Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.11.2014.
02:30
D. Dekić - Vesti A

Drnda traži Alijinog vozača

Dugogodišnja saradnja i prijateljstvo koji vežu Radišu Mihajlovića iz Srbije i Iliju Šarića iz Hrvatske, vlasnike međunarodnih pogrebničkih preduzeća Drnda internacional i Pestattungen Šarić ima i treći zajednički imenitelj. Na put do večne kuće, Mihajlović je povezao bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića, a Šarić nekadašnjeg hrvatskog šefa države Franju Tuđmana.

Na večni počinak odvezli Tuđmana i Miloševića: Ilija Šarić i Radiša Mihajlović Drnda
 


Pokojnog predsednika SR Jugoslavije i Srbije Mihajlović je marta 2006. vozio je do Požarevca, gde je prema izričitoj želji najbližih, sahranjen u dvorištu porodične kuće. Isti zadatak, sedam godina ranije, imalo je pogrebno preduzeće njegovog prijatelja Šarića, čijim je autom na zagrebački Mirogoj otišao Tuđman. Taj auto je godinama kasnije završio u Drndinim rukama.


- Reč je o starom sivometalik mercedesu koji je Ilija mislio da baci. Čim sam čuo o kojim kolima je reč, po svaku cenu sam hteo da ih imam - priča Drnda kako se "Tuđmanov mercedes, priključio Miloševićevom".

Velika želja

 

Sudeći po Mihajlovićevoj poslovnoj visprenosti, nije isključeno da osim trećeg u ovom prijateljskom dvojcu, i u vozni park Drnda internacionala pristigne i četvorotočkaš kojim je u večna lovišta ispraćen Izetbegović.


- Drnda voli da spominje kako smo vozili dva pokojna predsednika, i u društvu me često predstavi kao svog "prijatelja koji je vozio Tuđmana" - priča Šarić za "Vesti". Mihajlović se nadovezuje, otkrivajući nam kako se zarekao da će pronaći i "onog trećeg" koji je na poslednje putovanje povezao pokojnog čelnika Predsedništva BiH Aliju Izetbegovića.


- Neću se smiriti dok ne dođem do tog čoveka - obećava Mihajlović. Njegov prijatelj Ilija dodaje da je to Drndina velika, za sada neostvarena želja. Ali... Nije se desilo da Požarevljanin poznat srpskoj dijaspori širom Evrope nešto naumi, a da ne sprovede u delo.

Druženja po Srbiji

Ovu dvojicu uspešnih biznismena sreli smo na jednom od druženja u Srbiji i rado su se setili neobičnog početka njihovog druženja. Dotakli i onu najzanimljiviju temu, put do večnih lovišta nekadašnjih lidera i ratnih pregovarača iz Karađorđeva, čiji su potpisi na Dejtonskom sporazumu, zajedno sa Izetbegovićevim, označili kraj sukoba zavađenih republika nekadašnje velike Jugoslavije.


- Eto, kažem ja da nam fali i taj treći da zaokružimo priču i naći ću ga sigurno - uveren je Drnda koji se pogrebničkim poslom uspešno bavi više od dve decenije, a u istom gradu, Štutgartu, Šarić pune 43 godine. Objašnjavaju da ih je spojila profesija, a onda su otkrili i da je obojici smrt prijatelja bila motiv ulaska u posao.

Radiša ispred pogrebnog preduzeća u Požarevcu
 


- U Nemačkoj je umro moj drugar od izliva krvi u mozak i krenuo sam da sređujem papirologiju. Ispostavilo se da je to komplikovan proces s prilično dugom procedurom - seća se Mihajlović koji je, potom, mnogim zemljacima olakšao prve najveće trenutke bola za izgubljenim članovima porodice. Danas ima sopstveni vozni park sa 23 pogrebnička automobila, a od nedavno se bavi i njihovom proizvodnjom.
Istom stazom je pre Mihajlovića krenuo Šarić, kada je takođe ostao bez jednog od dragih prijatelja.

Šarić na tri adrese

- Počeo sam sa pogrebnom prikolicom, a stigao do 15 automobila - priča Šarić koji sebe zove čovekom sa tri adrese u Rortlingu, Zagrebu i Trogiru. Priseća se i kako ga je sa Drndom zbližio nesvakidašnji Mihajlovićev problem.


- Zove me pre nekih 20-ak godina čovek koji se predstavio kao Drnda i odmah mi nudi poslovnu saradnju. Ja iznenađen njegovom direktnošću, pomislim u sebi "baš si ti neki drnda". Ma, još ni rečenicu nisam stigao da izgovorim, a on mi traži pomoć - prepričava Šarić.

Počeo sam sa pogrebnom prikolicom, a stigao do 15 automobila
 


Drndina poslovna muka, seća se Ilija kao danas, bio je pokojnik izuzetne visine koji nije mogao da bude smešten u standardni kovčeg.


- Sanduci su obično oko 1,95 metara, a ja sam imao i one od dva do 2,10 metara i vozila za njih - objašnjava Šarić.


Iz istih je stopa, seća se, naložio je svojim radnicima da "čoveku iz Srbije" izađu u susret i pošalju to što je tražio.


- Okrenem Drndu i kažem sve ti je završeno - seća se, dok Mihajlović ubacuje da je to bio i početak velikog prijateljevanja koje traje i danas.
 

Priviđenja

Smrt nekoga bliskog je jedan od najtužnijih trenutaka za najbliže, ali tugu, prema Šarićevim rečima, ponekad protkaju i smešne situacije.
- Prevozio sam s jednim Nemcem pokojnika usred zime kroz Austriju. Sneg napadao, ludnica na putu, smrklo se... U trenutku čujemo lupanje pozadi. Izađosmo, gledamo, ništa ne vidimo osim sanduka. Krenemo, ali lupa još jače. Nemac se prepao da je to duh pokojnika, uspaničio se. Stanem ponovo, dobro pogledam i shvatim da je zaštitni pojas delom ispao iz auta i udara o vrata - prepričava Ilija Šarić jednu od tih sekvenci.

 

Srbi vole Slobinog "merdžu"

- Govorkalo se da je auto kojim sam prevozio telo pokojnog predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića, prodat. To nije tačno, i dalje je u funkciji i neretko me zovu porodice koje žele da se njihov pokojnik prevozi baš u "Slobodanovom" mercedesu. Balkanci inače mnogo vole mercedese, pa ako nisu imali za života, onda bar u smrti - otkriva Mihajlović čija kompanija se bavi i preradom pogrebnih automobila.

 

Beogradska prijateljstva

Ilija Šarić je kaže, sačuvao mnoga stara prijateljstva iz nekadašnje velike Jugoslavije. Poslovna saradnja sa nekadašnjim ambasadorima i konzulima od kojih neki žive u Beogradu, prerasla je u drugovanje, a prijatelj mu je i pevač Bora Drljača.
- Odlazio sam kod Bore i odsedao kod njegove mame koja je ne samo bila jedna divna žena, već kao i sin, veliki šaljivdžija - kaže Šarić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online