Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 20.09.2014.
03:27
D. N. Petrović - Vesti A

Velikan i dalje čami u banci

Duže od decenije dr Dobrosav Nikodinović, ugledni novopazarski neuropsihijatar, istoričar, publicista i višegodišnji predsednik Udruženja "Ras" pokušava da, poštujući zakonsku proceduru, u centru Novog Pazara, na početku ulice koja decenijama nosi ime Stefana Nemanje, postavi i bistu osnivača prve srpske države.

Manastir presvete Bogorodice
 

Uprkos brojnim molbama, zahtevima, objašnjenjima (ko je bio Nemanja) upozorenjima, pa i najavi da će "pravdu tražiti u Evropi", Nemanjina bista, rad poznatog vajara Nikole Kolje Milunovića, čiju je izradu najvećim delom finansirao Nićifor Aničić, ugledni Srbin iz Južne Afrike, već 10 godina tamnuje u trezoru jedne novopazarske banke.

Boli nemar države

- Obraćali smo se svima u opštini i svi su nas glatko odbijali, uglavnom tvrdeći da postavljanje Nemanjine biste "nije predviđeno urbanističkim planovima grada", neki su nam otvoreno rekli "da Nemanji nije tu mesto", a neki su nas tešili "da je Nemanja u ovom kraju ostavio dovoljno spomenika i da mu novi nisu potrebni", Nemanja je očito nepoželjan u Novom Pazaru - ističe Nikodinović i naglašava da ga najviše boli nemaran odnos države prema ovom velikanu i najsvetlijem delu svoje istorije.


- Žalili smo se svim predsednicima Srbije, od Miloševića do danas, pisali smo i patrijarhu Irineju, Srpskoj akademiji nauka, ministrima kulture i poznatim intelektualcima, ali ni to nije pomoglo. Isti ti predsednici i ministri ćutali su kad je u centru Novog Pazara postavljana spomen-ploča saradniku okupatora Aćifu-efendiji. Aćif im ne smeta, a za Nemanju navodno "nema mesta". Iako godine sustižu, a zdravlje popušta, neću se predati, boriću se da se Nemanjina bista nađe tamo gde joj je mesto, ako to i ne doživim, ostaviću u amanet mojim istomišljenicima i sledbenicima u Udruženju "Ras", da ovu borbu isteraju do kraja - ističe Nikodinović koji je dugo godina bio i organizator čuvenog Nemanjinog deževskog sabora, a osnivač je i poznatog zbornika "Ras".

Dinastija dala sedam kraljeva

Dobrosav Nikodinović

- Čudan smo mi narod, imamo toliko velikana, a nekada se stidimo i da ih pomenemo. Stefan Nemanja je rodonačelnik nemanjićke dinastije koja je vladala Srbijom 200 godina, dala je sedam kraljeva i dva cara, svi su rođeni ovde, u Starom Rasu, današnjem Novom Pazaru. Ovde je, u Deževskoj dolini, rođen i Sveti Sava. Ovde je bila prva srpska prestonica, prva srpska eparhija i prva mitropolija, ovde su rođena i dva srpska patrijarha. Mi savremenici imamo veliku čast i privilegiju da živimo u kraju gde se stvarala najslavnija srpska istorija i gde je sve počelo. Da li smo dostojni nastavljači slavne istorije, da li sve to što su nam Stefan Nemanja i Sveti Sava ostavili umemo da cenimo i čuvamo? - pita se dr Nikodinović i dodaje:


- Nisam siguran da bismo od velikog Stefana i premudrog Save dobili prelaznu ocenu. Raška oblast je ogromno nacionalno blago, dragulj srpske istorije, ali mnogi u Srbiji toga uopšte nisu svesni. Malo o svojoj prošlosti znamo jer je Raška oblast neistražena, a i 457 godina je tamnovala u turskom ropstvu koje je, bojim se, promenilo svest Nemanjinih baštinika.


- Koliko god da smo zaboravni i da se loše odnosimo prema svojoj prošlosti, Stari Ras i Nemanjići se ne mogu izbrisati iz srpskog pamćenja, ako je deo istorije još neistražen i u korovu, postoje svetinje poput Petrove crkve, Sopoćana, Đurđevih stupova i Starog Rasa koje su pod zaštitom Uneska, kojima se i svet divi i koje će zauvek opominjati Srbe gde su im koreni, šta moraju da poštuju i čime da se ponose - dodaje Nikodinović.
 

Nacionalni greh

Skromno i bez velike pompe, u porti Petrove crkve i u prisustvu patrijarha Irineja, letos je obeležena je 900. godišnjica od rođenja Stefana Nemanje. Očekivanja da će možda tada u Novom Pazaru konačno biti postavljena i Nemanjina bista ponovo su pala u vodu.


- Ogromna je glupost, apsurd i nacionalna sramota, a i nacionalni i državni greh, što spomenik Stefanu Nemanji, najvećem sinu države Srbije, ne može da se postavi u postojbini Srbije - kaže Nikodinović.

 

Graditelj manastira

Stefan Nemanja rođen je 1114. godine (tačan datum nije utvrđen), u Starom Rasu je živeo 83 godine, a stolovao 31 godinu. Zamonašio se u Petrovoj crkvi 24. marta 1196. godine (monaško ime Simeon Mirotočivi), put ga je dalje vodio u Studenicu, a potom i Hilandar, počiva u manastiru Svete Bogorodice u Studenici.

Graditelj je prvih srpskih manastira, začetnik srpske kulture i civilizacije, otac srpske nacije i tvorac srpske nacionalne svesti i srpskog identiteta.


 

POVEZANE VESTI

Subota 20.09.2014. 09:59
Vucicu izdajnice prodani,obecao si da ces skinuti tablu fasisti efendiji i slagao si po hiljaditi put.
Subota 20.09.2014. 15:19
Великан ће и даље да чами у банци јер га Срби нећеду. Они оћеду Тита и Кочу који се поносно враћају на београдске улице. То је зато што је Стефан Немања учинио један велики грех, дао је Србима државу место да им ју је узео као Тито. Овако, можда једног дана Стефан Немања можда и добије споменик и то када нас потпуно окупирају Арнаути па га присвоје као што то сада раде са Царом Душаном.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online