonio ugroženima u katastrofalnim poplavama koji su pogodili Srbiju.

U 2015. godini, za Novaka će sigurno da bude prioritet osvajanje Roland Garosa, jeding Gren slem turnira koji još nije osvajao u već sada bogatoj karijeri.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online