Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 02.09.2014.
04:29
M. Stanimirović - Vesti A

Stolice od dva veka

Stari zanati opstaju, a zanatlije prkosom, znanjem, talentom i entuzijazmom odolevaju svim iskušenjima prilagođavajući se tržišnim zahtevima. Da je to tako, uverili smo se na četvrtom vašaru starih zanata i zanatlija u Muzeju Staro selo u Sirogojnu koji godinama od zaborava čuva narodnu baštinu.

Opanci čuvaju noge: Vašar starih zanata u Sirogojnu
 


Na tezgama je pored brvnara svoje proizvode izložilo desetine zanatlija.
Pred posetiocima opanke je pravio stari opančar Milovan Petrović, brkajlija iz Brajkovca kod Lazarevca, s neizbežnom šajkačom na glavi. Đon je od goveđe, a oputa od teleće i kozje kože. Pomagao mu je Dejan Milosavljević, koji bi trebalo da sačuva zanat.

- Nedavno sam bio u Ulmu. Često putujem sa beogradskom turističkom organizacijom i pokazujem da je zdravije nositi opanke nego obuću od plastike i gume. Ko nosi opanke, nema ravne tabane - priča nam Dejan.


Kosta Starčević iz zlatiborskog sela Ravni priča o svojim drvenim stolicama kao da su poslednja reč tehnike.

Med i kačamak

Na vašaru je bila izložena rakija iz ovog kraja, med, proizvodi od voća, liciderska srca, kačamak od heljdinog brašna se kuvao u bakraču, pravila se jufka, prodavao se zlatiborski beli mrs, pa ne čudi što Saša Srećković iz Etnografskog muzeja iz Beograda smatra da je vašar u Sirogojnu jedan od najznačajnijih događaja ove vrste u Srbiji.

- Stolice od suve bukovine koje pravim mogu da traju dva veka. Neuništive su, jedino možete da ih izlomite preko nečijih leđa. Iako su drvene, kad na njima sedite leđa ne bole, na njima mogu da sede i oni najdeblji bez ikakve brige, a koštaju samo 1.300 dinara - hvali svoju robu Kosta.


Nada i Vladan Jolić napustili su Užice i u selu Zbojštica već desetak godina izrađuju tronoške, natege, drvene kačice i podmetače. Vladan je zadužen za obradu drveta, a Nada ukrašava suvenire.


- Tronoške i drugi naši proizvodi su nam pomogli da izdržimo decu na fakultetu. Dva sina su već diplomirala, a pri kraju studija je i treći sin - pričaju Jolići.


I Pribojac Slobodan Kojović je iškolovao decu uz pomoć zanatskog umeća, a nekad je radio u FAP-u koji je napustio zbog slabe zarade.


- Pravim gusle, grabulje, flaše pletenke, suvenire od tisovine. Da nije bilo ovog zanata, troje moje dece ne bi završilo fakultete - kaže Kojović kome u poslu pomažu ćerka Biljana i sin Radoš.


Miladin sa Golije i njegov sin Ilija u firmi Smreka bave se starim narodnim graditeljstvom dinarskog stila. Ovim poslom bavio se i Miladinov deda Mitar Mirković.


- Odsečem golijsku smreku, pa je obradim na tradicionalan način. Pravim delove za brvnare i po želji ih sklapam. Pored kuća, pravim vodenice potočare, vajate, ambare i drveno pokućstvo. Vodenica potočara je božji dar. Pokreće se snagom vode i melje žito za hleb. Starovlašku kuću napravim za jednu sezonu, a ona traje najmanje 100 godina. U njoj nema nijednog eksera, hemikalije ne upotrebljavam, sve je ručno sklopljeno - priča nam Miladin dodajući da sin Ilija ima već znanje kalfe i da je zavoleo ovaj zanat.


Radovanovići iz Pilice, otac Milorad i sin Mladen, već su sedma generacija koja izrađuje čuture koje izvoze i u Australiju, a pored njih izrađuju i čanke, činije, ćase, kašike. Milan Pavić iz Gorjana kod Užica ručno plete korpe od vrbovog pruća. Milka i Rade Savić iz Mirosaljaca kod Arilja prave narodnu nošnju. Spasa Jovanović, nastavnica hemije u školi u Sirogojnu, veze peškire, maramice, stare kuvarice.


- Učiteljica me je naučila da vezem. Želela bih da svoje znanje prenesem mlađim, ali njih više zanimaju kompjuteri - kaže Spasa.


Snežana Tomić, savetnik u Starom selu, ističe da se na ovakvim okupljanjima čuvaju stare vrednosti i na taj način zanati nastavljaju da žive.

Utorak 02.09.2014. 09:26
svaka čast ovim hrabrim zanatlijama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online