Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.07.2010.
17:38
Vestionline A

Nadalu drugi trofej na Vimbldonu

Prvi teniser sveta Španac Rafael Nadal osvojio je drugi put u karijeri titulu na prestižnom Vimbldonu pošto je u nedelju u finalu pobedio 13. igrača sveta, Čeha Tomaša Berdiha rezultatom 3:0, po setovima 6:3, 7:5, 6:4 za samo 132 minuta igre.

Nadalu je ovo, posle pet titula na Rolan Garasu (41. u karijeri) i po jedne na Australijan Openu (2009) i Vimbldonu (2008), osmi grend slem trofej u karijeri. U nedelju je osmi put dobio Berdiha, koji je nije imao načina da na londonskoj travi po četvrti u karijeri dobije sjajnog Španca.

Nadal je, posle Bjerna Borga (1980.) postao prvi čovek koji je za redom dobio GS na šljaci i travi. Sa druge stare, Berdih je igrao svoje prvo GS finale i propustio je priliku da izjednači uspeh Jana Kodeša, kao jedinog čeha koji je slavio na Vimbldonu (1973.)

Nadal je malo pasivnije ušao u meč, ali kako se prvi set približao kraju on podizao ritam igre i agresivnije udarao loptice. Berdiha nije služio prvi servis kao u prethodnim mečevima protiv Rodžera Federera i Novaka Đokovića, tako da je Nadal u sedmom gemu stigao do prvog "brejka". Terao je Nadal na greške Čeha i u nastavku i još jednom mu oduzeo servis sa konačnih 6:3.

U drugom setu su oba tenisera bila čuvala svoje servise, ali je prvi igrač sveta, koji je u prethodna 32 meča izgubio samo jedan duel, još jednom "pritisnuo" Berdiha iu 12 gemu napravio "brejk" i vrlo brzo stigao 2:0 u setovima.

Na startu trećeg seta Berdih je došao do prve brejk šanse, ali se Nadal isčupao posle čega se samo čekala situacija kada će Čeh biti konačno slomljen i kada će Španac napasti još jače i zadati konačan udarac. Kao i svi veliki igrači, Nadal je najviše koncentracije imao u trenutku kada je Čeh servirao za opstanak u meču. Berdih nije izdržao pritisak i Nadal je sasvim zasluženo još jednom postao kralj Vimbldona.

"Ovo je za mene više od sna. Ne mogu da verujem da ponovo držim u ruci ovaj pehar. Imao sam tešku godinu iza sebe i zbog toga mi je ovaj uspeh jos značanjiji", rekao je Nadal.

Berdihu je ovo prvo GS finale i najveći uspeh u karijeri tako da Čeh posle poraza nije previše tugovao što nije uspeo da izjednači uspeh zemljaka Jana Kodeša, koji je slavio na Vimbldonu (1973.).

"Bile su ovo dve sjajne nedelje za mene. Rafa je bio briljantan danas, pokazao je da je pravi šampion i zaslužio je titulu. Ja sam prezadovoljan jer sam na ovom mestu dobio legendu Rodžera Federera. Moram da se zahvalim mom timu i porodici koji su mi pomogli mnogo u poslednje vreme i omogućili mi da igram svoje prvo GS finale. Nastupi ovde su mi ulili ogromno samopouzdanje i sledeće godine dolazim svakako jači", rekao je Berdih, koji će od ponedeljka biti osmi teniser sveta.

Za titulu na Vimbldonu Nadalu je pripala suma od ravno milion funti, dok je poraženom Berdihu na račun uplaćeno upola manje novca. 

Paesu i Blekovoj titula u miks dublu

Indijac Leander Paes i Kara Blek iz Zimbabvea osvojili su titulu u miks dublu na Otvorenom prvenstvu Engleske na Vimbldonu.

Drugi nosioci su u borbi za trofej savladali 11. kosturaše Veslija Mudija iz Južne Afrike i Lisu Rejmond iz SAD rezultatom 2:0, po setovima 6:4, 7:6.(5)

Legendardnom indijskom dubl igraču ovo je treća titula u miks dublu na VImbldonu (1999. i 2003), a Blekovoj druga (2004.).

Pobednici Vimbldona u miks dublu podeliće ček na 92.000 funti, dok će poraženi morati da se zadovolje upola manjom sumom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online