Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 07.04.2014.
20:28
Blic A

Porodilji uzeli 150 € za besplatan epidural

Beograđanka Milica S. (33), koja se porodila u GAK Višegradska, gde je epiduralna anestezija besplatna, dala je 150 evra na ruke anesteziologu pošto je doktorka ušla u njenu sobu i zatražila novac.

Plaća država, ali plaća i prodilja... na ruke i bez priznanice
 

"Porođaj je odlično prošao, a sutradan me žena koja mi je dala anesteziju pitala da li je sve u redu. Kada sam pitala da li joj nešto treba, ona je kao iz topa odgovorila - 150 evra. Muž je doneo novac koji sam joj dala na ruke. Sada se osećam užasno, kriva sam koliko i ona, trebalo je da je prijavim", kaže Milica.
 

Inspekcija: Prijavite policiji!

"Svaka žena mora da zna da ako joj u porodilištu lekar traži novac, odmah mora da ga prijavi policiji jer je to jedino efikasno. Naš sistem kontrole je 'reč lekara protiv reči pacijenta', pa je MUP prava adresa", napominje Jelica Radulović, inspektorka u Ministarstvu zdravlja.

Direktor GAK Višegradska dr Aleksandar Stefanović ni posle više poziva nije odgovorio na pitanja novinara. Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj" kaže da je "plaćanje anesteziologa svakodnevna pojava u porodilištima".

"Znaju se 'tarife' lekara i anesteziologa, iako oni primaju platu, a žene misle da treba da ih dodatno nagrade. E, pa ne treba! Strašno je što od žena u posebnom emotivnom stanju traže novac dok su one još u bolnici pod nadzorom istih lekara", ističe ona.

Rezultati istraživanja tog udruženja o korupciji u porodilištima 2013. pokazala su da žene iz straha ne prijavljuju lekare. "Javilo nam se više od 100 Beograđanki sa neprijatnim iskustvima", kaže Soćanin.

Epiduralna anestezija je na teretu RFZO-a samo ako je preporuči lekar. Sa druge strane, GAK Narodni front jedino je gradsko porodilište gde se epidural plaća 12.000 dinara. U GAK-u kažu da su time napravili "antikoruptivni potez".

Direktorka dr Snežana Rakić ističe da bi, ako bi im Ministarstvo ukinulo plaćanje anestezije, anesteziolozi odmah prestali da rade, jer GAK nema odakle da ih plaća.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.04.2014. 20:47
Javna tajna.Doktori su zasticeni,nikada nijedan doktor nije na robiji bio sem desetak dana istrage i onda nikada osuda a kamoli zatvorska kazna ili oduzimanje licence za rad.Sudjenja su farsa,dzabe policija uhapsi kada sud ne osudi.Koliko je uhapseno doktora i koliko je osudjeno a ima dokaza,i zasto nisu osudjeni,to je pitanje.U KC Nis kao i ostalim centrima korupcija doktora je javna tajna.Stite se kao sekta.
Utorak 08.04.2014. 03:39
Od kako je krenula borba protiv korupcije, banda jos drskije pljacka narod svuda i na svakom mestu! Verovatno hoce da pokazu kako se ne boje vlasti, a vlast vise brine o medijskom predstavljanju "borbe", a sustinski nisu zainteresovani da sprece kriminal! Vazno je da se prave veliki naslovi po novinama, da se digne rejting, a narod pljacka ko god stigne i nikom nista!!!
Utorak 08.04.2014. 10:03
Trebalo je da kaže ime i prezime.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online