Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.04.2014.
17:22
24 sata.rs A

Za desetku u indeksu, besplatno piće

Studenti mogu da se žale na povećane školarine ili nedostatak radnih mesta - ali moraju da priznaju: gomila stvari im se pruža sa debelim popustom ili čak za džabe. Na listi je štošta: od kulturnih, preko zdravstvenih, sve do kafanskih popusta.

Ako ništa drugo, indeks vam može sačuvati novac u novčaniku
 


Tako je kafe-bar “Dijagnoza” u Čumićevom sokačetu pre nešto više od nedelju dana uveo popust za studente, i to kakav: za svaku desetku u 2014. student dobija besplatno piće, za devetku 20 odsto popusta, a za svaki položen ispit 10 odsto popusta na ceo račun.

- Uopšte, ideja našeg lokala je da brinemo o takozvanim ugroženim grupama u društvu, a studenti to svakako jesu, ili makar pretenduju da budu. Međutim, za sada nismo registrovali neku navalu studenata u kafić: da li ne polažu ispite, ne dobijaju devetke i desetke ili nemaju para ni pored popusta... ne znam šta je razlog - kaže Zoran Nikolić, “direktor” “Dijagnoze”, koji dodaje da ne pravi razliku između privatnih i državnih fakulteta.

Nikolić nije jedini koji brine o visokom školstvu u Srbiji. Čak i ako se zanemare popusti do kojih student može da dođe uz kartice “evro 26” i ISIC, štošta u Beogradu je prilagođeno plitkom studentskom džepu. Muzeji naročito brinu o studentuima, pa je ulazak u Etnografski muzej sa indeksom 60 dinara, u Muzej savremene umetnosti 10 dinara manje, a u Muzej afričke kulture - besplatan, uz indeks. Ne zaostaju ni beogradska pozorišta, a na predstavu u Narodnom pozorištu sa indeksom možete i za 150 dinara, dok “Dadov”, “Slavija” i Pozorište na Terazijama uz indeks daju 50 odsto popusta.

Nije, međutim, briga o studentima (samo) državna strategija, jer je ova taktika privlačenja potrošača prisutna i kod privatnika. Dom zdravlja “Dr Ristić”, na primer, daje 20 odsto popusta za preglede stomatologa i 30 odsto popusta na specijalističke preglede (uz priloženi indeks ili čip karticu). Takođe, brojne teretane u gradu daju popust studentima, a sniženja su od 30 do 50 odsto, na dnevnom i mesečnom nivou.

Na kraju, izgleda da botanička bašta Jevremovac najviše ceni buduću intelektualnu elitu zemlje jer karta za ulazak košta 120 dinara, a studenti Beogradskog univerziteta ulaze za džabe.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online