Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.10.2014.
08:50

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Vratio sam se u napaćenu zemlju

Revolucionarni izum, polilajt, delo je Srbina iz sela Trska kod Rače Kragujevačke, Milutina Stoilovića, koga je život odveo u daleku Australiju, prvo u Sidnej, a zatim u Kanberu. Koliko su mu Australijanci zahvalni, možda najbolje govori i podatak da se jedna ulica u Kanberi zove Polilajt. Za 34 godine samo je dvaput bio u Srbiji. Nedavno je ovaj 73-godišnji fizičar stigao sa suprugom u otadžbinu da obučava srpske forenzičare za rad na polilajtu i pritom na poklon srpskoj policiji doneo dva polilajt aparata.

Polilajt se koristi širom sveta: Milutin Stoilović
 

- Ostavio sam bivšu SFR Jugoslaviju kao veliku i naprednu državu. Zavideo nam je ceo svet. Bili smo država u razvoju, ali progresivna, a evo me danas u Srbiji, maloj, napaćenoj i na rubu propasti. Sve se promenilo i izgubilo nekadašnji sjaj. Žao mi je što su tokom prošlih, a teških godina ljudi postali nezadovoljni. Ipak, ostali su Srbi i dalje prave slovenske duše. Nedostaje mi Srbija - priznaje Milutin.

Četiri generacije

Njegova supruga, rođena Beograđanka, 66-godišnja Nataša, tvrdi da bi se sutra vratila, ali im se ćerka Ivana udala za Australijanca, rodila blizance i nema nameru da se vraća u Srbiju.
 

Majčin savet

- Kada je moja majka Ljiljana došla kod nas u posetu, u Kanberu, te prve godine, bila je oduševljena. Međutim, po njenom povratku, napisala sam joj pismo u kojem sam priznala da se i dalje teško uklapamo, da mnogo radimo, da naša Ivana stalno plače i da smo odlučili da se vratimo, jer nam je život bio mnogo lepši u Beogradu. Bilo je to 1981. godine, mada sam bila jedinica, majka mi je u svom pismu odgovorila, da i ako je njenom srcu teško, ipak, ne treba da se vraćamo - kaže Ljiljana.

- Nigde mi nije tako lepo i nigde se ne osećam tako dobro kao u Srbiji - kaže Nataša, koja je svog supruga pratila i u dobru i u zlu.


Njih dvoje i ćerka Ivana živeli su sa Natašinom majkom i dve babe u dvosobnom stanu u centru Beograda. Milutin je radio kao asistent na beogradskom Veterinarskom fakultetu, ali kada je shvatio da će, u najboljem slučaju, tek možda koju godinu pred penziju moći da dođe na red kupovina stana, odlučio je da potraži sreću preko okeana.


- Evropa me nije privlačila, a pre Australije smo isprobali Kanadu, u koju smo otišli kod kumova Slobodanke i Milana, ali kanadska duga zima nije nam se dopala. Kako god, krenuli smo nekim novim putevima i završili u Australiji - priča Milutin.
Odlučili su da se upute u Sidnej.


- Nisam bila oduševljena, ali ćerka Ivana i Milutin su me nadglasali i tako smo 1980. godine krenuli u nepoznato. Uzeli smo godinu dana neplaćenog, jer sam i ja radila u Energoprojektu. Stigli smo u neki drugi svet. Bilo je teško, ali nismo imali izbora, osim da stisnemo zube i uspemo da nađemo svoje mesto pod suncem. Nisam znala engleski, a Milutinu je, mada je govorio engleski, trebalo nekoliko godina da savlada australijski sleng - seća se Nataša tog juna kada su stigli u Sidnej, a u avgustu se već Milutin javio na konkurs u Kanberi.

Skućili se u Kanberi: Milutin i Nataša Stoilović

Srpski koreni

- Radilo se o zajedničkom projektu australijske federalne policije i nacionalnog univerziteta, pa je pored profesora razgovoru prisustvovao i šef istraživačkog direktorata australijske federalne policije. U principu se sve brzo završilo i mi smo se preselili u Kanberu. Trebalo je neko vreme samo da sačekamo da nam univerzitet završi farbanje kuće. Međutim, moja Nataša je oduvek bila preduzimljiva i predložila je i da kupimo sami kuću, jer bismo kasnije mogli da je prodamo ukoliko odlučimo da se vratimo, pa smo zato radili dva posla.

Ime i prezime

- Mnogo smo radili i malo smo imali vremena tih prvih godina za porodična druženja. Sećam se Nataša je čistila neki grčki klub, a ja sam dolazio posle svog posla da joj pomognem. Vikendom je radila još i u jednom restoranu, od ujutru do uveče i nije to trajalo mnogo dugo, jer je Nataša kupila restoran. To nam se urezalo u sećanje kao da je juče bilo. I pored svog tog rada uzelo nam je više od 10 godina da otplatimo našu prvu kuću - kaže Milutin, koji dodaje da jedino nije dozvoljavao nikome da mu menja ime i prezime, pa su svi Australijanci naučili da čisto izgovaraju njegovo ime Milutin.

Nataša je učila engleski i čistila školu, a ja sam joj kad završim sa svojim poslom i projektom, pomagao. Vrlo brzo smo kupili kuću, pa nam je laknulo - kaže Milutin dodajući da mu je pet godina trebalo da osmisli polilajt, koji se oslanja na fluorescenciju, mašinu za otkrivanje slabih i nevidljivih otisaka na mestu zločina, ali i drugih tragova. Njegov izum se danas koristi širom sveta, i na mestu zločina i u forenzičkim laboratorijama.


Već posle nekoliko meseci bilo mu je jasno da je Kanbera bio više nego pametan izbor.


- Grad kao što je Kanbera nisam mogao da zamislim, čak ni pomoću mašte. Meni je nekako izgledao bajkovit, kao da su kuće poređane usred velikog parka, a video sam sveta, jer smo dosta putovali i pre preseljenja u Australiju. Nikada se nisam pokajao i ne razmišljam o povratku u Srbiju, jer je danas moj život Australija, mada se Nataša sa mnom ne slaže i sutra bi se vratila - kaže kroz smeh sagovornik "Vesti" i otkriva da, iako je tokom tri i po decenije u Srbiji bio samo dva puta, maternji jezik nije zaboravio i priča bez stranog akcenta.


- U kući se kod nas isključivo govorilo na srpskom. Zato nemamo strani akcenat jer smo se trudili da što više očuvamo naše korene - kaže Nataša i dodaje da i danas sa svojim unucima, blizancima, Danijelom i Najtanom priča srpski ne bi li ga što bolje savladali.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Radost u skromnom domu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online