Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.11.2014.
02:33
D. N. Petrović - Vesti A

Srce ostalo u zavičaju

Ugledni turski biznismen Zarif Alp (55), u detinjstvu Zifo Kajević, vlasnik velike firme Izmakpar koja zapošljava 250 radnika, proizvodi specijalnu presovanu limariju za automobile, kamione i traktore i izvozi u desetine evropskih i latinoameričkih zemalja, otišao je iz rodnog Kajevića kod Prijepolja sa 10 godina.

U pogonu svoje fabrike: Zarif Alp
 

- Moje roditelje put je te davne 1969. godine doveo u Tursku, u Bursi smo se odlično snašli, živimo lepo, ali, iako sam otišao kao dete, meni je mnogo toga ostalo u rodnom kraju i mnogo lepog me veže za moje Kajeviće. Još se sećam svakog detalja iz teškog detinjstva, svakog druga iz osnovne škole, svakog trenutka provedenog tamo... I trudim se da svake godine, nekada i po dva puta, dođem u rodni kraj gde mi živi puno rodbine, prijatelja i drugova iz školskih dana i gde je ostao deo mene, moje duše i mog srca... Sa mnogima sam iz Kajevića u stalnom kontaktu, deci često prepričavam događaje iz detinjstva i škole koji se nikada izbrisati neće - kaže Zarif.
 

Ćerka doktorira u Belgiji

Ovaj obrazovani Sandžaklija (završio ekonomski fakultet) srećan je porodični čovek, otac je tri vrlo uspešne ćerke i jednog sina, najstarija ćerka trenutno je, kaže, na doktorskim studijama psihologije u Belgiji.

Alp će deo imetka uložiti u Prijepolje
 


"Deca znaju koliko volim rodni kraj, teram ih i ponekad molim da uče bosanski jezik i da ne zaboravljaju svoje korene, čak sam im obećao da ću im, ako nauče jezik svojih predaka, kupiti po najnoviji automobil. U Bursi postoji Klub Sandžaklija u kome se okupljamo i gde možemo da učimo svoj jezik i negujemo svoju kulturu, običaje i tradiciju, rado se i u Turskoj družim sa mojim Sandžaklijama", priča Zarif i ističe da "mora" nešto da učini za rodni kraj.

- Želja mi je da u Prijepolju, možda i u mom rodnom Kajeviću, izgradim neki pogon u kome bi se zaposlili mladi ljudi. Svi mi koji smo rođeni u Sandžaku i Srbiji, a sada smo uspešni u biznisu u Turskoj, želimo da uložimo deo svog imetka tamo odakle smo davno krenuli u beli svet. Još nisam razgovarao sa čelnicima opštine Prijepolje, ali nameravam da ih uskoro posetim kako bi smo se dogovorili: šta da zajednički izgradimo, kaže Zarif i napominje da već četiri godine čeka državljanstvo Srbije i da mu nije jasno zašto postupak ide toliko sporo i traje toliko dugo.
 

Udruženje privrednika

Meho Mahmutović

"Imamo u Turskoj, sa sedištem u Bursi, drugom po veličini gradu u ovoj državi, udruženje privrednika poreklom sa Balkana Rumelisiad koje dobro radi, planiram da sa 30 najuspešnijih članova udruženja, privrednicima koji su se dokazali u Turskoj i širom sveta, posetim rodni kraj, još puno njih je, zbog biznisa, ali i zbog želje da pomognu Sandžaku i Srbiji, spremno da otvori pogone u Prijepolju, Priboju, Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru... Nadam se da će Vlada Srbije olakšati turskim državljanima, posebno nama koji smo rođeni u Srbiji, dobijanje državljanstva Srbije koje mnogi od nas žele i dugo čekaju i koje bi nam puno značilo u proširenju privredne saradnje dveju država i nekoj vrsti bar simboličnog povratka u krajeve iz koji smo kao deca otišli ", naglašava Zarif Alp, odnosno Zifo Kajević.

Šansa za razvoj

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović kaže da u Turskoj živi mnogo uspešnih ljudi koji su poreklom iz Sandžaka, neki od njih uveliko pomažu Novom Pazaru i drugim sandžačkim opštinama, još mnogi su spremni da ulože u rodni kraj. Oni su most saradnje Srbije i Turske, imaju kapital, umeju u biznisu, vole rodni kraj i žele da mu pomognu, naša država i svi mi koji se bavimo politikom moramo iskoristiti ovaj neiskorišćeni "resurs", naglašava Mahmutović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online