Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.10.2014.
03:34
S. Sudar - Vesti A

Kad Englez nakrivi šajkaču

"Ovo je jedan od najtužnijih trenutaka u mom životu", prokomentarisao je Britanac Vili Benet, po odlasku trubača dragačevskog orkestra "Gvozdenov". On je bio jedan od svatova na venčanju svojih prijatelja Drage Jovanović, 37-godišnje umetnice rodom iz Čačka, i Džejmsa Milarda, 31-godišnjeg pravnika iz Londona. Venčanje se održalo u Guči.

Dragačevski orkestar je raspalio svatove
 

- Moj suprug Džimi, kako ga zovem, na moju veliku radost, ovog leta se zaljubio u Sabor trubača u Guči. Imali smo goste iz Engleske i Italije sa kojima smo na saboru proveli četiri nezaboravna dana i tako se rodila ideja da na istom mestu napravimo svadbu. Uz pomoć Milana Raičića, direktora turističke organizacije u Guči, uspeli smo sve brzinski da organizujemo, dovedemo goste iz inostranstva i proveselimo se u kafani "Dačo", jednom od najstarijih etno restorana u Srbiji. I bilo je neverovatno - kaže za "Vesti" srećna mlada Draga Jovanović, koja je svojevremeno kao najmlađi student diplomirala slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Milana Blanuše i Irine Subotić, a potom se otisnula u beli svet.

Živi suveniri

- Kada su stigli gosti iz Britanije, u Srbiji je bio pravi miholjski dan, pun sunca i mirisa. Sve vreme dok su putovali, gosti su mogli da vide gomilu napuštenih kučića i mačića koji su lutali ulicama. Pred kraj boravka rešili su neke od njih da udome. Iako im predstoji dosta birokratije i zdravstvenih pregleda za nove kućne ljubimce, bili su spremni na to i ostavili ih u Veterinarskoj službi Beograda da prođu glavne zdravstvene kontrole, a onda će se vratiti po njih da ih odvedu u London. Eto, imaću društvo iz zavičaja po povratku - nasmejano priča o ovom neobičnom gestu svoje nove familije Draga Jovanović.

 

Svi gosti su stigli na aerodrom u isto vreme gde ih je čekao autobus koji ih je dovezao do hotela Zlatibor. Sutradan su se svatovi u kočijama sa lipicanerima provozali Gučom a mladenci su bili obučeni u srpsku narodnu nošnju. Mladoženjina šajkača je slavljenički letela sa jedne glave na drugu.


- Njegova rodbina i prijatelji su u početku bili zbunjeni ali su se vrlo brzo snašli i uključili u srpske običaje - priča Draga, i dodaje da je bilo pravo zadovoljstvo dovesti sve te otmene Engleze u jednu malu Guču.

Stop predrasudama

Meštani su bili oduševljeni engleskom jednostavnošću, druželjubivošću i elegancijom, a gosti zadivljeni našim gostoprimstvom i veselošću. Srce im je ipak najviše osvojio svadbarski kupus i trubači, zbog kojih su poželeli da ostanu što duže.


- Meni sve ovo mnogo znači. Naučila sam da volim i poštujem svoju zemlju i svaki put kada vratim u Srbiju, obuzmu me osećanja lepote i melanholije. Ona je puna magične čarolije koja dolazi iz našeg folklora i istorije koja nas nimalo nije milovala - priča mlada, kojoj je srce ispunjeno što je svojoj novoj familiji pokazala sliku Srbije o kojoj su malo mogli da čuju i vide u svojim medijima. I obrnuto, svojim bližnjima je pokazala da nisu svi koji su sa tzv. Zapada, neprijatelji Srbije.

Povratak imidža

- Iako mnogi kažu da je u Srbiji sve gore i gore, meni se čini da se stvari menjaju nabolje. Primećujem promene iako sve ide sporo i komplikovano. Nove političke svetske struje zahtevaju efikasnost, rad, transparentnost i kontinuitet. Iskreno se nadam da će se reputacija Srbije vratiti i zauzeti zdravo političko mesto u svetu - optimistički kaže Draga.

Draga kaže da pripada generaciji koja je odrastala u atmosferi gde su nasilje, laž i korupcija bili svakodnevica. Godine svoje mladosti pamti po sankcijama, nestašicama struje, redovima za hleb i mleko, po ogromnim kolonama ljudi koji su tražili novi dom u Srbiji, jer su njihovi razrušeni širom Jugoslavije.


