Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 03.09.2014.
05:16
D. Dekić - Vesti A

Kod notara umesto na sud

Građani Srbije u dijaspori i matici mogu od 1. septembra da uz pomoć javnih beležnika ili notara završavaju niz pravnih poslova zbog kojih su do sada morali da odlaze u sud.

Za svoj i za interes građana: Javni beležnici polažu zakletvu
 

Na notare je prešao posao kupoprodajnih i bračnih ugovora, sporovi o podeli imovine i vanparnični, kao i sastavljanje isprava. Prema najavama države građani će brže i sigurnije završavati poslove, ali će, kako se pokazalo, plaćati za taj posao nešto više nego do sada. Država je najavila da će ih biti 371, odnosno jedan na 25.000 stanovnika, a Zakon o javnom beležništvu, usvojen proteklog vikenda, omogućio je start prvih 94 sa područja 37 osnovnih sudova.

I po babu i po stričevima

Na partijsko upošljavanje javnih beležnika ukazao je lider Nove stranke Zoran Živković. On je obelodanio da su među notarima šurak ministra zdravlja, sin predsednika suda, pomoćnik ministra odbrane. Ministar pravde Nikola Selaković je uzvratio da je kriterijum bila stručnost.
ant
U Beogradu najviše kancelarija
Kancelarije javnih beležnika otvorene su do sada u 31 gradu.
Najviše ih je u Beogradu (39), Novom Sadu (9) i Nišu i Pančevu po četiri. Na prvi konkurs se u Gornjem Milanovcu, Aranđelovcu, Požegi, Vrbasu i Kikindi nije javio niko.
Javni beležnik mora da ima diplomu pravnog fakulteta u Srbiji, položen pravosudni i javnobeležnički ispit i najmanje pet godina iskustva u pravnoj struci.

Srbija je poslednja u regionu uvela notare, iako ih je imala od 1930. u Kraljevini Jugoslaviji sve do Drugog svetskog rata.


Pravni stručnjak Bogoljub Milosavljević navodi da je reč o stručnim osobama ovlašćenim za poslove od interesa za građane i državu.


- Njihova uloga je prvenstveno u rasterećenju sudova, ali i u interesu građana koji više neće morati da stoje u dugim redovima - objašnjava Milosavljević za "Vesti" i ističe da će nekada duga procedura sada biti i brža i lakša.


Slaže se da ima osnova u prigovorima da će građani plaćati više nego do sada, ali se nada da će to vremenom biti korigovano. Da su tarife približne taksama koje su građani plaćali u sudovima, tvrdi predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović. On objašnjava da će notari povećati pravnu sigurnost građana, a za svaku grešku odgovarati i novčano i pred zakonom.


Najavio je i da će do kraja godine pokriti skoro celu Srbiju, a govoreći o interesovanju građana dao primer Kraljeva gde je beležnik imao čak 100 stranaka.


- U kancelariji u Beogradu smo sklopili prvi kupoprodajni ugovor, a kupac je bio Francuz - kazao je Đukanović, istakavši da ukoliko građanin dođe sa svom potrebnom dokumentacijom, ceo posao sklapanja ugovora može završiti za jedan dan.


Beležnik će, na primer, za sklapanje kupoprodajnog ugovora vrednog do 5.000 evra, dobiti oko 75 evra plus porez, a za posao od 80.000 do 100.000 evra, pripada mu 350 evra. Kupoprodaja nekretnina je u prethodna dva dana bila i najčešći posao za notare. Primera radi, za sastavljanje ugovora za prodaju stana čija je vrednost 50.000 evra, notar naplaćuje 250 evra, što sa porezom na dodatu vrednost od 20 odsto prelazi 300 evra. Takav posao je građanina do sada koštao 210 evra, uz plaćanje advokatu da sačini ugovor. Notaru treba nadoknaditi sudske, administrativne, poštanske i bankovne troškove, a ako mora u drugo mesto, i putne.

Poslovi

Notari će uz ostalo sačinjavati i overavati ugovore o kupoprodaji stana, o poklonu nepokretnosti, o razmeni nepokretnosti, o hipoteci, o doživotnom izdržavanju, o raspodeli imovine za života, bračne ugovore i druga dokumenta, overe punomoćja, prevode, prepise, fotokopije...

Dosadašnja praksa prepuna je malverzacija upravo sa kupoprodajom stanova. Neki podaci govore da je proteklih godina prevareno čak 25.000 građana za gotovo 750 miliona evra. Problem je bio što sud nije proveravao tačnost podataka u ugovorima, a to je sada posao javnog beležnika koga će kontrolisati disciplinski organi javnobeležničke komore, a nju će nadgledati Ministarstvo pravde.


Zamerka opozicije je što nisu izabrani svi, već samo 94 beležnika, pa će građani u nekim gradovima i dalje morati u sud, a to će napraviti haos u pravnom sistemu. Prigovor je i što nije eksplicitno predviđeno u kojim slučajevima notar ne može da naplaćuje takse i što nema jedinstvene tarife, kao i da notar ne izdaje pisani pravni akt o odbijanju overe ugovora koji omogućuje podnošenje žalbe.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.09.2014. 09:15
Prvo, mije pokrivena cela teritorija države, drugo - naplaćivaće se kao i kod advokata, koga koliko oderu...
Sreda 03.09.2014. 07:19
Земља Србија : Ово је један од оних закона због којег се сви праве луди . Сви у глас причају како је Србија на путу за ЕУ а власт Србије доноси закон који уопште није усаглашен са том ЕУ , да буде још горе , донели су га на фрку , знајући да у најбољем случају има свој рок трајања . Нигде у развијеним земљама нема оваквог закона о јавним бележницима , поготово у ЕУ. Да будем прецизнији , само у Црној Гори постоји овакво нешто али Ц.Гора није ничег репер за квалитет а поготово не за нотаре . Крајње поједностављено Нотари су постојали и у Краљевини али нису имали оваква овлашћења која имају сада .
Sreda 03.09.2014. 07:17
Imali smo Notare prije sto godina u Kraljevini Srbiji, da nadodam imali smo i dinar koji je bio medju tri najjace valute, ito sa osmisljenim vodenim zigom jedini u Evropi, dokaz koliko smo bili napredni u parlamentarnoj monarhiji. Komunisti su nas strasno mnogo unazadili, a posle njih ji ovi kvazi "demokrate"!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online