Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.06.2014.
08:43
D. N. Petrović - Vesti A

Glad i strah u Mahali

U oronuloj porodičnoj kući, u naselju Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici, nedaleko od mesta gde su se od dolaska Kfora, Unmika i Euleksa i ostalih mirovnjaka dešavali najstrašniji događaji u ovom gradu, sa ćerkama Vitomirkom (24) i Zorkom (22), sinom Jankom (25) i trogodišnjim unukom Danijelom, živi teško bolesni Dragoš Radivojević (55), bivši tehničar u Trepči, a sada siromašak kome je, da bi preživeo i opstao na svom nekada bogatom ognjištu, hitno potrebna pomoć dobrih ljudi iz Srbije i dijaspore.

Ceo život patnja: Dragoš, Zorka, Vitomirka i Danijel
 

Sa pokojnom suprugom Dragicom, koja potiče iz nekada bogate i ugledne mitrovačke porodice (ćerka poznate farmaceutkinje - Čehinje Olge), Dragoš je izrodio devetoro dece, dvoje je preminulo još u ranom detinjstvu, a Pavle i Ružica stradali su tragično u požaru koji je 2000. godine zahvatio porodičnu kuću Radivojevića.
 

Strepnja za život

Svega željan: Mali Danijel
 

- Najvažnije nam je da zbrinemo dete, a potom i da obezbedimo bezbednost, živimo u najopasnijem delu Kosovske Mitrovice i stalno strepimo za naše i život malog Danijela - priča Zorka Radivojević dok se sprema da krene u čišćenje jedne kuće.

Od tada Dragošu i Dragici sve kreće nizbrdo, Dragica se iznenada razboljeva i umire od raka pluća (Dušanu na rukama), sirotinja postaje stalni stanovnik njihovog doma, pa starije ćerke Marija (33) i Sonja (24) odlaze trbuhom za kruhom, jedna u Austriju, druga u Englesku, povremeno se javljaju ocu i ostaku porodice.


Sa bolesnim Dragošem, koji je češće u bolnici nego kući, u Mitrovici žive ćerke Vitomirka i Zorka i sin Janko. Vitomirka ima i trogodišnjeg vanbračnog sina Danijela... Niko u porodici ne radi, preživljavaju nadničeći, Janko kopa kad ima posla, a Zorka i Vitomirka peru prozore i čiste kuće. Malom Danijelu često nedostaje mleko, keks, odeća, obuća.


Ova porodica godinama živi u muci i bedi, sve im nedostaje, počev od najosnovnijih namirnica, sredstava za higijenu do odeće i obuće. Bore se koliko mogu da otkinu koji dinar, ali i to što nekako zarade potroše ocu za lekove i lečenje.
 

Kontakti

Kontakti sa članovima porodice Radivojević mogući su posredstvom telefona 064- 296 -7770 (Snežana Keljanović), a otvoreno je i nekoliko žiro-računa za prikupljanje pomoći.

- Da nije povremenih obroka iz narodne kuhinje, poskapali bi od gladi. Uz sve to, svaku noć zaspu u strahu jer kuća nema kapiju, niti ogradu da ih zašćtiti od čestih nasrtaja komšija Albanaca. Zato smo odlučili da pokrenemo humanitarnu akciju za pomoć ovoj porodici.


- Nakon što su iz medija čuli za nevolje Radivojevića, u akciju se uključili i udruženja Akademija 28 i Teatar 78 iz Beograda - priča Snežana Keljanović iz Centra za socijalni rad Srbica koji je dislociran u Kosovsku Mitrovicu.

Neophodno sazidati ogradu i obezbediti miran san
 

Cilj je, kaže, da im završe zidanu ogradu oko kuće, postave kapiju i "isteraju vlagu" iz trošnih soba u kojima se zimi smrazavaju, ali i da im nabave šporet, frižider, mašinu za pranje veša i ostale aparate za domaćinstvo.


- Želimo da mali Danijel raste kao i druga deca, da ima zdravo detinjstvo i da njegova porodica povrati dostojanstvo. Svako ko može i želi da nam pomogne u ovoj akciji dobro je došao - dodaje Snežana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online