- U sopstvenoj zemlji si bio na margini života, bilo je to vreme golog preživljavanja, a u inostranstvu smo bili optuženi za ratne zločine, za sve i svašta. Nimalo nije bilo prijatno biti Srbin u svetu, trebalo je da se izboriš i dokažeš da nismo ono što mediji prezentuju. A za to je najbolji protivudar rad, znanje, disciplina, strpljenje i uvažavanje različitih mišljenja. S druge strane, u Srbiji vlada sujeverje i praznoverje i često ponavljana i uvrežena predrasuda da svo zlo dolazi sa tamo nekog dalekog Zapada - priča Draga Jovanović. Ona je u nemačkom Kaselu, koji ima jednu od najdinamičnijih likovnih scena u Evropi i gde se održava čuvena manifestacija moderne svetske umetnosti Dokumenta, završila postdiplomske studije slikarstva i fotografije i tamo nastavila da radi kao asistent.

Kajmak i psovka

Nakon pet godina, otisnula se u Kanadu, u Toronto. Priznaje da je prelazak na drugi kontinent bio pravi kulturološki šok.

Izgubljeni čovek

- Kada sam diplomirala, bila sam ispunjena nekom vrstom revolta prema tadašnjoj vlasti u Srbiji, a onda je Milica Petronijević, direktorka galerije "Nadežda Petrović" u Čačku, otvorila vrata za moju prvu samostalnu izložbu slika. Osećala sam se kao da je ceo svet moj, jer mi je data mogućnosti da kažem šta mislim, kako se osećam u Srbiji, ali kroz jedan veoma ozbiljan medij kao što je umetnost. Danas sam okupirana kratkim eksperimentalnim filmovima koje se bave indentitetom i njegovim filozofskim, socijalnim, neurološkim kontekstom u svakodnevnom životu - objašnjava ova umetnica koja je u centar svog rada postavila ženski lik koji provlači kroz svoje psihološke priče koje govore o gubljenju jedinke kroz težnju za sopstvenom samospoznajom.

- U Kanadi kao mladoj zemlji kultura predstavlja miks svih tradicija koju donose emigranti iz celog sveta, tako da je njen identitet još u razvoju, ali neverovatno brzo napreduju i pozicioniraju se. Amerika je priča za sebe. Tu su centri moći, novca i kulturnih institucija koje se ne mogu uporediti ni sa jednom drugom zemljom. Umetnost je duboko povezana sa finansijama, zabavom i obrazovanjem, tako Njujork pruža umetnost i događaje neponovljivog kvaliteta.


I taman kada je trebalo da se preseli u Njujork, gde je često izlagala svoje radove i imala poziv da dođe, upoznala je svog budućeg supruga Džimija, koji je u Torontu boravio na magistarskim studijama. Na kraju su odlučili da se presele u njegov London.


- Taj grad je trenutno najveća oaza umetnosti u Evropi, rame uz rame sa Berlinom koji je neverovatan sa svojim inventivnim umetničkim karakterom. Radovao me je povratak u Evropu, jer češće mogu da posećujem Srbiju, koju je i Džimi zavoleo, što govori i njegovo sve bolje poznavanje našeg jezika - kajmak, gibanica, kupus, rakija, pljeskavica... i poneka psovka - kroz smeh priča ova mlada žena koja svojom neobičnom umetnošću osvaja svet.


Njeni radovi do sada su prikazani u galerijima i na festivalima u u Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj, Nemačkoj, Engleskoj, Americi, Kanadi, Portugalu, Irskoj, Bugarskoj, Meksiku, Rusiji... Dok se njen eksperimentalni film "I am Draga" trenutno prikazuje u Avru u Francuskoj i u Ženevi u Švajcarskoj, ona sa svojim suprugom Džimijem provodi medeni mesec u selu Prijevoru, u dolini Ovčara i Kablara, gde je u selu svoje majke sagradila kućicu za uživanje i maštanje.


- Već naredne godine naš dom u Srbiji biće pun gostiju iz Engleske jer su poželeli da opet dođu. Nadam se da ćemo ih ugostiti već za Gulašijadu koja se održava u ovom istorijski poznatom selu u kojem može mnogo toga da se vidi i nauči - sa ponosom kaže Draga Jovanović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online