Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 01.12.2014.
10:52
B92, Beta A

Peticije i protesti zbog "romskog problema"

Kako tvrdi Antifašistička akcija iz Novog Sada, organizacija "Srbska akcija" ubacuje u poštanske sandučiće Beograđana letke koji pozivaju na nasilje nad Romima, iako u samom letku nema direktnog poziva na bilo kakav obračun, već, kako u letku piše, na "javne apele, peticije i proteste".

Mediji javljaju da se leci dele i u drugim gradovima Srbije, ne samo Beogradu.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije najoštrije je osudio ovu organizaciju.

Kako je upozorila Antifašistička akcija (AFA) iz Novog Sada na svom Fejsbuk profilu letak sadrži "najprimitivniji oblik fašističke propagande u kom se poziva na nasilje nad Romima koji se apostrofiraju kao uzrok materijalne bede u kojoj većina građana Srbije živi".

- U pitanju je osnovna fašistička doktrina skretanja pažnje sa pravih uzroka ekonomskog stanja. Baš kao što je Hitler tridesetih u Nemačkoj izmislio uzrok ekonomske krize u Jevrejima čime je skrenuo pažnju sa pravih krivaca za stanje u kom se Nemačka nalazila - krupnih kapitalista - tako i danas domaći fašisti umesto u političku elitu i tajkune, upiru prstom u Rome, navodi AFA Novog Sada.

Kako ova organizacija navodi "na svu sreću, građani nisu toliko slepi i naivni da poveruju da je za materijalno stanje u kom se nalaze kriva najobespravljenija i najugroženija etnička grupa u društvu, čijih 99% pripadnika živi u apsolutnoj bedi, ispod minimuma ljudskog dostojanstva".

- Ipak, nalaženje krivca u obespravljenim i bespomoćnim često je lakši izbor, stoga ovo treba ozbiljno shvatiti i suprotstaviti se siledžijama i onemogućiti im da vrše svoju prljavu propagandu, dodali su iz AFA-a.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma prof. Vitomir Mihajlović naglašava da je deljenje ovakvih letaka sramno i da je velika uvreda za sve Rome.

- Osuđujem ovaj postupak gde se bez ikakvog zazora poziva na linč svih Roma. Ovi letci predstavljaju jasnu poruku da Romi nekome smetaju i da su ugroženi. Takođe uvredljivo je i što su prema rečima autora ovog strašnog teksta svi Romi svrstani u isti koš i oni iz nehigijenskih naselja i oni koji su profesori, doktori... odnosno uspešni i ravnopravni članovi društva. Na žalost najlakše je okriviti Rome jer su jadni i nezaštićeni, i kao takvi uvek laka meta, naglašava profesor Vitomir Mihajlović.

Nacionalni savet Roma je zamolio nadležne državne organe da preduzmu odgovarajuće mere protiv počinioca i kazne ih, ali i sve poštene građane Srbije da osude ovaj čin ektremnog nacionalnizma, nacizma i fašizma.

Nevena Petrušić podnela krivičnu prijavu zbog letaka

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić saopštila je da je podnela krivičnu prijavu protiv osoba koje su kreirale i distribuirale letke organizacije "Srbska akcija", u kojima se poziva na nasilje prema romskoj nacionalnoj manjini. U saopštenju povernica je navela da je podnela krivičnu prijavu "protiv onih koji su kreirali i onih koji distribuiraju i građanima širom Srbije u poštanske sandučiće ubacuju letke koje potpisuje organizacija 'Srbska akcija'". Kako je navela, leci sadrže otvoreni govor mržnje prema romskoj nacionalnoj manjini i pozivaju na nasilje i linč.

 

"Izneti stavovi prema kojima treba sprečiti, kako se navodi, 'širenje divljih ciganskih naselja' koja predstavljaju 'nehumano okruženje' i koji svojim doseljavanjem donose 'nesnosan smrad, svađe, tuče, porast kriminala', predstavljaju ne samo povredu ljudskog dostojanstva, već i težak oblik rasne diskriminacije, što je zakonom zabranjeno", rekla je Nevena Petrušić i istakla da traži hitnu i odlučnu reakciju nadležnih organa i da očekuje da će javnosti biti upućena jasna i nedvosmislena poruka da se rasizam u Srbiji neće tolerisati.

 

"Država je dužna da zaštiti slobodu i bezbednost svakog njenog građanina i spreči pretnje, nasilje i mržnju prema nacionalnim ili bilo kojim drugim manjinama", kazala je Nevena Petrušić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online